În prima zi de Paște va fi difuzat, la Radio Constanța, episodul 2 din Legendele Dobrogei – Fântâna de Leac din Munții Măcinului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 aprilie 2023, 09:50
Istoricul și scriitorul Cristian Cealera, autorul volumelor Poveștile Mării Negre, ce au stat la baza scenariilor de Teatru Radiofonic – Legendele Dobrogei, și-a împlinit un vis din copilărie. Să adune povești dobrogene, să le aștearnă pe hârtie și, cu ajutorul celor mai talentați actori și regizori ai Constanței, să le transforme în spectacole de teatru radiofonic.
Săptămâna aceasta, la Radio Constanța, în ziua de Paște, de la ora 18 și un sfert, va fi difuzat al doilea episod al acestui proiect. Vom afla care este legenda Fântânii de Leac din Munții Măcinului.
Ideea regizorului Iulian Enache de a transforma Poveștile Mării Negre, în teatru radiofonic, este una extraordinară, ne mărturisește autorul spectacolelor radiofonice, Legendele Dobrogei, istoricul și scriitorul Cristian Cealera.
CRISTIAN CEALERA: ”Oamenii sunt încântați să asculte piese de teatru radiofonic, din nou, pentru că, după cum bine știm, unii dintre noi am copilărit cu astfel de piese. Mi-aduc aminte că mă duceam la Biblioteca Județeană, la secția audio, când eram copil și ascultam toate piesele făcute după Jules Verne. Acum, când mi s-a propus să aduc legendele, să le îmbunătățesc și să le dau o altă formă și greutate, împreună cu scenariști, regizori și actori reputați ai Constanței, mi s-a părut un lucru foarte, foarte frumos.”
După ce am ascultat la Radio Constanța, pe 2 aprilie, primul episod al acestui proiect, Legendele Dobrogei- Visul Sultanului la Babadag, în acest weekend, pe 16 aprilie, de la ora 18 și un sfert, suntem invitați să aflăm misterele Fântânii de Leac din Munții Măcinului.
CRISTIAN CEALERA: ”Oamenii sunt dornici să afle despre Dobrogea, despre miturile acestui teritoriu. Iată că, nu departe de localitatea Măcin, este un loc numit Fântâna de leac, este un izvor de apă foarte bună, un izvor ce răbufnește practic din stâncile de granit și lumea a creat o legendă acolo. Se spune că acolo, și-a pierdut viața acum sute de ani, o tânără, fata lui Stroe sau Sfânta lui Stroe.”
Istoricul și scriitorul Cristian Cealera este de părere că cele 20 de episoade de teatru radiofonic din proiectul Legendele Dobrogei ce vor fi prezentate până la sfârșitul anului 2023, vor promova într-o maniera unică , acest ținut dintre Dunăre și mare și turiștilor care vor ajunge pe litoral.
Cum credeți că vor primi turiștii aceste povești radiofonice?
„Eu cred că cei peste 30, 40 de ani vor percepe acest proiect așa cum l-am perceput și noi, își vor aduce aminte de copilărie. Sper că vor înțelege că Dobrogea nu înseamnă doar o săptămână, sau două săptămâni, pe malul Mării Negre, pentru că marea este foarte frumoasă, e adevărat, dar în Dobrogea se întâmplă multe. Dobrogea merită să fie vizitată și admirată în orice loc al ei pentru că avem avem ce să le povestim și sper să le placă ceea ce avem noi de povestit.”
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu