Mierea românească, apreciată de străini, dar insuficient promovată
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 ianuarie 2018, 15:36
România ocupă locul patru în Europa la producţia de miere şi este foarte apreciată pe plan internaţional.
Ţara noastră participă la Congresele Internaţionale Apimondia, care se ţin din doi în doi ani.
Anul trecut, la cel de-al 45-lea congres, printre cele 129 de ţări participante, au fost prezenţi şi 70 de apicultori români.
Mierea românească este foate apreciată mai ales pe piaţa din Germania.
Este greşit să vorbim de cea mai bună miere pentru sănătate, toată mierea este benefică, ne-a explicat preşedintele Apis Tomitana Dacica din Constanţa, Ionel Togan.
„Acum patru ani, la Kiev, România a luat medalia de aur la mierea de salcâm. Mierea românească fiind de o calitate deosebită este foarte solicitată, în primul rând în piața germană și în celelalte țări vestice“, afirmă Ionel Togan.
În Europa ne situăm pe locul 4 la producția de miere. „Ne menținem și depindem foarte mult de temperaturi bune pentru obținerea de miere. Florile să înflorească atunci când trebuie, să dea nectar atunci când trebuie“, mai subliniază Ionel Togan.
În privința sănătății pentru organism, nu putem distinge doar un soi anume, crede producătorul dobrogean. „În România se obține miere echivalentă mierii de Manuka, dar nu se bucură de același tip de promovare“, a mai adăugat apicultorul.
Dintre lucrările prezentate în sesiunea dedicată sănătăţii la Congresul Internaţional Apimondia, România s-a bucurat de recunoaştere internaţională, pentru practica avansată a api-fito-terapiei.