Deputaţii au adoptat marți pe articole proiectul de lege privind conversia în lei, la cursul istoric, a creditelor în franci elveţieni în lei.
La recomandarea comisiilor de specialitate, în cadrul dezbaterilor din plen, a fost eliminat plafonul de 250 de mii de franci elveţieni şi au fost acceptate modificările menite să clarifice procedura de conversie.
Proiectul urmează să primească marți şi votul final în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Ce împrumuturi bancare preferă românii. I-a învăţat ceva criza economică?
Publicat de Bogdan Comșa,
26 octombrie 2015, 19:13
Moneda naţională continuă să înlocuiască valutele străine în preferinţele românilor care iau credite.
Creditele în lei au crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an, a anunţat astăzi Banca Naţională.
În aceeaşi perioadă, septembrie 2014 – septembrie 2015, creditele în valută ale populaţiei au scăzut cu peste 10 procente.
Evoluţia modului în care se împrumută românii corespunde recomandărilor făcute, în perioada crizei economice, de specialiştii BNR, care spuneau că aceste credite trebuie făcute în moneda în care sunt plătiţi cei care le contractează.
Asociaţia de protecţie a animalelor VIER PFOTEN trage un semnal de alarmă cu privire la condiţiile în care sunt ţinute animalele sălbatice în grădinile zoologice din România.
În multe din aceste grădini, animalele sunt ţinute în spaţii mizere, ţarcuri foarte mici, fără un tratament medical de specialitate sau hrană adecvată.
Este şi cazul a cinci lei dintr-o grădină zoo din Bacău care vor fi transferaţi de organizaţia VIER PFOTEN în sanctuarul LIONSROCK din Africa de Sud, unde îşi vor petrece restul vieţii într-un habitat adaptat nevoilor speciei lor. Potrivit unui comunicat de presă, primele proceduri necesare transferului de anul viitor au început deja.
Din 2007 şi până astăzi, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK , 37 de lei şi 5 tigri din România, proveniţi din grădinile zoo sau din captivitate privată.
În grădinile zoo din România trăiesc în prezent 175 de feline mari, potrivit datelor oficiale.
Cei mai mulţi sunt lei (82), tigri (57) şi jaguari (17), restul fiind lincşi (12), leoparzi (4) şi pume (3).
24 dintre aceste animale trăiesc în prezent în grădini zoo care şi-au pierdut autorizaţia, precum cea de la Craiova, Râmnicu Vâlcea, Turda sau Galaţi.