Liceul Tehnologic “Pontica” din Constanța, parte a proiectului “Mândru de meseria mea”
Publicat de Adina Sîrbu, 28 aprilie 2023, 12:06
ADM Cares și Fundația World Vision România derulează un nou proiect – Agricultura 4.0 – destinat liceelor agricole din județele Brăila, Călărași și Constanța.
Proiectul, desfășurat pe o perioadă de patru luni, face parte din programul „Creștem prin Educație Agricolă” și are ca obiectiv conectarea tinerilor din învățământul agricol românesc la Agricultura 4.0, pregătindu-i pentru soluțiile inovatoare cu care să facă față provocărilor viitorului – informează Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Peste 100 de elevi și profesori din patru licee cu profil agricol din zona de sud a țării, între care și Liceul Tehnologic „Pontica” din Constanța, vor beneficia de program, fiind câștigătorii unor granturi destinate achiziționării de echipamente moderne pentru pregătirea profesorilor și elevilor în noile meserii din agribusiness care implică utilizarea tehnologiilor digitale. Bugetul total al proiectului se ridică la 20.000 de euro.
Finanțarea va acoperi dotarea liceelor selectate cu echipamente care familiarizează elevii cu utilizarea noilor tehnologii în agricultura modernă, cum ar fi: stații meteo digitale, drone agricole, aparate Greentest pentru detectarea nivelul de nitrați și radiații din fructe, legume și carne, sisteme de cultivare inteligentă hidroponică, tablete, timere digitale pentru udare automată etc.
Programul include module de training pentru profesori și pachetul educațional „Călătorie spre anul 2050”, cu o serie de 12 lecții interactive cu materiale suport asociate (video, animații, fișe, grile de evaluare etc.), realizate de experți internaționali în educație agricolă care pregătesc viitorii profesioniști pentru a patra revoluție în agricultură.
Agricultura 4.0. utilizează tehnologiile de vârf – senzori, roboți, sateliți și drone – pentru a genera și procesa volumul uriaș de date devenit accesibil prin utilizarea de dispozitive mobile și diverse platforme. Analiza acestor date conduce la luarea celor mai bune decizii în locul și la timpul potrivit, crescând semnificativ eficiența activităților agricole.
Programul implică și descoperirea de către elevi a ceea ce se întâmplă concret în teren, prin vizite la fermele din zonă, prin discuții pe cazuistică reală cu fermierii și contactul direct cu meseriile agricole.
De asemenea, elevii și profesorii vor efectua vizite la silozurile operate de ADM, unde vor descoperi o etapă din „drumul pâinii”, vor vedea cum sunt analizate, depozitate și comercializate cerealele și ce înseamnă meseria de trader de cereale sau ce alte meserii le sunt accesibile ca viitori profesioniști în agribusiness, prin discuții directe cu specialiștii ADM și realizând diverse teste de laborator.
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Creștem prin Educație Agricolă