TULCEA: Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor va funcționa în curând
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 august 2019, 11:39
Toate licitaţiile din cadrul proiectului european ‘Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID)’ s-au încheiat, acesta urmând să funcţioneze până la finalul anului, a declarat directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a Infrastructurii de Deşeuri Menajere, Ilie Petre.
Contractul de finanţare pentru realizarea proiectului a fost semnat în 2013, iar în următorii patru ani s-au realizat 10 dane de acostare pe canalul Sulina, un depozit şi o staţie de tratare a deşeurilor în satul Mihai Bravu, s-au achiziţionat pubele şi maşini de transport al reziduurilor şi s-au stabilit agenţii economici care vor opera staţia din localitatea respectivă şi vor strânge deşeurile din judeţ.
‘În cadrul proiectului va trebui să integrăm staţiile de sortare şi transfer construite la Sulina, Crişan, Sfântu Gheorghe şi Chilia Veche, prin fonduri guvernamentale în perioada anterioară acestui proiect, dar şi cea din oraşul Măcin’, a afirmat Ilie Petre.
El şi-a exprimat speranţa ca, până la finalul acestei luni, Adunarea Generală a ADI Deşeuri să voteze ultimul contract încheiat după ultima licitaţie a proiectului, cea privind desemnarea operatorului de colectare a deşeurilor din judeţ, astfel încât la 1 septembrie să înceapă ‘perioada de mobilizare’.
‘Va fi o perioadă de mobilizare în care operatorul trece pe la fiecare unitate administrativ-teritorială să verifice situaţiile reale din teren, îşi va asigura resursa materială pentru activitate şi îşi va lua avizele necesare. În paralel, se lucrează inclusiv la autorizaţia integrată de mediu în urma căreia cei doi operatori vor putea lucra. Perioada de mobilizare va dura trei luni, iar anul acesta, în decembrie, sperăm să începem să operăm’, a mai spus directorul executiv al ADI Deşeuri.
Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Valoarea anunţată a acestui proiect este de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.
SMID este a doua etapă a proiectului derulat de CJ în perioada 2007-2012 pentru gestionarea integrată a deşeurilor din Deltă. Proiectul din acea perioadă a fost finanţat cu 15.625.000 lei prin Hotărârea de Guvern nr. 920 privind Programul multianual prioritar de mediu şi gospodărire a apelor care se implementează pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acest proiect viza doar suprafeţele din intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale din Rezervaţie şi nu avea în vedere achiziţionarea unor mijloace de transport naval pentru deşeurile din Deltă în zona de terasă a judeţului.
ADI Deşeuri reuneşte 50 din cele 51 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, cărora li se adaugă Consiliul Judeţean.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă