(Audio) Gheorghe Roșoga – ”La troița satului ”
Publicat de Liliana Fustanela, 12 mai 2016, 23:15
Gheorghe Roşoga s-a născut la data de 12 mai 1945 , în satul Gura Motrului, acolo unde Motrul se varsă în Jiu și unde se îmbină dorurile, cântecele, frunzele, între trei județe : Dolj, Gorj şi Mehedinți.
Gheorghe Roșoga nu are nevoie de prezentare . E suficient să strigi : Gheorgheeee! și imediat te gândești la acest îndrăgit interpret din Oltenia . Și numele și dragostea de cântec le moștenește de la tatăl său, Constantin Roșoga.
„Cântecul popular este un balsam al sufletului nostru, iar dacă a fost preţuit, rămâne ca un busuioc la icoana nemuririi neamului. În el se găsesc trăirile noastre de veacuri, atât lacrimile, cât şi bucuriile. Viaţa fără cântec nu se poate. El ne însoţeşte de la naştere, până la moarte și de aceea avem : cântecul de leagăn, de cătănie, de dragoste, apoi bocetul. De aceea, oamenii ţin aproape de cântec, pentru că prin el îşi descarcă şi îşi mângâie sufletul, prin el oftează şi lăcrimează”, spune artistul , cel care a creat peste 100 de melodii concentrate în 4 discuri, 3 casete şi 5 CD-uri, dintre care cele mai cunoscute poartă titlurile: ”La fântâna-ntre vâlcele ”, ”Sunt fecior din plai oltean ”, ”Când mă duc la horă-n sat” , ”Gheorghe, Gheorghe” , ” Spovedania lui Gheorghe ”, ”Mărine, muică Mărine ”, ”M-am certat cu porțile ”și înregistrate sub bagheta marilor dirijori : Victor Predescu , Radu Voinescu , Ion Albeșteanu , Florian Economu , Marius Olmazu , Paraschiv Oprea.
Cântecul cu care s-a lansat a fost ”Motrule, apă grăbită ”, care a apărut pe disc mic împreună cu alte 4 piese : ”Turturică, turturică ”, ”De-ar fi dorul călător ” şi ”Jiule, haiducule ”.
Cu acesta din urmă i-a fermecat pe englezi , în anul 1972, când a luat Marele Premiu la un prestigios festival internaţional.
Toate creațiile îi plac în egală măsură, dar cel în care arată cum evoluează omul de la primii pași până la bătrânețe este : „Gheorghe, Gheorghe”. În familia artistului sunt 7 ”mândre”: soția, fiicele, nepoatele. După ce în 2014 , a scris cartea autobiografică, intitulată sugestiv: ”Mi-am pus sufletul în glas”, acum lucrează la volumul de versuri : ”La troița satului ”. A recitat în direct, în ediția 12 mai 2016, a emisiunii : ”Seri de cântec românesc ”, realizată de Liliana Fustanela . Secvență audio din emisiune:
Premii și apariții pe scenă :
1966 – laureat al festivalului republican al artei stundenţeşti , alături de Dumitru Fărcaş şi Gheorghe Zamfir .
1966 – câştigă concursul de televiziune „Emoţii în premieră”, emisiune realizată de regretatul Mircea Buciu, emisiune care s-a transformat ulterior, în „Floarea din grădină”
1968 -Primele înregistrări la Radio au avut loc în 1968, cu orchestra condusă Victor Predescu după ce a câştigat medalia de aur la „Cântarea României” .
1969 – laureat al celui de-al IX-lea Concurs Republican al Artiştilor Amatori
1971- două titluri de laureat al Festivalului şi Concursului cântecului popular românesc „Maria Tănase” , la primele două ediţii, succese ce-l vor consacra pe Roşoga pe plan naţional, pentru că le vor urma imediat înregistrări de radio şi televiziune şi o prezenţă constantă în emisiuni
1971 – este prezent la emisiunea Televiziunii Române „Cel mai bun continuă”, realizată de Ioan Mustaţă, la Sebeş, judeţul Alba, pe teme de folclor. În acelaşi an, debutează discografic la Electrecord.
1972 – numeroase turnee peste hotare cu diferite ansambluri folclorice româneşti, între care se înscrie un răsunător succes la Festivalul de la Eisteddfod – Anglia unde a impresionat prin calităţile vocale şi modul deosebit de interpretare
1995 – întreaga carieră muzicală este încununată de câştigarea Premiului „Ethnos”, pentru valoarea creaţiei şi stilului original de interpretare
2003- admiterea la Academia de Arte Tradiţionale „Astra” – Sibiu
In anul 2005, Gheorghe Roșoga a primit din partea Consiliului Județean Gorj , Diploma de excelență.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)