AUDIO: Arta dansului românesc la superlativ. Oleg Danovski
Publicat de Carmen Secuiu, 21 octombrie 2015, 14:58
În memoria comunității dobrogene civile și artistice, la aproape două decenii de la trecerea în eternitate a balerinului şi coregrafului Oleg Danovski, unul dintre fondatorii artei dansului în România, se simte încă vie prezența sa.
Coregrafia baletului românesc, a fost ridicată la performanțe greu de atins, de către directorul de până în 1996 al Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța, care poartă astăzi numele maestrului. Sub conducerea sa, instituția s-a bucurat de succes și recunoaștere fără precedent în străinătate.
”Lucrul cu maestrul era necontenit de dimineață până seara. Ne zicea întotdeauna: ”stai, ascultă și învață!”, puteam să mai învățăm dacă mai aveam timp…Avem mulți dansatori tineri, care nu l-au cunoscut pe maestru, dar acum o să-l cunoască prin noi, prin stilul nostru de lucru adaptat”, spune directorul Companiei de Balet ”Oleg Danovski”, Monica Cherecheș.
Coregraful Horațiu Cherecheș și regizorul tehnic Gelu Rîpă, care l-au cunoscut îndeaproape, spun că în orele de repetiții și de studii, pedagogul și maestrul este în permanență amintit. ”Este ca și cum nici nu ar fi trecut 19 ani de atunci”.
Balerina Cecilia Ursu: ”Am învățat foarte multe de la maestrul Oleg Danovski. N-am abandonat munca, în ciuda efortului, inițial venind pentru câțiva ani, dar am rămas 29, datorită standardelor ridicate din acest teatru, iar acum, mai am puțin până la pensie”.
Prim-soliștii companiei de balet, Irina Mihaiu, Eliza Maxim, Adrian Mihaiu și Dan Sergiu și-au dorit să lucreze în această companie și se străduiesc să ducă mai departe renumele teatrului de la malul mării.
Mulți dintre tinerii dobrogeni au aflat de contribuția geniului său creator la istoria artei coregrafice românești, a secolului XX și știu că a lăsat un testament artistic, în care a adunat toată zestrea baletului românesc, vreme de aproape 40 de ani.
carmensecuiu@radioconstanta.ro