Protest de amploare, astăzi, în Piața Victoriei, față de noua Lege a pensiilor și măsurile fiscal-bugetare
Publicat de Adina Sîrbu, 16 noiembrie 2023, 14:07
Mii de angajaţi din mai multe domenii de activitate au protestat, la Guvern, faţă de măsurile fiscal-bugetare şi modificările aduse Legii pensiilor. Potrivit unui comunicat al Confederației Sindicale ”Meridian”, protestatarii sunt lucrători din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.
Principala nemulțumire este legată de proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, adoptat de Senat în 14 noiembrie 2023, și care, potrivit acestora, abrogă drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale, prin schimbarea încadrării în muncă de la condiții speciale și deosebite, ceea ce înseamnă că se pierd anumite sporuri și vechime, modificându-se, totodată, condiţiile de pensionare.
„Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!”, susţin sindicaliştii.
Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat „pe repede înainte”, nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.
”Sistemul de pensii și salarii este la pământ, cine se iluzionează că vor fi cine știe ce creșteri de pensii de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a ciuntirii așa ziselor pensii speciale, în frunte cu cele militare, se înșală amarnic. Nu se va da nimic” – au spus protestatarii.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de legea privind măsurile fiscal-bugetare, recent intrată în vigoare.
”Nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, preţurile mari şi inflaţia, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung şi deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social, dreptate şi restabilire a justiţiei sociale în România – stat membru al Uniunii Europene” – au concluzionat sindicaliştii.
Ieri, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, afirma că proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii îi favorizează pe actualii pensionari, îi afectează pe salariații activi, majorările nu sunt sustenabile, iar vârsta de pensionare devine impredictibilă. Liderul sindical a anunţat că va sesiza Comisia Europeană asupra incertitudinilor pe care le aduce noua lege:
Împarte cetăţenii României în categoria actualilor beneficiari de pensii, care vor putea să beneficieze de o creştere de pensii de 13,8% la 1 ianuarie, urmată de o nouă creştere de pensii, cu procente variabile între 45 şi aproape 90% în septembrie. Impactul financiar este uriaş şi nu ştim în ce măsură el va putea să fie acoperit. Această lege creează o zonă de instabilitate maximă pentru toţi salariaţii activi ai României, întrucât legiuitorul îşi propune să introducă indicatorii la care se raportează la nivel european, care sunt legaţi de evoluţia speranţei de viaţă. În 2030 se pregăteşte din nou o creştere a vârstei de pensionare, pe care oricum o fac acum pentru femei, prin această lege.
Și pensionarii au multe nemulțumiri față de forma finală a proiectului de lege. Una dintre cele mai grave probleme este faptul că autoritățile vor putea să modifice oricând și cu ușurință vârsta limită de pensionare, astfel încât generațiile viitoare nu vor ști cu certitudine cât vor fi obligate să muncească, a declarat Toma Neamțul, președintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România:
Sunt unele inechități care se văd cu ochiul liber și care, cel puțin nu atât pentru noi, dar pentru copii, în viitor, pentru tineri. În proiect, se spune clar că Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și, mai grav, a vârstei standard de pensionare. Deci, dacă se aprobă legea, după aceea, Guvernul oricând poate interveni.
În privința creșterilor de pensii promise, de 40% anul viitor, în două tranșe, pensionarii au rezerve:
Să vedem dacă e sustenabilă indexarea. Zic eu că va fi acordată cea de 13,8% în luna ianuarie, dar am rezerve în aplicarea legii. În septembrie precis va fi amânată, prorogată, să nu se întâmple ca Legea 127, că nu sunt bani. Credem că se pot găsi bani dacă se măresc investițiile, se asigură locuri de muncă. Aici ar trebui să fie procedura de majorare și de obținere de bani.
Pensionarii sunt nemulțumiți și de stimulentul acordat celor care vor să muncească și după ieșirea din activitate:
Ne tot încurajează să lucrăm, dar e un procent infim la recalculare. Deci, pensionarii care au ieșit la pensie și care continuă să lucreze să primească 10% din sumele brute încasate lunar prin indemnizații sau salarii.
Una dintre marile dileme ale celor care se apropie de pensie este suma de care se vor bucura și care este imposibil de calculat în prezent, dacă nu ești specialist al caselor de pensii, iar această problemă va persista, întrucât noua formulă de calcul este la fel de greoaie. Cât despre legea pensiilor speciale, ea rămâne în continuare nedreaptă:
Noi am propus clar 50% din salariu pe ultimul an celor care obțin venituri încadrate la pensii speciale, pentru că nu e echitabil. Ați văzut ce decalaj mari este între pensiile magistraților, diplomaților și a ale pensionarilor de rând, să zicem așa, care au muncit 30-40 de ani.
Toate aceste observații vor fi înaintate autorităților, în speranța că neajunsurile semnalate vor fi corectate pe ultima sută de metri, a mai declarat Toma Neamțul, președintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România.
Surse: comunicat CSN ”Meridian”, RRA, Bogdan Comșa/ Foto: facebook