Joia Mare | Preotul Marius Moşteanu, despre semnificaţia acestei zile
Publicat de , 13 aprilie 2023, 09:45
An de an, când începe Postul Paștelui, pornim drumul pocăinței, al asumării stării noastre de oameni supuși greșelilor, dar care ne dorim îndreptarea. Postul de mâncare nu e suficient. E nevoie de schimbarea comportamentului nostru în relația cu ceilalți și cu Dumnezeu. Iuda nu a fost singurul dintre apostoli care a trădat. Și Sfântul Apostol Petru s-a lepădat de Isus la un moment dat, dar diferența dintre cei doi este modul cum aceștia sfârșesc.
Iuda rămâne arhetipul trădătorului din toate timpurile, este „prietenul” fățarnic și oportunist. Încercând să obțină beneficii, pierde totul: oameni, putere, funcții și în ultimă instanță, pe sine. Despre tipologia lui Iuda, a vorbit cu părintele preot paroh, Marius Moșteanu, colega noastră Liliana Fustanela:
Suntem în Joia Mare, Iuda îl tradează pe Isus, creștinismul crește, în timp, oamenii devin mai buni, dar avem de-a face și în zilele noastre, încă, cu tipologia lui Iuda. Cum ni-l descrieți pe omul Iuda, în zilele noastre?
„Oamenii au diverse tipologii și din ce în ce mai mult constatăm că fiecare tipologie în parte își are un gen de protecție. Mai nou, se consideră că fără Iuda nu ne puteam mântui, că fără trădarea lui Iuda, planul de a ajunge Mântuitorul de pe Gologota la Înviere nu s-ar fi putut realiza. Nu pot să constat decât că există o acoperire a unei caracteristici pe care până acum o considerăm reprobabilă – niște oameni care vor să își acopere trădarea într-un fel sau într-altul. Dar, dincolo de toate, Iuda a fost un apostol. De la el putem să învățăm, ca de la fiecare om, partea bună a lucrurilor. A stat pe lângă Mântuitorul, a fost între cei doisprezece și, dacă a avut o calitate atât de importantă, trebuie să vedem numai partea bună a lucrurilor. Adică: a stat pe lângă Mântuitorul, și la bune, și la rele, excluzând această angrenare a lui într-un program divin. Totuși, trebuie să urmărim un singur lucru: finalul face totul, și anume dacă trădarea lui Petru a fost mult superioară trădării lui Iuda, totuși, Petru a rămas în picioare pentru că s-a pocăit, a plâns cu amar. Așadar, tipologia lui Iuda ne învață că, indiferent de ceea ce facem în viață, trebuie să știm să ne autoevaluăm situația și să ne pocăim la bună vreme. Dacă ne pare rău de ceva, trebuie să schimbăm lucrul acela, așa cum a făcut Petru, care, încă o dată, vă spun, a greșit mult mai mult decât a făcut-o Iuda. Așadar, de la Iuda putem să luăm partea de apropiere a lui de Mântuitorul, dar să nu uităm că lecția lui este una foarte importantă – ca după orice act pe care îl facem reprobabil și nu luăm în considerare în niciun fel tot ceea ce înseamnă conjuncturi, să ne autoevaluăm, să ne dăm deoparte și să ne cerem iertare și de la cei în fața căror am greșit, și la Dumnezeu. Şi totul va fi în regulă“.
Interviu realizat de Liliana Fustanela / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă