Ascultă Radio România Constanța Live

Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol

FOTO | În plină criză de forță de muncă în HoReCa, învățământul profesional constănțean vine cu soluții și avantaje atât pentru patroni, cât și pentru tineri

FOTO | În plină criză de forță de muncă în HoReCa, învățământul profesional constănțean vine cu soluții și avantaje atât pentru patroni, cât și pentru tineri

Publicat de Adina Sîrbu, 23 octombrie 2023, 15:14

Învățământul profesional, altădată cu tradiție în județul Constanța, a pierdut teren în ultimii ani, nefiind văzut ca primă opțiune de către adolescenți și părinții lor. Însă, mentalitățile se pot schimba, încet, dar sigur, prin evenimente de promovare, cum a fost târgul organizat în weekend, la care 8 licee profesionale din județul Constanța și-au prezentat produsele și oferta educațională la prima ediție „Junior Pastry Chef”.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în colaborare cu DSVSA, la inițiativa organizaţiei Youth Development and Evolution  Association – YDEA.

În standurile amenajate în cel mai mare centru comercial din oraș, elevii au oferit gratuit vizitatorilor produse de patiserie, panificație și cofetărie. Toate au fost preparate în laboratoarele unităților de învățământ participante, de către elevii care se pregătesc pentru aceste meserii prin învățământul profesional la: Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Miron Costin” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Albatros” din Constanța, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu,  Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic Cogealac,  Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol.

Prezent la târg, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, a declarat:

Aceste produse sunt create de către elevi, în parteneriat cu agenții economici, agenți economici importanți care au venit către noi și cărora trebuie să le mulțumim. Este nevoie într-adevăr să promovăm, pentru că încă ne mai lovim de o problemă de mentalitate, în care învățământul profesional și tehnic nu este văzut ca o primă variantă. Ușor, ușor, mentalitățile se schimbă. Ne adresăm cu precădere agenților economici din HoReCa, pe care îi invităm să intre în parteneriat cu cele 8  unități de învățământ și nu numai, astfel încât să aibă forță de muncă pe care să o pregătească așa cum consideră și cum au nevoie.

Directorul Colegiului Comercial ”Carol I” din Constanța, Adriana Dima, a prezentat avantajele celor care studiază aici:

Am constatat și noi că elevii din ce în ce mai mult doresc să opteze pentru calificările noastre de bucătar, cofetar, patiser, ospătar, specifice școlii noastre. Încă din timpul școlii chiar, ei își găsesc un loc de muncă și imediat sunt absorbiți de piața muncii.

Cecilia Pătrăhău a vorbit și cu elevii participanți:

Din ce an ești și ce ai pregătit?

Andreea Mitrache, anul I. Am făcut nuci, ruladă, plăcintă am mai făcut.

Te pregătești pentru meseria asta?

Da, din clasa a IX-a mi-am ales asta. Chiar mi-a plăcut foarte mult!

De unde sunteți?

De la Techirghiol, școala profesională…

Te pregătești pentru meseria asta?

Da, îmi doresc să fac asta pe viitor. Vreau să mă aplic pentru munca asta și vedem ce va fi!

De unde sunteți?

De la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”,  clasa a XI-a, profesională, calificarea brutar, patiser, preparator produse făinoase. Elevii noștri efectuează instruirea practică atât la agentul economic, cât și în laboratoarele unității școlare. Ei sunt la învățământul profesional dual –  pe lângă bursa profesională, primesc și o bursă tehnologică.

Săptămâna trecută, aici, a mai avut loc un eveniment important: inaugurarea oficială a laboratorului de gastronomie din cadrul Liceului Tehnologic ,,Gheorghe Miron Costin”, dotat în parteneriat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA). Două zile mai târziu, elevii de la profesională, clasele a IX-a, a X-a și a XI-a,  îndrumați de cadrele didactice, au participat la evenimentul de promovare „Junior Pastry Chef”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ISJ Constanța

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
Actualitate duminică, 27 octombrie 2024, 09:10

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 a devenit ora 3.00, astfel că ziua de 27 octombrie numără 25 de ore. Chiar dacă putem dormi...

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 16:53

O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța

Pe 2 și pe 3 noiembrie, bulevardul Tomis se transformă într-un loc plin de culoare și mister, în care distracția, aventura și magia vor crea...

O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța
CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:45

CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, în fiecare zi, de la ora 10.00, la Muzeul de Artă Populară Constanța vor avea loc ateliere educative...

CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut
“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:36

“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța

În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia comemorează eroii căzuţi...

“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor