Pericolele din laptele praf pentru bebeluşi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 mai 2015, 16:00
În maternităţi, medicii primesc comisioane de la companiile de lapte praf ca să promoveze hrănirea artificială a sugarilor.
Asta, în condiţiile în care numărul femeilor care alăptează a scăzut dramatic în România. Mamele nu sunt învăţate să alăpteze, ba chiar li se induce ideea că laptele lor n-ar fi bun. Este o mafie a laptelui praf care îngroaşă încasările companiilor producătoare de substituienţi materni în detrimentul sănătăţii bebeluşilor, conform stiri.tvr.ro.
Laptele praf este un lapte de vacă modificat este o bombă chimică plină de izolaţi şi substanţe chimice deghizate sub emblema „naturale”. Zaharuri deghizate sub emblema „naturale”. Am calculat cât zahăr înghite un bebeluş şi până la o lună sunt 2 kg de zaharuri, până la 4 luni sunt 8 kg, în primul an sunt 18 kg, spune Cristela Georgescu, specialist sănătate şi alimentaţie holistică.
Dezvăluirea a fost făcută în documentarul Irinei Tiery, „Paşi spre conştientizare”. Primul film care explică de ce consumul de lapte praf în România este în creştere, iar cel al femeilor care alăptează în scădere. Doar 12,6 la sută dintre românce mai alaptează, iar rata la externarea din maternităţi este şi mai mică – doar 5%, pentru că bebeluşul este hrănit cu lapte praf de asistentele medicale.
Producătorii filmului atrag atenţia că maternităţile încalcă voit „Codul de marketing al substituenţilor de lapte matern”, care prevede că este interzisă promovarea în cabinetele medicale a acestor produse. Însă în saloane, pe holuri şi chiar şi pătuţurile sugarilor au însemne ale unor companii de lapte praf.
Scandalul este internaţional. 11 mari companii, lideri mondiali ai laptelui praf, au fost acuzate de violarea codului, prin faptul că induc în eroare mamele, făcându-le să creadă că formulele de lapte praf pot îmbunătăţi dezvoltarea fizică şi cognitivă a copilului. Aceste companii intra în competiţie cu alăptarea, deci dacă rata alăptării creşte, vânzările companiilor de lapte praf scad.
Filmul dezminte şi mitul potrivit căruia, dacă naşti prin cezariană nu poţi alăpta şi atrage atenţia că bebeluşii hrăniţi cu lapte praf se pot îmbolnăvi mai târziu de diabet, obezitate şi pot avea probleme respiratorii.
Sursa – stiri.tvr.ro