Patrimoniul cultural submarin de pe platoul de vest al Mării Negre
Publicat de Carmen Secuiu, 27 ianuarie 2015, 11:23
În această perioadă, o expoziție prezentă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, încearcă să facă cunoscut vizitatorilor, patrimoniul cultural subacvatic cu o istorie de mii de ani, de-a lungul platoului continental vestic, de la Constanța la Kaliakra.
Prin această promovare a descoperirilor, se dorește dezvoltarea potențialului turistic submarin din Vestul coastei Mării Negre, cu atracții unice de la sit-uri istorice și arheologice, la arii naturale protejate, peșteri și obiective de agrement subacvatic.
Zona submarină Constanța- Kaliakra a fost una dintre puținele zone insuficient investigate în identificarea civilizațiilor antice europene.
”Siturile arheologice de pe coastă, descoperirile la scară mică și accidentale dovedesc existența unui patrimoniu cultural subacvatic semnificativ, orașe antice scufundate și epave”, ne-a spus cercetătorul de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, din Constanța, Constantin Chera.
Cercetătorul a amintit și despre descoperirile importante din perioada de pionierat a explorării platformei continentale a Mării Negre, de care se leagă numele căpitan-comandorului, Constantin Scarlat.
Arheologul, geologul, şi biologul Constantin Scarlat a pus bazele primei unități de scafandri din Marina Militară, în anul 1967 și a unui sector de cercetare a acestui domeniu în 1969.
A recuperat mii de obiecte de sub apă, care se află la Muzeul Marinei și a întocmit prima hartă a reliefului submarin și a resurselor platoului continental al Mării Negre, de la Callatis, Tomis și Histria.
Activitatea sa pedagogică și științifică s-a materializat într-un număr mare de studii și articole, în numeroase cărți, despre care ne vorbește, în exclusivitate, fiul său, Constantin Dan Scarlat, în reportajul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro