Ascultă Radio România Constanța Live

hidrocarburi

UPDATE | Pericol în Marea Neagră: o platformă petrolieră degradată riscă să se prăbușească și să provoace un dezastru ecologic, susține Greenpeace

UPDATE | Pericol în Marea Neagră: o platformă petrolieră degradată riscă să se prăbușească și să provoace un dezastru ecologic, susține Greenpeace

Publicat de Adina Sîrbu, 1 martie 2024, 08:11 / actualizat: 1 martie 2024, 10:24

Una dintre platformele petroliere din Marea Neagră, aparținând operatorului OMV Petrom, prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură, atrage atenția Greenpeace România. Fotografiile furnizate organizației relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse, deficiențe care pun în pericol buna exploatare, siguranța mediului și a muncii la bordul ei. Plecând de la cele semnalate printr-un comunicat de presă al organizației, Laurențiu Despina a obținut punctele de vedere ale Greenpeace România, reprezentanților ARBDD și ACROPO. Deocamdată, OMV Petrom nu și-a exprimat poziția.

Organizația Greenpeace România ne-a adus la cunoștință faptul că, la bordul unei platforme petroliere de operare în Marea Neagră, a fost identificată „o stare avansată de degradare” și atrage atenția asupra faptului că „structurile platformei ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii”.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Alin Tănase, coordonator de campanie din partea Greenpeace România:

Am primit de curând o serie de imagini. Avem încredere că este de pe o platformă din Marea Neagră, Platforma 7 aparținând OMV Petrom. Fotografiile arată platforma într-o stare proastă. Vorbim și de probleme structurale. Sunt piloni ai platformei care practic sunt tăiați și platforma riscă să pice în orice moment. De asemenea, și personalul este pus în pericol, nu numai mediul înconjurător.

Am contactat Departamentul de Comunicare al companiei vizate, solicitând un punct de vedere pe această temă, dar, până la ora redactării acestui material, nu am primit niciun răspuns.

De asemenea, am solicitat opinii în legătură cu aspectele semnalate și autorităților competente. Mai întâi am aflat cine a emis autorizația de mediu, având în vedere că problemele semnalate ar putea avea un impact și asupra mediului din zona de exploatare.

Bogdan Bulete, guvernatorul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării:

Am primit această informație că există o problemă la una din platformele grupului OMV. Am verificat, există o autorizație de mediu emisă de ARBDD pentru OMV Petrom SA,  zona de producție Petromar Constanța. Este o autorizație din 2019, emisă pe baza unei delegări date de către Ministerul Mediului în vederea împuternicirii ARBDD să desfășoare activitatea de autorizare. Principala discuție care se poartă este să se facă această verificare. Dacă sesizarea Greenpeace se confirmă, această autorizație de mediu este valabilă, cu obligația avizării anuale de către autoritatea de protecție a mediului emitentă, adică ARBDD.

Care sunt pârghiile pe care are ARBDD le are la dispoziție în acest moment?

În cadrul acestei proceduri, bineînțeles că vom cere și ultimul act de constatare din partea Gărzii Naționale de Mediu, iar dacă Garda Națională de Mediu confirmă această problemă la una din platformele OMV, cu siguranță beneficiarul este obligat să aducă și la cunoștință ARBDD ce probleme a identificat Garda Națională de Mediu și cum le rezolvă. Dacă nu face acest lucru, noi oricum, în procedura de vizare anuală, avem și varianta în care identificăm problemele și le acordăm un termen de maxim 60 de zile pentru remedierea lor. Există obligația de raportare a beneficiarului, a OMV, a oricăror situații, atât către instituția emitentă, adică Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, cât și celelalte instituții, către Garda Națională de Mediu, prin care sesizează că sunt probleme, mai ales vorbind pe zona de poluare cu deșeuri sau, mai grav, cu hidrocarburi.

Sesizări legate de starea de exploatare a platformei au fost înregistrate și la ACROPO, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, din subordinea Guvernului.

Marius Bizău este consilier în cadrul Compartimentului Politici, Strategii și Comunicare:

Am primit sesizarea din partea organizației Greenpeace. Această sesizare are același obiect cu o sesizare anterioară pe care Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră a primit-o de la o instituție a statului la sfârșitul lunii noiembrie 2023. În urma sesizării primite, în conformitate cu atribuțiile conferite de Legea privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, ACROPO a efectuat de îndată o inspecție la structuri metalice din Perimetrul 8-18 Istria din Marea Neagră. În urma inspecției, a fost întocmit un raport de inspecție, care a fost înaintat instituției care ne-a sesizat, precum și operatorului în cauză. Au fost dispuse măsuri de remediere, iar ACROPO monitorizează îndeplinirea acestor măsuri prin întâlniri de lucru bilunare.

Discutăm de Platforma 7, de aceea vă întrebam dacă aceste sesizări au fost confirmate în teren

Nu pot să vă confirm lucrul ăsta, pentru că, pe de o parte, noi am făcut inspecțiile la toate structurile din perimetrul în care se află inclusiv Platforma numărul 7, iar pe de altă parte, Legea 165, respectiv articolul 21, ne obligă la o confidențialitate legată de sesizări și constatări.

Sesizarea pe care ați primit-o anul trecut viza aceeași Platformă 7?

Inclusiv.

Așadar, există lucruri de remediat, se face monitorizare a conformării în raport cu cele dispuse în urma controalelor, dar mai există și unele confidențialități. Desigur, le acceptăm, în sensul că sunt de înțeles, dar e bine ca aceste aspecte să fie lămurite tranșant, iar cei de la OMV Petrom, direct vizați de aspectele sesizate, sunt încă așteptați să-și prezinte punctul de vedere.

În fine, e bine de menționat faptul că, atunci când am pornit în documentarea acestui material, am avut în vedere că subiectul ar putea genera reacții adverse, iar unele ar avea darul de a întreține atmosfera de suspiciune asupra viitoarelor exploatări de gaz ale României. Subiectul rămâne deschis, numai bun de revenit asupra lui, atunci când vom avea informații suplimentare.

Redăm integral și comunicatul de presă transmis de către organizația Greenpeace România, în legătură cu problemele de pe platforma petrolieră:

Pericol pe o platformă OMV Petrom din Marea Neagră – Platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură.

Fotografii furnizate de o sursă anonimă relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse.

„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii.” declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică și 9 ani de experiență în mari companii de petrol și gaze.

„Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță, având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.

Greenpeace România a solicitat un punct de vedere și companiei OMV Petrom însă nu a primit un răspuns până la acest moment.

Organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.

______________________

UPDATE:

Vineri, 1 martie, după publicarea prezentului articol și difuzarea materialului la Radio Constanța (ora 9.15), OMV Petrom ne-a transmis, într-un comunicat pe care îl redăm integral, punctul de vedere al companiei cu privire la problemele semnalate la una dintre platformele sale:

Activitățile noastre se derulează cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a standardelor din domeniu, sănătatea și siguranța fiind prioritatea noastră.

Infrastructura și echipamentele sunt monitorizate continuu și se intervine în mod planificat sau ori de câte ori este nevoie. Starea structurală a platformelor offshore trece printr-un proces ciclic de certificare legală de către entități independente. Procesul este specific industriei şi include evaluări, inginerie și planuri de remediere.

Doar în ultimii 4 ani, compania a investit 150 milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor offshore și va continua acest program și în anii următori.

Producția offshore reprezintă circa 24% din producția de gaze a OMV Petrom, iar compania face toate eforturile și investițiile necesare pentru a asigura siguranța și continuitatea operațiunilor.

În ceea ce privește aspectele semnalate la una dintre platformele noastre, menționăm că aici se derulează inspecția periodică și activități de mentenanță. Se estimează că lucrările aflate în curs vor fi finalizate în aprilie.

Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Greenpeace România

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 18:01

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită

Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut...

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită
TULCEA: A fost semnat contractul pentru construirea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Isaccei -Taberei – Energiei
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 17:08

TULCEA: A fost semnat contractul pentru construirea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Isaccei -Taberei – Energiei

Primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a semnat contractul pentru execuția unei lucrări importante, mult solicitată de tulceni, și anume un...

TULCEA: A fost semnat contractul pentru construirea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Isaccei -Taberei – Energiei
TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 15:52

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!

La data de 20 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea au fost sesizați de către două femei, cu privire la faptul...

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Sabrina Maneca Voinea este cea mai bună gimnastă din România în anul 2024
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 15:43

Sabrina Maneca Voinea este cea mai bună gimnastă din România în anul 2024

Potrivit unei informații transmise oficial de Federația Română de Gimnastică (FRG), Sabrina Maneca Voinea, Andrei Muntean şi Claudia Ristea...

Sabrina Maneca Voinea este cea mai bună gimnastă din România în anul 2024
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 14:59

Răzvan Burleanu intenționează să conteste decizia UEFA la TAS

Decizia de ieri a Comisiei de disciplină din cadrul UEFA, de a sancționa Federația Română de Fotbal (FRF) după incidentele care au avut loc în...

Răzvan Burleanu intenționează să conteste decizia UEFA la TAS
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni

A fost suficient să vadă o singură dată suferința din orfelinatele stil lagăr ale României post-comuniste pentru a decide să nu mai plece...

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 13:29

Farul Constanța evoluează vineri pe teren propriu cu Oțelul

Stadionul „Central” din cadrul Academiei Hagi va găzdui vineri seară, de la ora 20,30 meciul dintre Farul Constanța și Oțelul...

Farul Constanța evoluează vineri pe teren propriu cu Oțelul
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Rusia redeschide o bază militară în Oceanul Arctic

Rusia redeschide o bază militară în Oceanul Arctic

Publicat de valentin.lungeanu, 6 septembrie 2014, 15:40

Rusia a trimis sâmbătă şase nave transportând personal şi echipament pentru o bază militară din perioada sovietică în Oceanul Arctic pe care intenţionează să o redeschidă pentru a-şi întări prezenţa în regiune, informează AFP.
Astfel, Moscova este pe cale să-şi întărească prezenţa militară în această regiune bogată în hidrocarburi şi care constituie un punct de interes pentru ţări precum Canada şi Norvegia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în septembrie anul trecut redeschiderea acestei baze situate în arhipelagul Noua Siberie, în estul Arcticii, şi abandonată în 1993. 
Flota, care a părăsit sâmbătă portul Severomorsk, include două nave importante de debarcare şi va fi însoţită de mai multe spărgătoare de gheaţă.

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:52

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!

La data de 20 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea au fost sesizați de către două femei, cu privire la faptul...

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism