Astăzi, Forțele Navale Române au activat o echipă de geniști de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța a anunțat prezența unui obiect suspect eșuat pe țărm.
Încă de la examinarea fotografiilor inițiale realizate la fața locului, obiectul părea a fi o mină anti-desantare de fluviu, de tipul YaRM, a declarat colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale:
Din analiza pe care au făcut-o scafandri până în prezent, ar fi vorba despre o mină anti-desantare de fluviu, care provine cel mai probabil din zona de desfășurare a războiului ruso-ucrainean din nord-vestul Mării Negre. Mina este eșuată, este pe țărm. După ce va ajunge echipa noastră de scafandrii la fața locului, vom reveni cu informații.
Zona a fost securizată, în vederea limitării oricărui pericol, iar geniștii militari au intervenit în conformitate cu procedurile specifice de clasificare și neutralizare.
Potrivit aceleiași surse, la ora 12.50, mina a fost distrusă.
Sursă: Forțele Navale Române/ Redactor: Adina Sîrbu
Vehiculul marin fără pilot descoperit în largul mării, în apropiere de Tuzla, avea explozibil la bord, iar specialiştii sunt de părere că atât echipajul ARSVOM, care a decis să-l tracteze în Portul Constanța, cât și cei din port au fost puși în pericol.
Joi seara, ARSVOM a intervenit cu nava SAR ARTEMIS, pentru a recupera o ambarcațiune răsturnată în largul localității Tuzla.
Ofițerul Tiberiu Lazăr, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare: La prima vedere, nu s-a considerat că există dispozitive explozibile, deoarece această şalupă avea forma unei ambarcaţiuni civile. Colegii mei care au ajuns, în colaborare cu Garda de Coastă, au remorcat această ambarcaţiune către Portul Constanţa.
Întrucât era o ambarcațiune diferită, cei de la ARSVOM ar fi trebuit să anunțe geniştii militari. Salvatorii s-au pus în pericol nu doar pe ei, ci şi pe cei aflaţi în Portul Constanţa, unde a fost ancorată ambarcațiunea timp de o zi, până la preluarea echipamentului neidentificat de către armată, spun experții militari.
Constantin Ciorobea, contraamiral de flotilă: După momentul în care nava a ajuns în port, într-adevăr, s-a putut constata că la bord era o încărcătură de explozibil. În mod sigur, viaţa celor care au intervenit a fost pusă în pericol. Era o altfel de ambarcaţiune şi, în acel moment, cei care au intervenit acolo cred că ar fi trebuit să constate că e ceva altfel decât de obicei şi să solicite sprijin. De altfel, sunt astfel de protocoale de colaborare.
În Portul Constanţa, pirotehniştii Marinei Militare şi ai SRI şi-au dat seama că ambarcațiunea reprezintă un pericol, astfel că a fost din nou tractată de ARSVOM până în poligonul militar de la Capu Midia, unde, vineri seara, a fost detonată controlat. Autorităţile nu au anunţat operaţiunea, iar explozia foarte puternică i-a speriat pe localnicii din zonă, care au sunat la 112 pentru a reclama exploziile puternice.
Anamaria Stoica, ISU Constanţa: Au fost primite trei apeluri prin care cetăţenii semnalau faptul că ar fi auzit bubuituri puternice în zona Constanţa-Mamaia Nord-Vadu. Colegii mei au luat legătura cu autorităţile responsabile şi au aflat faptul că este vorba despre o detonare controlată, care a avut loc în poligonul Midia.
Specialiştii avertizează că, dat fiind războiul de la graniță, astfel de vehicule și drone încărcate cu explozibil şi mine ar mai putea ajunge în apropierea ţărmului românesc.