Proiect transfrontalier: “Natura din jurul nostru”
Publicat de , 18 decembrie 2015, 13:34
Natura nu aparține nimănui și, în aceeași măsură, este a noastră a tuturor, când este vorba despre responsabilitate și educație ecologică.
Alături de vecinii și prietenii bulgari din regiunea Dobrich, ONG Mare Nostrum s-a implicat în proiectul transfrontalier, sugestiv intitulat “Natura din jurul nostru”.
„Pentru că împărțim un spațiu, o istorie și o responsabilitate comună, studiul și cartografierea biodiversității din regiunea transfrontalieră ne-a dat prilejul să colectăm informații, să le analizăm și să le strângem într-o broșură folositoare elevilor, turiștilor, dar și constănțenilor care nu știu încă ce minunății se află dincolo de asfaltul orașului. Studiul, realizat cu acest prilej, conține date despre peisajul și biodiversitatea zonei tranfrontaliere, dar și descrierea speciilor de plante și de animale, precum și habitatul acestora. Nu am uitat să punctăm pericolele care amenință biodiversitatea, dar am atins și aspectele educaționale și de informare publică.
Pentru că ne adresăm tinerilor, care sunt speranța noastră într-o lume mai bună în viitor, am introdus, ca element principal, jocul online, care să ofere posibilitatea unei călătorii prin Dobrogea din fața calculatorului, care te introduce într-o realitate populată cu animale simpatice, flori timide și insecte zumzăitoare”, spun reprezentanții Mare Nostrum.
La Constanța și Mangalia, 400 de elevi au participat la training-uri cu privire la biodiversitate și problemele acesteia, atât în sala de curs cât și pe plajă, unde au aflat mai multe detalii despre deșeurile marine, dar și despre conservarea delfinilor. Iar de curând s-a încheiat competiția Ideilor Verzi, la care au participat 21 de unități de învățământ constănțene, ai căror elevi au produs peste 80 de creații artistice.
Cele mai apreciate și apropiate de natură au fost cele trei expediții din regiunea Dobrich, la care au participat 30 de elevi și voluntari Mare Nostrum, care s-au implicat efectiv în activitățile proiectului. Natura s-a îmbogățit cu ajutorul a peste 150 de persoane care au plantat, în două sesiuni, 600 de copaci în aria protejată Fântânița-Murfatlar.
Toate aceste activități s-au derulat în perioada iulie 2014 – decembrie 2015, cu un buget total de 305.890,80 de euro, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.