Săptămâna Mondială a Banilor marcată în școlile din Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 martie 2019, 15:20
S-a încheiat Săptămâna Mondială a Banilor, în cadrul căreia activitățile de educație financiară în școli au fost intensificate. Reprezentanții sucursalei regionale Constanța a Bancii Naționale au prezentat elevilor informații financiare în cadrul programului BNR „Să vorbim despre bani și bănci“
Noțiuni precum bani, cont, inflație sau date despre cum să deosebim banii falși și multe altele au fost prezentate în această săptămână copiilor din învățământul preuniversitar. Reprezentanții BNR au ajuns la aproximativ 800 de elevi în cadrul acestei săptămâni dedicate educației financiare, ne-a spus directorul Sucursalei Regionale Constanța a BNR, Camelia Ardelean.
„Banca Națională a României a organizat, în perioada 25 – 29 martie 2019, Global Money Week – Săptămâna Mondială a Banilor. Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, sucursalele și agențiile BNR au derulat activități educaționale destinate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar. Prin intermediul unor activități interactive, elevii au discutat cu specialiștii BNR despre economisire, credit, dobândă, inflație, istoria monedei naționale, rolul și funcțiile băncii centrale. Metodele formale și nonformale de prezentare de prezentare au avut ca suport materiale video legate de istoria leului, fabricarea monedelor și bancnotelor aflate în circulație și de elementele de siguranță ale bancnotelor. În județele Constanța și Călărași, salariații din Biroul de Educație Financiară, Muzeu și Comunicare al Sucursalei Constanța a BNR au participat la activități interactive în unități de învățământ preuniversitar, atât din mediul urban, cât și rural, acțiuni la care au fost prezenți aproximativ 800 de elevi.“
Copiii au fost încântați mai ales de filmele de prezentare a istoriei banilor, dar ce i-a fascinat cu adevărat a fost aplicația „Leul românesc“ cu ajutorul căreia îți poți face chiar și o bancotă cu chipul tău.
Constantina Roibu este învățătoare și între materiile obligatorii își găsește timp și pentru educație financiară, iar motivele sunt evidente.
„Ei au contact cu banii permanent, deja știu ce își doresc să cumpere, ei economisesc. Eu i-am învățat să pună câte un leu deoparte să ne cumpărăm cărți sau pentru următorul program Școala Altfel sau următoarele ieșiri. Ei deja au mici economii și e important să știe de mici că viitoarele lor salarii vor fi pe card, că, în curând, poate banii fizici vor dispărea și vor avea alte tipuri de unități de plată, că vor folosi tehnologia, ce înseamnă un contract la bancă, cine apelează la bancă și de ce să o faci.“
Directorul Școlii nr. 8 din Constanța, Cosmin Badea, susține înființarea unui cerc de educație financiară, ca alternativă mai bună la un opțional.
„Am exemplul personal al unui nepot de-al meu care mi-a spus: «Mă lovesc acum, la 25 de ani de noțiunea de credit, de contracte, de bancă și mi-ar fi plăcut să învăț așa ceva în școală». Optez mai mult pentru un cerc de educație financiară pentru că un opțional ar însemna o materie în plus, o oră în plus, note, caiete, manuale, teste. La cerc poți să ai un program flexibil și vii din pasiune.“
Global Money Week este un eveniment organizat la nivel mondial cu scopul de a-i inspira pe copii și tineri să învețe despre bani, economisire, despre posibilitățile de angajare și cum să devii antreprenor, a mai spus directorul Sucursalei Regionale Constanța a BNR, Camelia Ardelean. Însă eforturile echipei din Direcția de Educație Financiară a BNR Constanța nu se rezumă doar la această săptămână. Angajații BNR au tot timpul anului întâlniri cu elevii, studenții sau cadrele didactice în cadrul programelor de educație financiare derulate de banca centrală.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa