Întâlnire internaţională. Proiectul Confucius, la Constanţa
Publicat de , 2 iunie 2016, 14:04 / actualizat: 2 iunie 2016, 20:18
„Prima Conferință Internațională – Proiectul Confucius – Punte a prieteniei între China și țările din regiunea Dunării reprezintă un moment istoric, care se petrece într-o zonă geopolitică foarte importantă, Constanţa. Suntem încântaţi că au răspuns invitaţiei noastre un număr impresionant de participanţi.” a declarat Rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Prof. Univ. Dr. Sorin Rugină, în deschiderea lucrărilor unei conferinţe foarte importante, la care au fost prezenţi printre alţii: Excelenţa Sa domnul XU FEIHONG – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, Prof. Univ. Dr. CUI XILIANG – Președinte al Universităţii Beijing pentru Limbă și Cultură.
„Să revalorificăm civilizaţia chineză. Ea nu este una religioasă, este una seculară, care a pus accent pe moralitate, pe cinste, pe demnitate. Or toate aceste virtuţi sunt necesare în comunitatea internaţională şi, fără îndoială, că e importantă introducerea lor dincolo de principiile de drept, e important şi acest element subiectiv de raporturi morale, civilizate, demne între naţiuni. Socot că acest eveniment are o valoare semnificativă atât pentru România cît şi pentru lumea întreagă.” Este o parte din declaraţia domnului Ioan Romulus Budura, fostul ambasador al României în China, cunoscut sinolog român, o declaraţie acordată postului nostru de radio, la deschiderea acestei conferinţe.
Este şi motivul pentru care conducerea Universităţii „Ovidius” din Constanţa a acordat o importanţă specială organizării unei asemenea manifestări la malul Mării Negre.
Înfiinţarea Clasei Confucius în cadrul Universităţii „Ovidius”, la Constanţa, a avut loc în anul 2011 prin eforturile conducerii universităţii şi, mai ales, prin dăruirea Prof. Univ. Dr. Iolanda Ţighiliu, istoric, cu o activitate impresionantă în studiul relaţiilor româno-chineze. Aceste cursuri au adus mai aproape de noi civilizaţia multimilenară a Chinei şi cultura unui popor de o hărnicie remarcabilă. Pe parsursul anilor, numărul cursanţilor a crescut, semn că sferele de interes economic şi cultural se extind, în firescul evoluţiei mondiale. Se împlinesc cinci ani de când la Constanța se învață limba chineză, la cele mai înalte standarde, utilizând mijloace moderne şi beneficiind de experienţa cadrelor didactice universitare chineze. Anul acesta s-au înregistrat peste 400 de cursanți.
Pentru a marca această aniversare, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Clasa Confucius, împreună cu Universitatea Beijing pentru Limbă și Cultură, sub auspiciile Hanban, Republica Populară Chineză, a organizat aşadar, timp de 3 zile, la început de iunie, Prima Conferință Internațională – Proiectul Confucius – Punte a prieteniei între China și țările din regiunea Dunării.
Ceremonia de deschidere a avut loc în această dimineaţă , la ora 10, la Sala Senatului a Universităţii „Ovidius”. Cu acest prilej, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. CUI XILIANG, Președinte al Universității Beijing pentru Limbă și Cultură din Republica Populară Chineză, una dintre cele mai importante universităţi din China şi din lume.
Începând cu anul 2005, au a început să înfiinţeze nenumărate Institute Confucius pe mapamond. Despre acest fenomen, domnul prof. univ. dr. CUI XILIANG a declarat: „Există acum 75 de Institute Confucius, 851 de clase, deschise în peste 125 de ţări, cu 3,5 milioane de cursanţi (…) Institutele Confucius au început practic de la zero, pentru a se transforma apoi într-o platformă de schimburi culturale, o platformă a cooperării, prin care institutele de învăţământ se pot dezvolta. Relaţiile între oameni înfloresc, în momentul în care există prietenie între oameni(…). Limba este un instrument de comunicare dar şi o punte a schimburilor culturale. Limba chineză este o componentă importantă a culturii tradiţionale chineze, dar şi parte a patrimoniului său milenar (…) Institutele Confucius au devenit în timp o marcă şi se bucură de o creştere rapidă în România şi în ţările din zona Dunării. Astăzi avem patru Institute Confucius, cinci Clase şi 10 profesori chinezi care predau în România.”
În această seară, emisiunea „Stil de viaţă” de la ora 18.05, este dedicată acestui eveniment.
Mâine, în timpul vizitei delegaţiei chineze la Studioul Regional Radio Constanţa, vor fi înmânate plachete omagiale Excelenţei Sale domnului XU FEIHONG – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, Prof. Univ. Dr. CUI XILIANG – Președinte al Universităţii Beijing pentru Limbă și Cultură, Prof. Univ. Dr. ZHANG BAOJUN – Asistent Vice-președinte, Director al Departamentului pentru Cooperare și Schimburi Internaționale, Universitatea Beijing pentru Limbă și Cultură, Prof. Univ. Dr. DING CHAO – Director al Centrului pentru Studii Central și Est Europene, Universitatea Beijing pentru Studii Străine (BFSU), Prof. Univ. Dr. SONG SHAOFENG – Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu şi Prof. Univ. Dr. Iolanda Ţighiliu, Director al Clasei Confucius, Director al Departamentului de Relaţii Internaţionale al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.