Gură de oxigen pentru datornicii de bună credinţă
Publicat de Bogdan Comșa, 18 iunie 2015, 19:21
Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis şi va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Documentul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, decizională, în urmă cu aproximativ o lună, fiind susţinut de toate grupurile parlamentare. Demersul a fost grăbit după ce începutul acestui an a fost marcat de efectele aprecierii bruşte a francului elveţian, monedă în care câteva zeci de mii de români au credite în derulare. De noile prevederi legale va putea beneficia orice persoană care se dovedeşte de bună credinţă, dar care are dificultăţi în a-şi rambursa o datorie.
În principal, au fost stabilite măsuri de protecţie pentru cei care nu mai pot suporta creditele contractate, de exemplu, procedura de excutare silită nu poate fi începută şi orice astfel de procedură în curs se suspendă pe durata insolveţei.
Se stopează şi acumulările de dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere – explica, imediat după adoptarea legii, unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Ana Birchall.
Persoana care solicită intrarea în insolvenţă trebuie să se supună unui plan de rambursare pe 5 ani a datoriilor, sub supravegherea unui administrator al acestei proceduri; debitorul are şi posibilitate a de a prelungi perioada cu încă 12 luni.
Opoziţia a susţinut legea insolvenţei persoanelor fizice, dar a atras atenţia că procedura ar putea fi prea complicată. Şi unele voci din sistemul bancar sau de analişti ai domeniului au exprimat îngrijorări cu privire la felul în care noile prevederi vor afecta fie relaţia dintre instituţiile de creditare şi clienţi, estimând că 800 mii de români ar putea fi în situaţia de a face apel la această procedură, fie activitatea instanţelor, cu un volum mare de noi dosare.
Clarificări ar urma să aducă normele de aplicare a legii, care vor fi elaborate până la momentul intrării în vigoare spre sfârşitul acestui an.