115.000 de elevi din județul Constanța încep, luni, școala
Publicat de Adina Sîrbu, 7 septembrie 2023, 20:06
Noul an școlar începe luni, 11 septembrie, pentru 115.000 de elevi din județul Constanța. În general, unitățile de învățământ sunt pregătite, însă există și excepții.
Din punct de vedere al sănătății publice, o situație specială se înregistrează în localitatea Lespezi, spune directorul DSP Constanța, Cristina Schipor:
La nivelul județului Constanța, din totalul unităților școlare, pot să vă spun că 6 unități nu au autorizație de funcționare dată de către Direcția de Sănătate Publică. Avem 4 grădinițe și 2 școli. Mai avem situații în care sunt grădinițe care funcționează în clădiri noi, dar nu au apucat să facă procesul-verbal de terminare a lucrărilor și probabil că sunt în curs de autorizare, în sensul că, după ce vor întocmi acest proces-verbal, vor depune documentația la noi pentru autorizare. Unitățile neautorizate nu dețin apă curentă. De fapt, în Lespezi, de exemplu, localitatea în sine nu are rețea de apă curentă. Bineînțeles că aici noi nu putem face decât niște recomandări în sensul ca și copiii să vină la școală cu apă și, bineînțeles, o igienă cât mai riguroasă și atenție pentru a nu avea evenimente.
Pe de altă parte, șeful ISJ Constanța, inspectorul școlar general Sorin Mihai, a reamintit de situația elevilor de clasă pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 39 ”Nicolae Tonitza”:
Unități școlare în apropierea cartierului există, într-adevăr, dar fără spații disponibile. Adică noi trebuie să ne asigurăm că identificăm spații în care pot să intre acei copii, care în unitățile de învățământ de circumscripție nu au loc. Și ceea ce ați spus dvs. este adevărat: există o atracție a centrului, în sensul că, în unitățile de învățământ considerate bune și foarte bune, sunt foarte mulți părinți care își doresc să ajungă. Ceea ce, din păcate, nu s-a înțeles este că o unitate de învățământ are o anumită capacitate instituțională și aceasta, în mod evident, nu poate fi depășită. Dacă luăm exemplul Școlii nr. 39, avem 3 săli pe care le are la dispoziție unitatea de învățământ și 8 formațiuni de studiu care s-au creat.
Reamintim,cei 110 copii de clasă pregătitoare au fost respinși de la Școala 39 “Nicolae Tonitza” din Constanța, din lipsă de spațiu și au fost relocați la Școala 31, în urma unei repartizări prin tragere la sorți.
Părinții revoltați au depus inclusiv plângere la Parchet, reclamând un abuz, după mai multe discuții care nu s-au soldat cu o soluție mulțumitoare pentru ei.
Marți seara, conducerea Școlii nr. 39 a trimis un comunicat în care anunță revizuirea procedurii de repartizare a claselor pregătitoare. Pentru respectarea egalității de șanse, Consiliul de Administrație a hotărât ca la cele 3 clase de pregătitoare, cu o capacitate maximă de 66 de locuri, să se adauge încă o clasă, cu o capacitate maximă de 18 locuri, sala de curs zero, la sediul Şcolii 39, urmând să se facă rotație pe pacurs. Mai exact, 6 luni, elevii deja înscriși la clasele pregătitoare de la Şcoala 39 să învețe la acest sediu, urmând ca apoi aceștia să se mute la Școala 31 şi să lase locul celor 4 clase de pregătitoare relocate la Şcoala 31, să înveţe la Şcoala 39.
Aseară, conducerea școlii a mai trimis un comunicat, privind relocarea a 4 clase pregătitoare, pentru anumite intervale de timp, la Școala Gimnazială Nr.6 ”Nicolae Titulescu” și la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Duca” – structura Școala Nr. 31.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu