AUDIO Şi tu poţi salva o viaţă! Donează sânge!
Publicat de Adina Sîrbu, 13 iunie 2015, 09:32 / actualizat: 13 iunie 2015, 11:15
Aproape 100 de politişti din Constanţa au donat ieri sânge, în cadrul campaniei “Şi tu poţi salva o viaţă, donează sânge”.
Gestul lor va fi urmat duminică de unul similar al jandarmilor constănţeni, cel puţin 30 de persoane fiind aşteptate să doneze sânge.
Pe 14 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, ziua de naştere a medicului austriac Karl Landsteiner, care, a descoperit, în 1900, grupele sangvine, punând bazele ştiinţifice ale tratamentului prin transfuzii.
Centrul Regional de Transfuzii Constanţa marchează de 10 ani această zi, prin organizarea unui program suplimentar de recoltare, pentru completarea rezervelor şi pentru ajutorarea celor care au nevoie de transfuzii.
Campania se vrea şi un semnal de alarmă tras de specialişti în privinţa reducerii numărului de donatori, fapt care îngreunează asigurarea necesarului lunar de sânge, adică 1.000 de pungi, spune medicul şef al Centrului de Transfuzii dr. Alina Dobrotă.
Centrul de Transfuzii din Constanţa are nevoie zilnic de sânge de la cel puţin 50 de donatori. Există rezerve disponibile, dar aici se pregătesc mai multe produse, unele cu o valabilitate redusă. De aceea, este sprijinită recrutarea de noi donatori din rândurile constănţenilor şi fidelizarea celor care au mai donat.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa face din nou apel către constănţeni să doneze sânge în număr cât mai mare.
Pot dona sânge toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu greutatea de peste 50 de kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. Persoanele peste 50 de ani trebuie să aibă un EKG şi o adeverinţă de la medicul de familie din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă sau cu alte afecţiuni contraindicate donării de sânge. Nu sunt acceptate persoanele cu vârsta peste 55 de ani, dacă nu au mai donat în ultimii cinci ani, iar cu două zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice.
Persoanele care efectuează o donare completă (450 de ml. De sânge) beneficiază de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă sau de la şcoală, dar şi decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu şi cea unde se efectuează donarea de sânge, a mai spus dr. Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.