Ministrul Cseke Attila, a semnat contractul de finanțare pentru eficientizarea energetică a blocului 3 situat pe strada Gării, nr. 6, din municipiul Tulcea,a anunțat recent Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Investiția se face cu bani europeni prin mecanismul financiar ITI și are o valoare de aproximativ 260.000 de euro.
Urmează să fie parcursă procedura pentru achiziția lucrărilor. Lucrări similare se află deja în desfășurare pe strada Gării, la blocurile 12, 7 și 4. Toate aceste investiții sunt finanțate prin mecanismul financiar ITI.
Măsurile de intervenție vor asigura îmbunătățirea eficienței energetice în special prin lucrări de izolare termică și hidroizolare a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor, reabilitarea și modernizarea instalaţiei de distribuţie si colectare apă, parte comună.
Din totalul cheltuielilor, un procent de 60% este acoperit din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat.
Din bugetul local va fi asigurată, în primă fază, diferența de 40%, reprezentând contribuția beneficiarului.
„Suma va fi recuperată de la asociațiile de proprietari într-o perioadă de 10 ani. Astfel, o garsonieră va avea de plătit o sumă de aproximativ 55 lei / lună, iar un apartament cu două camere, o sumă de 85 lei / lună”, precizează Municipalitatea.
Mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării va fi funcţional şi în următoarea perioadă de programare, a anunţat marţi, la Tulcea, directoarea Direcţiei analiză şi programare din Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Adriana Ciocoiu, care a atras atenţia asupra faptului că până în prezent contractarea reprezintă doar 20% din fondurile alocate în actualul exerciţiu financiar.
‘ITI este prevăzut de noile regulamente care se negociază în momentul de faţă. Este clar că a fost un instrument care a adus beneficii, iar Comisia l-a păstrat şi capacitatea administrativă va fi aceeaşi. Avem toate condiţiile pentru ca în următoarea perioadă de programare să folosim mai bine banii’, a afirmat reprezentanta MFE, în cadrul unei conferinţe organizată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru ITI-Delta Dunării.
Ciocoiu a mai spus că programele operaţionale au lansat apeluri de proiecte care acoperă integral bugetul alocat iniţial, 1,1 miliarde de euro.
‘Din păcate, contractarea efectivă este de doar 20% din alocare, ceea ce înseamnă că undeva lucrurile nu au mers foarte bine. Şi poate că anumite obstacole au ţinut de colaborarea locală, de implicarea beneficiarilor care nu au găsit suficientă înţelegere între ei. Sunt însă toate premisele pentru ca această strategie să meargă mai departe’, a mai spus reprezentanta MFE.
În deschiderea conferinţei, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, şi-a exprimat dorinţa ca mecanismul financiar ITI-DD să se deruleze şi în următoarea perioadă de programare pe două zone, cea formată din localităţile izolate din Delta Dunării, respectiv zona formată din comunităţile din Parcul Naţional Munţii Măcinului.
‘În Deltă, acum 50-60 de ani, toate lucrurile erau foarte simple. Nu era nevoie nici de Poliţie, nici de Mediu, de nimeni nu era nevoie. Erau lucruri clare, din străbuni. Pescarii ştiau exact ce să facă, cât să captureze, erau lucruri nescrise pe care le respectau. Eu cred că aici trebuie să lucrăm, la educaţie, iar asociaţia are câteva proiecte în domeniu’, a afirmat preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Ivan Patzaichin.
La conferinţa organizată de ADI ITI-Delta Dunării, experţii asociaţiei, autorităţile locale şi cercetătorii au prezentat proiecte şi idei de proiecte care se vor dezvolta, conform Strategiei integrate de dezvoltare durabilă (SIDD) a Deltei Dunării.
ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.
La această finanţare au acces, fără competiţia beneficiarilor din alte zone, doar persoanele fizice şi juridice din 38 unităţi administrativ-teritoriale, cinci oraşe, 33 comune din judeţele Tulcea şi Constanţa, ale căror proiecte îndeplinesc condiţiile prevăzute de Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării.
ADI ITI-DD este o asociaţie formată din entităţi publice şi private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finanţare cu SIDD a Deltei Dunării aprobată în anul 2016 de Guvern. De asemenea, ADI ITI-DD acordă gratuit consultanţă eventualilor beneficiari ai ITI-DD.
Publicat de Adrian Băncilă,
1 aprilie 2016, 09:02 / actualizat: 1 aprilie 2016, 14:00
„Trebuie realizat un proiect de dezvoltare ecomomică a Deltei, care să permită oamenilor care rămân acolo, să aibă din ce să trăiască”.
Declaraţia a fost făcută ieri, de premierul Dacian Cioloş, la o întâlnire privind Investiția Teritorială Integrată (ITI) Delta Dunării.
El a mai spus că proiectele de dezvoltare trebuie să ţină cont de specificul zonei, cu protejarea naturii şi a tradiţiilor.
Prin programul ITI Delta Dunării, a fost alocat peste 1 miliard de euro, care poate fi cheltuit până în 2020.
Printre proiectele care au primit deja finanţare, se numără modernizarea Aeroportului Delta şi a Portului Tulcea și reconstrucția falezei, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, după discuţiile de ieri.
El a mai anunţat că vor fi găsite soluţii şi pentru comunele mici, care, conform normelor actuale nu puteau obține fonduri pentru infrastructura de apă – canal dar se vrea şi un buget mai mare pentru eco-turism, agro-turism şi transport ecologic.