Experiență fabuloasă pentru cadeții de la bordul Navei-Școală ”Mircea”, care au traversat Canalul Corint! Tinerii care vor să trăiască astfel de momente sunt așteptați să devină studenți ai Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân”
Publicat de Adina Sîrbu, 12 iulie 2023, 19:41 / actualizat: 13 iulie 2023, 17:26
În cadrul marșului de instrucție pe care Nava-Școală “Mircea” îl face până la finele lunii, în vederea pregătirii studenților militari din anul II de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, velierul a tranzitat marți, 11 iulie, Canalul Corint!
O filmare spectaculoasă de la înălţimea arborelui mare, între pereţii înguşti de piatră şi podurile pline de oameni veniți să-i salute pe navigatori, a fost distribuită pe rețelele de socializare.
A fost un moment istoric, fiind a treia tranzitare a Canalului Corint din istoria de 84 de ani a velierului, după cele din 2018, când au fost două marşuri de instrucţie cu cadeţi români şi germani la bord.
Tinerii care vor să trăiască astfel de experiențe sunt așteptați să devină studenți ai Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Cu studii universitare la două secții, civilă și militară, Academia își deschide porțile pentru absolvenții de liceu care doresc să navigheze sau să devină ingineri.
Înscrierile au loc până pe 17 iulie, iar concursul va avea loc pe 18 iulie. Cei care nu reușesc la etapa din iulie, pot concura pe locurile rămase, în toamnă.
Toate detaliile le-a aflat Liliana Fustanela, de la prorectorul Academiei, comandor conf. univ. dr. ing. Dinu Atodiresei.
Dinu Atodiresei:
Ca în fiecare an, oferta Academiei este generoasă, ea cuprinzând locuri atât pentru studiile universitare de licență, cât și studii universitare de masterat. Dacă e să ne referim la studiile universitare de licență, noi le avem divizate pe cele două secții. La secția militară avem un total de 99 de locuri, toate la buget, atât pentru Ministerul Apărării Naționale, un număr de 80 de locuri, din care 62 de locuri sunt pentru liceele militare, iar 18 locuri sunt pentru liceele civile. Mai avem un număr de 19 locuri pentru alți beneficiari. Și aici mă refer la Ministerul Administrației și Internelor. Referitor la secția civilă, pentru studiile de licență avem 61 de locuri la specializare electromecanică navală, 47 de locuri la electromecanică, însemnând electricieni, 90 de locuri la navigație, transport maritim și fluvial și 53 de locuri la inginerie și management naval și portual. Un total de 251 de locuri, din care 21 de locuri sunt cu burse, adică din fondurile proprii ale Academiei Navale. Pentru studiile universitare de master, avem un total de 285 de locuri, care sunt împărțite pe domenii, respectiv 60 de locuri la inginerie electrică, 150 de locuri la inginerie navală și navigație, și 75 de locuri la inginerie și management naval și portuar, iar un număr de trei locuri sunt alocate la buget pentru beneficiarii din cadrul Ministerul Administrației și Internelor.
Care dintre secții atrage mai mulți candidați?
Dinu Atodiresei:
Fără doar și poate, secția militară, pentru că întotdeauna am avut concurență mare, am putea spune trei-patru candidați pe loc, iar în cadrul secției militare, bineînțeles, specializarea navigație, hidografie și echipamente navale. Același lucru se observă și la secția civilă. Din nou, specializarea de această dată navigație, transport maritim și fluvial atrage cei mai mulți absolvenți de liceu.
Va fi așadar concurs pe aceste specializări, dar există și o selecție de dosare?
Dinu Atodiresei:
Pentru secția civilă este concurs de dosare, iar pentru secția militară este concurs de admitere ca probă fundamentală proba de matematică, informatică și limba engleză, conform cerințelor beneficiarului, respectiv Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor. Acest lucru, la ora actuală, presupune în prima fază o selecție efectuată deja pentru potențialii candidați, astfel încât cei care sosesc în Academia Navală se prezintă strict la susținerea acestei probe.
(…)
Cei care nu reușesc pe locurile fără taxă, cât au de plătit anual?
Dinu Atodiresei:
Să știți că noi am menținut un plafon, pe baza calculelor și ca să fim ofertanți din acest punct de vedere și să-i sprijinim pe candidați, undeva sub 5.000 de lei anual, diferența de la o specializare la alta, cu plus minus 100 de lei, deci diferențele sunt nesemnificative, dar am încercat să menținem acest plafon sub 1.000 de euro, prin care viitorilor absolvenți ai Academiei Navale să le asigurăm această facilitate, măcar din punct de vedere al taxei.
Interviul integral îl puteți asculta aici:
Redactor: Liliana Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă