Ascultă Radio România Constanța Live

iulia enuc

Ziua Națională a Tineretului | Iulia Enuc, președintele Consiliului Școlar al Elevilor Liceului Teoretic „Ovidius“, la „Interviul dimineții“

Ziua Națională a Tineretului | Iulia Enuc, președintele Consiliului Școlar al Elevilor Liceului Teoretic „Ovidius“, la „Interviul dimineții“

Publicat de , 2 mai 2019, 12:44

„Ziua Naţională a Tineretului“ – tinerii noștri excepționali, sau excepțiile care confirmă regula?  Iulia Enuc, o tânără din Constanța implicată în numeroase activitati extrașcolare, se bucură de acești ani cu puține griji și transmite bucuria. Este președintele Consiliului Școlar al elevilor Liceului Teoretic „Ovidius“ și animă, din această poziție, zilele obișnuite de scoală.

Are împreună cu colegii nenumărate planuri. Un eveniment cu scop caritabil, care va avea loc în curând, este un „târg de ciocolată“.  Banii pe care îi vor strânge vor ajunge la copiii din satul Galița. Iulia are și pasiuni – este membră a trupei de teatru francofon a Liceului Teoretic Ovidius  „Amphitheatre”, cu care a participat la numeroase festivaluri internaționale de teatru. Iulia a fost invitată în studioul Radio Constanța, la „Interviul dimineții“, realizat de Adelina Tocitu.

Adelina Tocitu – Pentru că astăzi este Ziua Națională a Tineretului, o am în studio alături de mine pe Iulia Enuc. Ea este din Constanța. Este președintele Consiliului Școlar al Elevilor la Liceul Teoretic Ovidius, membră a unei trupe de teatru fracofon a Liceului Teoretic Ovidius  „Amphitheatre“, vrea să organizeze un eveniment cu scop caritabil și este implicată și in echipa de dezbatere a liceului. Iulia, la mulți ani, tuturor celor de vârsta ta, de vârsta noastră. Ești clasa a X-a la Liceul Teoretic Ovidius și deja am enumerat multe activități. Cum te descurci și cu școala, în același timp?

Iulia Enuc – Da, sunt implicată în mai multe activități extrașcolare. Pot spune că, atâta timp cât faci ceea ce îți place, pe lângă școală, poți să jonglezi foarte ușor între orele de curs, temele pe care la avem, cât și cu activitatea extrașcolară, implicarea în alte activități!

Adelina Tocitu – Ești președintele Cosiliului Școlar al Elevilor la Liceul Teoretic Ovidius, e o mare responsabilitate. Ce înseamnă această președinție pentru tine?

Iulia Enuc – Pentru mine înseamnă, sincer, foarte mult. În afara faptului că reprezint elevii și încerc să le apăr drepturile, eu încerc să diversific, un pic, orarul normal pe care-l avem la școală. Vrau să fac cât mai multe activități, astfel încât să aduc puțin câte puțin zâmbetul pe buze copiilor și să se gândească că vin la școală cu plăcere. Noi am organizat, până acum, destul de multe activități și sunt foarte fericită cu rezultatul pe care l-am avut. Am organizat filme cu scop caritabil. Toți banii pe care copiii i-au donat au ajuns la  copiii din satul Galița, de Crăciun. Acum vrem să organizăm și o parte a doua. Proiectul este derulat de mai mult timp în liceul nostru dar, anul acesta, eu am început să îl organizez, la fel și la anul.

Adelina Tocitu – Evenimentul va avea loc pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, am înțeles bine?

Iulia Enuc – În jur de 1 iunie.

Adelina Tocitu – În ce va consta evenimentul pe care-l organizați voi. Partea a doua, așa cum îi spui tu…

Iulia Enuc – Vrem să organizăm un târg de mâncare în cadrul liceului.

Adelina Tocitu – Cine gătește, copiii, elevii? Bun, gătiți voi, am înțeles.

Iulia Enuc – Ei își vor vinde produsele celorlalți colegi din liceu. Este o singură regulă, toate produsele trebuie să aibă ciocolată, dat fiind faptul că pe 3 iunie este Ziua Internațională a Ciocolatei și vrem să serbăm două evenimente într-unul singur.

Adelina Tocitu – Banii pe care voi îi veți strânge vor ajunge la copiii din satul Galița. Cum ați ajuns voi la acești copii?

Iulia Enuc – Proiectul este inițiat acum mai mult timp de doamna director adjunct în parteneriat cu consiliul școlar al elevilor. Noi menținem acest proiect deoarece e un sentiment foarte plăcut, să vezi cum copiii se bucură și cresc sub ochii tăi. Acest proiect a fost inițiat în parteneriat cu directorul școlii din Galița, doamna director și în fiecare an ne ducem acolo cu foarte multă bucurie. Din banii strânși cumpărăm dulciuri, hăinuțe și jucării pe care le donăm ulterior. Este un sentiment care te umple de bucurie.

Adelina Tocitu – Ești membră a trupei de teatru Francofon, la Liceul Ovidius. Trupa se numește Amphitheatre, ați participat la numeroase festivaluri internaționale de teatru. Când reușiți să mai faceți și piese de teatru, să exersați pentru aceste piese de teatru?

Iulia Enuc – Din păcate, exersăm foarte puțin pentru ele, cam o oră, o oră și jumătate pe săptămână, ceea ce este extraordinar de puțin pentru o piesă de teatru, mai ales că este într-o limbă străină. Încercăm, inițial, să înțelegem foarte bine textul, să traducem ceea ce spunem, pentru că este în franceză și ulterior mergem la festival, în timpul anului. Acum, tocmai ce ne-am întors din Ungaria, din Pecs, unde am jucat o piesa de Matei Vișniec – Teatrul Absurdului, prin care noi am vrut să evidențiem problemele societății actuale. Eu zic că am făcut o treabă foarte bună.

Adelina Tocitu – În același timp aveți și proiecte de dezbateri! Ce dezbateți voi, la clasa a X-a?

Iulia Enuc – Sunt destul de multe teme de dezbătut, spre surprinderea multora. Cluburile acestea sunt susținute de ARDOR și temele sunt destul de variate, de la dezbaterea asupra vârstei minime de vot.  Spre exemplu, există o moțiune care ne cere să fim de acord sau să nu fim de acord cu faptul că copiii de 16 ani ar trebui să meargă la vot, deorece ei, teoretic, muncesc. Deci, ar trebui să poată să aleagă pe cine vor la conducere. Sunt și probleme mai actuale, cum ar fi obligativitatea purtării uniformei sau alte probleme cu care noi ne confruntăm în fiecare zi.

Adelina Tocitu – Care sunt celelalte probleme cu care voi vă confruntați în fiecare zi? Te întreb pentru că ești și președintele Consiliului Școlar al Elevilor la Liceul Teoretic Ovidius și bănuiesc că colegii vin la tine și îți spun ce ai putea să faci pentru ei în calitate de președinte. Cum reușești să treci printr-o sită toate propunerile care vin spre tine, astfel încât să ajungi să le înaintezi?

Iulia Enuc – În primul rând eu cu colegii mei care fac parte din consiliu îi întrebăm pe copii care sunt, exact, problemele. Ulterior, consultăm statutul elevului și, în urma acestei filtrări, ne dăm seama care sunt adevăratele probleme și care sunt problemele care pot fi discutate. False și care se rezolvă, foarte ușor, la o discuție cu elevii.

Adelina Tocitu – În perioada următoare vă pregătiți pentru acest târg de ciocolată, cum îi spuneți voi, care va avea loc în perioada zilei de 1 iunie. Banii pe care îi veți strânge în urma vânzării preparatelor pe care le veți expune la acest târg, preparate care ar trebui să conțină, musai, ciocolată, pentru că pe 3 iunie este ziua ciocolatei. Acești bani vor ajunge la copiii din satul Galița, însă urmează vacanța de vară!

Iulia Enuc – Da. Este o perioadă în care Consiliul Școlar ia o pauză, avem și noi nevoie de o pauză, dar ne întoarcem la anul. Pe perioada verii încercăm să ne gândim care ar fi activitățile care ar putea fi propuse pentru semestrul întâi și încercăm să le punem în aplicare, cât mai multe dintre ele.

Adelina Tocitu – Te-ai gandit cam ce ți-ar plăcea să faci în următorii ani?

Iulia Enuc – Da. Sunt destul de hotărâtă. Aș vrea să merg pe Drept. Am aflat, de curând că, la Universitatea din București este o secție de Drept Francez, secția de Sorbona, acolo mi-aș dori să ajung. Până acolo mai sunt doi ani frumoși la liceu.

 Realizator interviu – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Radio Constanța

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
Actualitate duminică, 27 octombrie 2024, 09:10

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 a devenit ora 3.00, astfel că ziua de 27 octombrie numără 25 de ore. Chiar dacă putem dormi...

AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 16:53

O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța

Pe 2 și pe 3 noiembrie, bulevardul Tomis se transformă într-un loc plin de culoare și mister, în care distracția, aventura și magia vor crea...

O petrecere de Halloween va avea loc pe bulevardul Tomis din Constanța
CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:45

CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, în fiecare zi, de la ora 10.00, la Muzeul de Artă Populară Constanța vor avea loc ateliere educative...

CONSTANȚA: La Muzeul de Artă Populară vor fi organizate ateliere de țesut
“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:36

“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța

În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia comemorează eroii căzuţi...

“Ziua Marelui NU”, sărbătorită la Constanța
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor