Monsenior Ieronim Iacob, Vicar episcopal de Dobrogea , despre atentalele din Sri Lanka: „Trebuie să răspundem în rugăciune, solidaritate, cu iubirea și iertarea noastră“
Publicat de Adrian Băncilă, 21 aprilie 2019, 13:19
Credincioșii romano – catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Este una dintre cele mai importante sărbători creştine care revelează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Isus Cristos, considerat Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
În direct la Radio Constanța, în dialog cu Mihaela Andrei, monseniorul Ieronim Iacob,Vicar episcopal de Dobrogea, ne-a spus cu ce sentiment personal a trăit în acest an Învierea Domnului.
„Numărul mare de credincioși care s-au spovedit și s-au împărtășit mă face să mă simt util aici, ca paroh și este mulțumirea cea mai mare, pentru mine, ca preot, dar și pentru preoții colaboratori, părinții vicari parohiali.
Bucuria noastră vine de la prezența poporului lui Dumnezeu care se apropie de sfintele Taine. Aceasta este esența Paștelui. Celelalte întregesc această bucurie: Lumina, cântările, masa din familie, toate sunt bune, doar în măsura în care baza este asigurată: comuniunea cu Hristos, ascultarea cuvântului Său și primirea lui Hristos în Sfintele Taine“.
Mihaela Andrei: Ne mântuim sau nu prin credință și sacrificiu?
„Este calea aleasă de Dumnezeu pentru mântuire. Suntem mântuiți cu toții din punct de vedere obiectiv, Cristos a împlinit mântuirea, ne-a mântuit. Rămâne ca noi, prin viața noastră, în mod subiectiv, să devenim părtași ai acestei mântuiri. Cristos a făcut opera de mântuire, ne-a mântuit. Trebuie ca noi să acceptăm acest dar și să ne conformăm viața, după învățăturile Sale, pentru ca astfel să beneficiem de roadele mântuirii, să devenim mântuiți în mod obiectiv, să devină mântuirea ceva personal“.
Mihaela Andrei: De ce ne este atât de greu, totuși, să acceptăm viața, cu tot ce are ea, acea parte de suferință, de zbatere? De ce ne este greu s-o acceptăm în totalitatea ei, pentru că, îmi imaginez că foarte multă lume apăsată, îndurerată, vine și cere un sfat de la Dumneavoastră? Care este răspunsul?
„Dumnezeu a sădit în noi acești germeni, această dorință de viață! Viața aceasta este o anticipare a vieții veșnice, însă, odată cu păcatul, a intrat în lume moartea, cu toate urmările ei, suferința și tot cortegiul ei de lipsuri, boli, nenorociri, tragedii.
Trebuie să îi conștientizăm pe credincioșii noștri de gravitatea păcatului: păcatele personale – alegerile greșite, împotriva lui Dumnezeu, alegerile egoiste, dar și păcatele sociale. Păcatul are și o dimensiune socială. Pentru aceasta a fost necesar un sacrificiu atât de prețios. Este veșnica problemă a teologilor: de ce moartea Fiului lui Dumnezeu, de ce suferința lui Isus Cristos? Răspunsul este gravitatea păcatelor noastre, ruptura dintre Dumnezeu și oameni era așa de mare încât a fost nevoie de o suferință.
Suferința creștinului, dacă este oferită în unire cu jertfa lui Cristos, are o valoare, pentru mântuirea proprie și a multor frați. Este picătura noastră în ochi pe care o adăugăm la marea de suferință a lui Cristos. Pentru noi, suferința nu este un lucru absurd, dar pentru cei uniți cu Cristos, care oferă suferință așa cum el a oferit-o pe Cruce, suferința are valoare mântuitoare. Mulți au suferit în Revoluție, au suferit cu pumnii strânși. Aceea nu este o suferință mântuitoare, când se bazează pe ură. Doar suferința care izvorăște din iubire este mântuitoare“.
Mihaela Andrei: Aș vrea să-mi spuneți câteva cuvinte despre această comunitate catolică din Dobrogea și ce o definește în acest moment? Cum o simțiți?
„Este o prezență activă. Așa a fost încă de la 1860, după cum spun documentele. Un grup mic, dar care are un cuvânt de spus, nu numai în biserică, ci și în viața socială.
Să nu uităm că civilizația dobrogeană a fost adusă și de germanii catolici, de italienii catolici, de mulți străini care au făcut Portul Constanța etc.
Așadar, avem o contribuție și pe plan social și pe plan cultural.
Astăzi, e adevărat, suntem puțini, dar nu suntem puțini prin credința noastră. Îmi place să cred că viața creștinilor catolici este conformă cu Evanghelia și, într-o oarecare măsură, este un model de urmat pentru tinerele generații.“
Monseniorul Ieronim Iacob a făcut referire și la evenimentele triste care au marcat lumea creștină, în această dimineață.
În Sri Lanka au avut loc atentate teroriste în mai multe biserici.
„Din păcate, bucuria Sfintelor Paști a fost umbrită în aceste ultime momente prin știrile care vin din Sri Lanka, unde trei atentate în biserici, în Sfânta zi de Paști, au produs sute de morți. Trebuie să ne unim în rugăciune, în solidaritate și răspundem la aceste gesturi cu iubirea noastră și cu iertarea noastră.
Altfel se va ajunge la o escaladare a violențelor. Din păcate, o notă de tristețe chiar în Sfânta zi de Paști“.
Realizator: Mihaela Andrei
Redactor online: Adrian Băncilă
Foto: Radio Constanța