FOTO | Orașul CONSTANȚA are încă 10 picturi murale și tot atâtea puncte de atracție, la finalul ediției BIOPHILIA a Festivalului PeWALL
Publicat de Adina Sîrbu, 20 octombrie 2023, 14:34 / actualizat: 20 octombrie 2023, 22:52
Asociația Alt HERO, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, anunță încheierea celei de-a doua ediții a Festivalului de Artă Urbană PeWALL. 10 noi picturi murale extind circuitul artei stradale din Constanța, creând un prilej atractiv, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, de a explora orașul dintr-un capăt în celălalt.
A doua ediție a festivalului de artă urbană PeWALL s-a încheiat odată cu finalizarea ultimei picturi murale cu tema BIOPHILIA. Artiști din România, Serbia, Italia, Republica Moldova și Ucraina au realizat 10 noi lucrări menite transforme peisajele urbane în spații mai atractive pentru publicul larg și să stârnească interesul oamenilor pentru artă.
În cadrul festivalului au avut loc și evenimente dedicate comunității: ateliere de creație, proiecții video și un performance muzical.
Festivalul PeWALL este primul proiect de regenerare urbană prin artă stradală din Constanța și are ca scop revitalizarea imaginii orașului, facilitând noi posibilități pentru exprimarea creativă în spațiul public. Prin intermediul acestei inițiative, orașul Constanța face primii pași spre a-și asigura un loc în circuitul internațional al artei stradale și al picturii murale, oferind totodată comunității sale un prilej de interacțiune cu o formă inedită de manifestare artistică.
PeWALL și-a propus să valorizeze peisajele urbane prin intervenții creative care să capteze atenția oamenilor și să le provoace imaginația, creând totodată un ambient urban mai dinamic și mai atractiv atât pentru comunitate cât și pentru vizitatori. Până în prezent au fost realizate 16 picturi murale în cadrul celor două ediții PeWALL Festival și o galerie colaborativă, pe dig, la crearea căreia au participat șase artiști.
Unde găsim noile picturi murale?
În cadrul ediției BIOPHILIA au fost realizate 10 noi picturi murale amplasate în mai multe zone ale orașului. Cei interesați le pot descoperi îndeaproape în următoarele locații:
Meri the Zu | RO – Cămin Pescărie FN2 (Strada Pescarilor)
Robert OBERT | RO – Parcare Restaurant Sali’s (Nicolae Bălcescu 1)
BTA (Dimitri Potapov) | MD – Parcare Restaurant Sali’s (Nicolae Bălcescu 1)
Wanda Hutira | RO – Papa Ricardo (Bulevardul Tomis 31)
Pisica Pătrată | RO – Punct Termic (Strada Sulmona 28)
BTA (Dimitri Potapov) | MD – Casa Ruxandrei (Ecaterina Varga 12)
Normski | UA – Parcare Spital Clinic (Nicolae lorga 28B)
Titus Antonescu | Andrei Felea | RO – Parcare Spital Clinic (Nicolae lorga 28B)
Leticia Mandragora | IT – Liceul Tehnologic C.A. Rosetti
Pedja Te8 – Liceul Teoretic Lucian Blaga (Strada Mărțișorului)
Traseul mural al ediției BIOPHILIA începe la Căminele Pescărie unde se află lucrarea realizată de artista Meri the Zu. În parcarea restaurantului Sali’s, cu intrare din strada Nicolae Bălcescu, sunt amplasate două lucrări realizate de artiștii Robert OBERT și BTA (Dimitri Potapov). În centrul orașului putem găsi alte trei picturi semnate de Wanda Hutira (restaurant Papa Ricardo), Pisica Pătrată (strada Sulmona 28) și Dimitri Potapov (Casa Ruxandrei). Parcarea supraetajată a Spitalului Clinic de Urgență găzduiește de asemenea două noi picturi murale ale artiștilor Normski, Titus Antonescu și Andrei Felea. Artista Leticia Mandragora a realizat o lucrare pe Liceul Tehnologic C.A. Rosetti, iar pe punctul termic de lângă Liceul Teoretic Lucian Blaga (strada Mărțișorului) putem descoperi o pictură semnată de Pedja Te8.
BIOPHILIA, tema celei de-a doua ediții peWALL Festival, și-a propus să îi apropie pe oameni de firesc, creând loc în experiența urbană pentru mici momente de respiro și de conectare cu sinele prin artă. Fascinația noastră pentru natură și nevoia de conectare cu aceasta au fost explorate prin narațiuni vizuale menite să stârnească imaginația privitorilor.
Proiectul Pe Wall2.0 este finanțat de Primăria Municipiului Constanța si organizat de Asociația ALT HERO fiind un proiect de interes general finanțat din fonduri nerambursabile.La finanțarea publică se adaugă si un important aport financiar rezultat din contribuție proprie și din sponsorizări ale partenerilor.
Valoarea Totală a Proiectului din finanțare publică: 275.000 de lei.
Sursă și foto: Asociația AltHERO, Primăria Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu