Cel mai ilustrat incunabul din lume, printre cărțile rare ale Bibliotecii Județene din Constanța, a costat cât o Dacie, în 1978
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 noiembrie 2017, 12:33
Astăzi intrăm în depozitele Bibliotecii Județene „I. N Roman“ din Constanța, printre rafturile colecțiilor speciale. Sunt cărți record care impresionează prin vechime, prin raritate sau dimensiuni. „Liber Chronicarum“ cunoscută și sub numele de „Cronica Nürnberg“ este cea mai veche piesă a Bibliotecii, tipărită în 1493. Alături, bine păstrată este și o carte cu Opere Complete semnată de Ovidius și tipărită în 1601. Uimitoare este și o carte liliput, cât două boabe de fasole ce ascunde fragmente din Biblia Ebraică. Despre aceste cărți valoroase ale bibliotecii din Constanța, dar și despre alte volume rare aflăm acum.
„O să vă arăt cel mai vechi volum de carte veche pe care îl are Biblioteca Județeană, în termeni biblioteconomici poartă denumirea de «Incunabul» , în limba latină incunabul înseamnă scutec, leagăn, iar prin extensie este perioada de început de tipar. La 1453-1456 Gutenberg tipărește prima Biblie, este prima carte tipărită în lume, celebra Biblie la 42 de rânduri și tot ce s-a tipărit până la 1500 s-a stabilit să poarte denumirea de incunabul“, ne-a explicat bibliotecara Doina Moșoiu.
Ea are în grijă peste 2.000 de volume ce fac parte din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județeane „I.N. Roman“ din Constanța. Valoarea lor este inestimabilă pentru că unele vorbesc despre începuturile tiparului, altele despre destine speciale. Multe au legături personalizate, cu fir de aur sau au fost croite în măsuri gigant sau liliput. Doina Moșoiu spune însă că SINGURUL incunabul al Bibliotecii Județene, achiziționat în perioada comunistă de la un anticariat din București cu o sumă record, este și acum cea mai importantă carte de la Constanța.
„Este unul dintre cele mai cunoscute incunabule din lume, «Liber Chronicarum» sau «Cronica Nürnberg», scrisă de medicul umanist Hartmannus Schedel, este unul dintre cele mai ilustrate incunabule din lume are 1.809 xilogravuri. Prețul lui de achiziție, în 1978, a fost de 68.500 de lei, sumă foarte mare pentru vremea respectivă, cât un autoturism Dacia!“, afirmă Doina Moșoiu.
Tot la Biblioteca Județenă „I.N. Roman“ din Constanța există și cea mai bogată colecție de carte veche dedicată poetului Ovidius din România. Cel mai vechi volum apărat de coperți din piele, a văzut lumina tiparului în 1601.
„Este primul volum de opere complete tipărit la Frankfurt în 1601, dar Ovidius a mai fost tipărit și în secolul al XV-lea și al XVI-lea. Este volumul I, cel mai vechi volum de carte cu Ovidius pe care îl avem noi“, dezvăluie bibliotecara.
Iar Doina Moșoiu ne mai arată o raritate, preferata copiilor, o biblie cât două boabe de fasole.
„Dimensiunea exactă a acestui volum este de 2,3 x 1,8 cm, volume liliput, tipărite la Chicago în 1912“, explică Doina Moșoiu.
Volumele de carte bibliofilă au un statut special, ele nu se împrumută niciodată și nici nu sunt oferite spre lectură. Pot fi însă, admirate, doar în cadrul unor prezentări speciale.
Un material realizat de Silvia PASCALE