Compania petrolieră KMG International NV, fostul Rompetrol Group, o subsidiară a grupului kazah KazMunayGas, a anunţat joi că intenţionează în continuare să cumpere un pachet suplimentar de 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare S.A. de la Guvernul României, informează Reuters.
KazMunayGas deţine deja 54,63% din acţiunile Rompetrol Rafinare S.A. via KMG International NV în timp ce Guvernul României deţine un pachet de 44,68%. Rompetrol Rafinare S.A. deţine rafinăriile Petromidia şi Vega precum şi Rompetrol Petrochemicals.
În anul 2013, KazMunayGas şi statul român au convenit că grupul kazah va achiziţiona un pachet suplimentar de 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari şi va înfiinţa un fond de investiţii cu un capital de 150 milioane de dolari şi active în valoare de până la un miliard de dolari.
„Memorandumul din 2013 este încă în vigoare. Lucrările pentru înfiinţarea unui fond comun de investiţii şi achiziţionarea acţiunile de la Guvernul României sunt în derulare”, a informat KMG International. Compania a adăugat că intenţionează să finalizeze aceste obiective în 2018-2019.
Recent, Reuters a informat că tranzacţia privind preluarea de către compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. a unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eşuat.
Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.
Tranzacția dintre NC KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea autorităților din România, a anunțat, joi, KazMunayGas International, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, participarea KMG și CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.
‘Finalizarea tranzacției va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG și CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est și de Vest, dar și în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global ‘One belt, one road’. Proiectul reprezintă o oportunitate excepțională pentru KMGI din perspectiva extinderii operațiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investițiilor. O atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile țărilor participante — România, Kazahstan, China — precum și un impact social pozitiv’, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.
Conform Grupului, KMGI devine, astfel, o platformă de dezvoltare a unui parteneriat strategic în sectorul energetic în Europa de Vest și de Est, care va asigura atât o creștere a performanțelor operaționale și financiare ale Grupului, cât și o extindere a activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional.
În decembrie 2016, a fost semnat acordul între KMG și CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acțiunile Grupului KMGI, care deține și desfășoară activități de rafinare, comercializare și distribuție țiței și produse petroliere prin rețeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum și prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.
Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International. Aprobările primite din partea autorităților abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacției, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă.
Acordul dintre KMG și CEFC arată că partea chineză va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii din China și Europa. În același timp, KMG va continua să livreze țiței către subsidiara sa KMGI în scopul de a susține și de a extinde operațiunile sale de bază în Europa.
Deținut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.
CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca bază domeniul energiei și a finanțelor. CEFC deține 2 grupuri și 7 companii de investiții, o companie de top listată la bursa din China, cât și acțiuni în multe companii internaționale cu listări pe bursă.
Grupul are în jur de 30.000 de angajați în 23 de țări de pe glob și, în 2016, a realizat veniturile operaționale de 38,9 miliarde de euro.
Premierul s-a întâlnit cu reprezentanții rafinăriei Petromidia Năvodari
Publicat de ,
22 mai 2017, 19:09
Premierul Sorin Grindeanu a reafirmat deschiderea Guvernului României față de investițiile străine, cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas, ai subsidiarei acesteia – KazMunayGas International și ai China Energy Company Ltd. (CEFC), viitorul acționar principal al KazMunayGas International, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
”Suntem foarte deschiși la tot ceea ce înseamnă investiții în România, am demonstrat deja asta prin măsurile luate și vă pot asigura că vom avea aceeași deschidere și în viitor”, a declarat șeful Executivului.
La rândul lor, reprezentanții investitorilor din Kazahstan și China au apreciat abordarea pozitivă a Guvernului României și au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării în mai multe domenii, inclusiv cel al energiei, infrastructurii, dar și cel financiar și bancar.
Reprezentanții KazMunayGas International au prezentat de asemenea planurile de dezvoltare ale companiei în țara noastră și în regiune, mai specifică sursa citată.
Deținut integral de KazMunayGas, KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiesti (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.