TULCEA: Expoziția ”Restaurarea ilustrată” poate fi vizitată la Casa Avramide
Publicat de Adina Sîrbu, 6 august 2023, 12:50
Până la sfârșitul lunii august, la Casa Avramide din Tulcea, vizitatorii pot vedea expoziția itinerantă, ”Restaurarea ilustrată”, organizată de Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea. Nicu Ispas a aflat detalii de la dr. Gabriela Radu – șeful Laboratorului de restaurare-conservare patrimoniu mobil și imobil din cadrul ICEM Tulcea.
Profesia de restaurator presupune pasiune, răbdare, dar și un volum de cunoștințe de înalt nivel. La Casa Avramide din Tulcea puteți vedea postere care surprind aspecte din munca minuțioasă și extrem de importantă a restauratorilor din România.
Cine semnează lucrările puse în evidență prin posterele expuse la Casa Avramide?
Gabriela Radu:
În momentul de față avem lucrări realizate de specialiști experții în restaurare din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române, de unde vin șase experți în restaurare corp carte, legătură de carte sau direct suport papetar, ceea ce cuprinde în întregime tot ceea ce înseamnă cărți, documente, hărți și alte obiecte realizate, grafică. Din partea Muzeului Național al Banatului Timișoara de asemenea, avem tot șase specialiști în restaurare carte, restaurare lemn, un conservator, un restaurator de ceramică, iarăși restaurare carte și un restaurator metal.
Ce prezintă aceste postere?
Gabriela Radu:
Aceste postere prezintă modalitățile de restaurare, procesul întreg de restaurare, prin care care un obiect aflat într-o stare avansată de degradare poate ajunge un bun patrimonial bun de expus, deci o piesă de muzeu, ce poate fi admirată de către toți vizitatorii unui muzeu în vitrinele acestuia.
După expunerea de la Casa Avramide, care va fi până pe 31 august, expoziția ”Restaurarea ilustrată” va putea fi văzută și în alte instituții de cultură de la noi din țară?
Gabriela Radu:
Va fi vernisată pe 15 septembrie la Muzeul Național al Literaturii Române, iar în octombrie va putea fi vizualizată în Muzeul Județean Neamț.
Cine sunt specialiștii din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea care au participat la realizarea acestei expoziții?
Gabriela Radu:
Avem toți cei șase specialiști. Este vorba de Anca Ștefanov, Ileana Luca – cea care îi coordonează activitatea pe restaurare textilă Ancăi Ștefanov, Liliana Marcu – expert în restaurare ceramică, Mariana Omeniuc – expert în restaurare metal ceramică, Doina Grigoraș – expert în restaurare carte și coordonatorul activității Adelei Păun, tânăra noastră speranță în restaurare suport papetar, cât și eu, ca restaurator, expert în restaurare pictură pe lemn, urmând a realiza perioada de practică și sub coordonarea Marianei Omeniuc, în domeniul restaurator metale.
În total, 41 de specialiști din domeniul conservării și restaurării au făcut posibil acest eveniment, iar instituțiile participante sunt: Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Național al Bucovinei – Suceava, Muzeul Național al Țăranului Român, Complexul Muzeal Național Neamț, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Olteniei – Craiova, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos Galați și ICEM Tulcea.
Interviu realizat de Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Casa Avramide, pagina de Facebook