DNA: Lupul, paznic la oi. Fost judecător la Curtea Constituţională, trimis în judecată
Publicat de Bogdan Comșa, 9 septembrie 2015, 10:16
Toni Greblă, fost senator PSD şi fost membru al Curţii Constituţionale a României, propus de acelaşi partid, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, printre care trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.
Direcţia Naţională Anticorupţie descrie, în comunicatul pe care îl redăm, integral, mai jos, modul în care fostul înalt oficial al statului ar fi făcut rost de bani, nesocotind complet legile ţării pe care,
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
1. Toni Greblă, senator în Parlamentul României și judecător la Curtea Constituțională, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– trei infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată
– efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
– constituirea unui grup infracţional organizat
– fals în declaraţii în formă continuată (13 acte materiale).
2. Ion Bîrcină, administrator al mai multor societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– cumpărare de influenţă,
– constituirea unui grup infracţional organizat
3. Mihai Prundianu, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:
– cumpărare de influenţă,
4. Gheorghe Grecu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
– spălare de bani
5. Victor Dolghi, cetățean din Republica Moldova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:
– constituirea unui grup infracţional organizat
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (2010 – 2013) şi, ulterior, judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), a pretins şi primit de la omul de afaceri, inculpatul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei;
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei ;
– în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei,
iar în schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului Bîrcină Ion că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici – din cadrul societăţilor şi companiilor naţionale cu capital de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale – să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de inculpatul Bîrcină Ion (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi ş.a.) să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.
În perioada 2008 – 2012, (punctual în legătură cu campaniile electorale din 2008 şi 2012), inculpatul Greblă Toni a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la inculpatul Bîrcină Ion, în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, respectiv autorităţi publice centrale şi locale, să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influenţă, inculpatul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, construcţii, transport, fier vechi ş.a.).
În perioada 2009 – 2015, în calitate de senator (2008 – 2013) şi ulterior judecător de Curte Constituţională (decembrie 2013 – 2015), inculpatul Greblă Toni a pretins şi primit, direct şi indirect, de la cumpărătorul de influenţă Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei, din care:
– 360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj).
– 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de şase angajaţi în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Teleşti).
În schimb, Greblă Toni a promis că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, respectiv autorităţi publice centrale şi locale, să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influenţă Prundianu Mihai, cu interese în domeniul energiei.
În perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, Greblă Toni a efectuat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (operaţiuni financiare ca acte de comerţ), astfel cum sunt reglementate de Legea nr.31/1990 modificată, prin interpuşi, încălcând dispozițiile legale privind incompatibilităţile aplicabile judecătorilor de la Curtea Constituţională şi senatorilor.
Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpații Bîrcină Ion şi Dolghi Victor, având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligaţiilor faţă de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federaţia Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancţiuni economice de export, aşa cum avea Uniunea Europeană din partea Federaţiei Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare).
Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport şi comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienţei reale a bunurilor – ţară din Uniunea Europeană).
În perioada 2008-2015, inculpatul Greblă Toni, în funcţiile de senator şi respectiv judecător la Curtea Constituţională, a omis să declare în cele 13 declaraţii de avere din datele de 15.12.2008, 21.05.2009, 25.10.2010, 12.05.2011, 30.05.2012, 15.10.2012, 18.12.2012, 13.06.2013, 18.12.2013, 06.01.2014, 11.06.2014, 05.02.2015, 10.02.2015, faptul că a dobândit de la o rudă, printr-un contract de donaţie, un teren în suprafaţă de 10.000 mp, situat în extravilanul com. Teleşti, jud. Gorj.
În perioada 2010 – 2015, inculpatul Grecu Gheorghe a înlesnit și l-a ajutat pe inculpatul Toni Greblă în săvârşirea faptei de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia (de senator şi judecător de Curte Constituţională).
Concret, acesta a acceptat să acţioneze în mod ocultat şi disimulat în sensul asumării, în mod nereal, a calităţii de proprietar al fermei, efectuând pentru Greblă Toni diferite acte de gestionare şi administrare a fermei, inclusiv operaţiuni financiare ca acte de comerţ (negocieri, contracte ş.a.).
Aceasta, în condiţiile în care Grecu Gheorghe cunoştea care erau sursele de finanțare și cine era proprietarul fermei situate în extravilanul comunei Teleşti, jud. Gorj, respectiv Greblă Toni.
În perioada respectivă, Grecu Gheorghe a obținut ca folos propriu, din activitatea prestată, contravaloarea veniturilor salariale, în cuantum total de 34.335 lei. Aceste beneficii salariale necuvenite au fost plătite de inculpatul Prundianu Mihai prin Asociaţia Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia .
Aceste acțiuni ale inculpatului Grecu Gheorghe au avut drept scop atât mascarea existenței situației de incompatibilitate în care se afla senatorul / judecătorul Toni Greblă, cât și facilitatea obținerii, de către acesta din urmă, a foloaselor necuvenite provenind din administrarea fermei respective.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor GREBLĂ TONI, BÎRCINĂ ION şi GRECU GHEORGHE.
Se dispune disjungerea cauzei faţă de suspecţii BÎRCINĂ ION, HĂHĂIANU HORIA, pentru celelalte infracţiuni în legătură cu care s-a început urmărirea penală.
De asemenea, se va disjunge cauza în vederea continuării cercetărilor faţă de suspecţii IANCU IULIAN şi ŞOVA LUCIAN, ambii deputaţi cu funcție de conducere în partid.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.