Consilierii locali au votat, în unanimitate, Proiectul de hotărâre prin care se aprobă acordarea titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE sportivului tulcean Cătălin CHIRILĂ.
Ceremonia de decernare a distincției va avea loc în ultima seară a Festivalului Ivan Patzaichin FEST- Rowmania, în prezența antrenorilor Vasile Miron (CSM Danubiu Tulcea) și Florin Popescu (CSA Steaua București).
Cătălin CHIRILĂ, la vârsta de numai 24 de ani, a cucerit medalia de aur în proba de canoe simplu pe 1.000 metri la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax (Canada), unde a obținut și medalia de argint pe 500 metri în proba de canoe simplu. Ulterior, a obținut medalia de aur și la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Munchen, tot aici cucerind și o medalie de bronz în proba de canoe simplu pe 500 de metri.
În istoria sportului românesc, Cătălin Chirilă devine al patrulea sportiv cu medalie de aur la 1.000 de metri, după Aurel Macarencu (în 1986), Ivan Patzaichin (în 1973 și 1977) și Simion Ismailciuc (în 1963).
Multiplul campion olimpic, mondial şi european la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, a împlinit astăzi, 70 de ani. Cu această ocazie, marele campion a fost decorat de președintele țării, cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.
Cum a primit această veste, dar și ce își dorește în continuare Ivan Patzaichin, a aflat Gabi Crețu, în cadrul unui interviu în direct la Radio Constanța.
Știu că anul trecut v-ați sărbătorit ziua de naștere la Paris, prin muncă, unde ați purtat discuții în legătură cu organizarea unei curse de bărci pe Sena în campania Flotila România Centenar, un proiect de promovare a Românei în Europa. Anul acesta sunteți în țară, mai precis la București unde ați fost decorat de președintele României cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. Cum ați primit această veste, domnule Patzaichin?
Ivan Patzaichin – Cu emoție și cu bucurie și cu satisfacție extraordinară.
Unde veți fi de Ziua Națională, pe 1 Decembrie?
Ivan Patzaichin – În București voi fi și voi sărbători împreună cu prietenii și vedem cum. Încă nu mi-am făcut un program special.
Spuneți-ne, ce vă doriți astăzi, de ziua dvs.?
Ivan Patzaichin – Să fiu sănătos și să duc până la capăt ceea ce mi-am propus în ultimii 10 ani, proiecte frumoase de care sunt legat sufletește și alături de echipa mea să le realizăm.
Aș aduce puțin în prim-plan întâmplarea inedită ce s-a petrecut la Jocurile Olimpice de la München din anul 1972. Știu că este mult de atunci, eveniment marcat la momentul acela de atentatul terorist comis asupra delegației olimpice a Israelului. Erați acolo. În serile de calificare la cursa de 1000 m, după start, la primele lovituri, pagaia cu care vâsleați dvs. s-a rupt, iar regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă de produceau nereguli în primii 25 de m. Povestiți-ne puțin despre acea întâmplare.
Ivan Patzaichin – Da, văd că știți bine regulamentul de atunci. Da, după Mexic, când am ratat proba de simplu visul meu era să arăt celor care încă nu credeau că suntem campioni, să câștig proba de simplu. Timp de patru ani m-am pregătit special pentru proba asta de la München, iar în momentul când m-am prezentat la start și prima lovitură sau a doua, nu mai știu exact, am simțit că a căzut cerul pe mine când am simțit că s-a rupt vâsla. În momentul ăla am zis că am ratat cei patru ani, am ratat visul meu de patru ani. În schimb, de data aceea știam foarte bine regulamentul și eram convins că dacă ajung la linia de sosire, am dreptul să intru în recalificări. Problema era să ajung în condiții bune, să nu mă răstorn, să nu ies din culoar și într-adevăr am ajuns după vreo opt minute la linia de sosire, dar problema a fost să ajung la linia de sosire. În schimb, în buletinul oficial am apărut ‚‚abandon’’, pentru că juriul îmi știa valoarea că eu înainte am fost vicecampion mondial și știau valoarea mea și văzându-mă venind așa în spate au zis că am abandonat cursa, dar de fapt, eu nu știam cum să ajung. Tribunele erau în picioare, toată lumea mă susținea, toată lumea mă aplauda. Printre spectatori era și domnul Ion Țiriac care mă încuraja să ajuing la linia de sosire.
Detlef Lewe, sportivul german, mare rival de-al dvs., mare campion pentru care, dacă nu mă înșel, atunci în 1972 a fost ultima cursă din carieră pentru el, nu?
Ivan Patzaichin – Da, el a fost și portdrapelul Germaniei, că era dublu campion mondial cu un an înainte, era speranța cea mai mare. În schimb, când l-am văzut, după premiere a venit, mi-a strâns mâna și a zis că el din momentul acela se retrage, dar va veni la Tampere anul următor, că era Campionatul Mondial de la Tampere, să vadă dacă a luat o hotărâre bună. Și a luat, într-adevăr, hotărârea bună că eu am câștigat în ’73 la Tampere.
În cadrul lotului național intră componenții celor patru bărci calificate la Jocurile de la Rio de Janeiro.
Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă sunt sportivii care au fost depistați pozitiv când au fost controlați anti-doping. Cu toții obținuseră calificări la Jocurile Olimpice 2016, dar le-au pierdut, după acest moment.
Această veste vine după ce sportivul Liviu Dumitrescu, multiplu campion mondial și european alături de Victor Mihalachi în barca de canoe dublu, a fost depistat pozitiv la hormoni de creștere cu prilejul unui control antidoping inopinat efectuat pe 6 aprilie de ANAD.
Nu doar cei opt calificați la jocurile de la Rio au luat meldonium, ci toți componenții loturilor feminine și masculine de seniori.
Acesta este cel mai mare scandal de dopaj care a lovit vreodată sportul românesc.
Ioan Dobrescu, secretar general COSR, a declarat: „În afara celor doi prinși anterior, mai sunt alți 7 sportivi calificați la Rio din lotul de kaiac-canoe care au fost depistați pozitiv cu meldonium. Este o tragedie pentru sport și o veste dezarmantă. Vom demara o anchetă, pentru că noi credem că sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament”.
„Facem un apel public și la federație și la cluburi, pentru că majoritatea sunt de la Steaua și Dinamo, cluburi de forță din România, să facă propriile investigații pentru a afla cine a permis aceste lucruri”, a adăugat Dobrescu, citat de site-ul digi24.ro.
De asemenea, site-ul tvr.ro anunță că și atleta Daniela Stanciu a fost depistată pozitiv la meldonium.