(Audio) Lavinia Goste – Inimioară cu dor mult
Publicat de Liliana Fustanela, 17 februarie 2016, 23:04 / actualizat: 18 februarie 2016, 10:24
Lavinia Goste aduce zâmbind și cu duioșie cântecul din Țara Codrului, alături de soțul ei Marius Zorilă, dirijorul Orchestrei Naționale Valahia. Povestea lor de dragoste a început la Mamaia , în urmă cu 10 ani . De atunci, în viața lor au apărut nu doar cântece , ci și două minunate fetițe, gemenele Ioana-Nicole și Maria-Eliza , care s-au născut pe 29 august 2013 .
Lavinia Cezarina Goste a urmat cursurile Liceului de Artă ”Aurel Popp”, secția canto clasic și cursurile Academiei de Muzică”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la același profil. Îndrăgostită de viața la țară și de tot ceea ce înseamnă obicieiurile, porturile oamenilor calzi din satele Corund și Cuta, Lavinia Goste culege folclor din Țara Codrului și ne dezmiardă cu un glas dulce, dar și cu o prezență scenică deosebită.
Lavinia Goste s-a remarcat după ce a obținut Premiul I la Festivalul „Vară, vară, primăvară“ de la Sibiu și Marele Premiu „Maria Lătărețu“ de la Tg. Jiu. Până la căsătoria cu violonistul Marius Zorilă, dirijorul Orchestrei Naționale Valahia, Lavinia Goste a cântat cu orchestre vestite : ”Lăutarii din Chișinău” condusă de Nicolae Botgros, Orchestra “Dor Transilvan” dirijată de Ovidiu Barteș, Orchestra Junii Sibiului, Orchestra “Ciocârlia” a M.A.I , condusă de Marian Alexandru, Orchestra de muzică populară Radio .
În 2009, a lansat primul album discografic :”Bine-mi șade că-s codreancă” cu cântece de dragoste și voie bună, iar în 2016, promite apariția unui nou album care se va numi :”Inimioară cu dor mult”.
Cântecul ce va da titlul albumului, este gata și s-a auzit în primă audiție la Radio Constanța, în emisiunea Seri de cântec românesc, realizată de Liliana Fustanela, ediția 12 februarie 2016 .
În afară de activitatea de interpret, Lavinia Goste este implicată în Atelierul Fabrica de folclor, care este un proiect educațional ce se desfășoară cu sprijinul Primăriei București , a ajuns la a doua ediție și urmărește să îi determine pe copii să manifeste interes pentru moștenirea culturală reprezentată de folclorul românesc.
În cadrul cursurilor teoretice și atelierelor practice elevii pot învăța despre identitatea și rădăcinile noastre culturale, despre tradiții și obiceiuri românești vechi de sute de ani. Modalitatea de învățare este prin interacționarea cu reprezentanți ai folclorului și a face astfel, primii pași în lansarea lor ca artiști populari. Cursanții au posibilitatea ca, la finalul atelierului, să înregistreze melodii alături de Orchestra Națională Valahia în Studioul de înregistrări Marius Zorilă.
Secvență din emisiune :
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)