Încep controalele în stațiile de carburanți din JUDEȚUL CONSTANȚA
Publicat de Adina Sîrbu, 30 august 2023, 14:08
Prefectul Constanței, Silviu Coșa, a anunțat că vor fi făcute verificări în mod centralizat, zilnic, astfel încât până la finele lunii septembrie aceste controale să fie terminate, urmând ca în octombrie să se ia măsurile care se impun
Au fost identificați până în momentul de față 130 de astfel de agenți economici, dintre care 48 comercializează și GPL, 24 fiind operatori independenți din cadrul acestora. Li se adaugă aproximativ 25 de transportatori care au sediul pe raza județului Constanța.S-au constituit două echipe de control care își vor începe activitatea mâine, echipe de control care vor fi alcătuite din reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, reprezentantul ISU Dobrogea fiind și cel desemnat să coordoneze echipa de control. De asemenea, un reprezentant din partea ISCIR, va mai fi reprezentant din partea Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, din partea Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv IPJ Constanța. Din partea ANAF, Serviciul Antifraudă va avea o echipă desemnată. Iar Autoritatea Vamală Română va avea o altă echipă care va face parte din echipa mixtă de control. Bineînțeles, Inspectoratul Teritorial de Muncă pe cele două domenii de activitate, respectiv relații în muncă și securitate în muncă. Ne vor susține activitatea cu toate informațiile necesare Agenția pentru Protecția Mediului, Autoritatea Rutieră Română și Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor Sub Presiune S.A. Verificările se vor desfășura într-un mod centralizat.Pe raza municipiului Constanța, planul a fost să se verifice trei operatori zilnic. În teritoriu se vor verifica doi, fiind vorba și de acoperirea unor distanțe mai mari, astfel încât acțiunea de verificare să se definitiveze până la sfârșitul lunii septembrie, urmând ca în luna octombrie să aibă loc acțiuni de tip follow up în care să verificăm modalitatea în care operatorii economici și-au eliminat eventuale disfuncționalități și neconcordanțe. De asemenea, în cazul în care apar informații despre alți operatori și aceștia să poată fi incluși în verificare.
Col. Cristian Amarandei:
Din punct de vedere al securității la incendiu, colegii care vor desfășura activitatea de control vor urmări, pe de o parte, să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile care au stat la baza autorizării funcționării acestor obiective, pe de altă parte, să verifice dacă sunt îndeplinite normele de prevenire a incendiilor la această categorie de obiective și, nu în ultimul rând, modul în care este asigurat management-ul riscului privind securitatea la incendiu pentru fiecare categorie de obiective și pentru fiecare operator economic în parte.
ISCIR-ul este cel care are posibilitatea de a sigila acele instalații, desigilarea lor sau funcționare lor fără acordul ISCIR-ului, reprezentând infracțiuni. Am avut o discuție chiar înainte de ședință, dar și pe parcursul ședinței, cu reprezentantul ISCIR, pornind de la ideea că anumiți operatori economici s-ar putea să încerce să eludeze prevederile legale și controlul. Reprezentanții ISCIR și-au asumat faptul că vor sigila stațiile pe care le găsesc închise, urmând ca ulterior, în măsura în care agentul economic dorește să repornească activitatea, să se prezinte pentru a se vedea dacă sunt respectate cerințele. Controalele vor viza inclusiv partea aceasta legată de distanța dintre stații și clădirile de locuit și respectarea normelor de autorizare legale privind distanța la care sunt amplasate.
Avem 15 stații care nu figurează ca ar avea autorizația de funcționare privind securitatea la incendiu, dar aici trebuie identificată foarte bine situația, în sensul că fie era vorba de neîncadrare la momentul dării în exploatare, fie nu erau înregistrate documente depuse pentru autorizare.De asemenea, au fost două situații în care cetățenii s-au autosesizat că sunt încărcate butelii de uz casnic de la stații GPL, însă nu în municipiul Constanța, ci în alte două orașe din județ.