Legislația privind doborârea dronelor intrate în spațiul aerian românesc, în discuție la Senat
Publicat de Adina Sîrbu, 11 septembrie 2024, 13:57
Senatorii din Comisia de Apărare discută, astăzi, cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale despre modificarea legislaţiei, pentru a le permite militarilor să neutralizeze dronele străine ce pătrund ilegal în spațiul aerian al României.
Acum, potrivit legislației, armata poate deschide focul împotriva unei aeronave suspecte doar după ce a încercat să intre în comunicaţie cu pilotul, însă drona nu are pilot.
Întâlnirea de astăzi vine şi după ce preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, a cerut elaborarea unui acord între România şi Ucraina care să permită sistemelor de apărare antiaeriană să distrugă dronele ruseşti care vin de peste graniţă.
Luni, noi fragmente de drone rusești au fost descoperite în apropiere de localitatea tulceană Periprava, dar cercetări se fac și în proximitatea localității Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.
Fragmentele de dronă au căzut pe teritoriul românesc după atacurile ruseşti asupra Ucrainei din noaptea de sâmbătă spre duminică, moment în care, locuitorii din județul Tulcea și, în premieră, cei din județul Constanța au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.
La întrebarea de ce nu doboară armata dronele străine care pătrund ilegal în spațiul aerian al României, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a explicat, încă din februarie, la Inteviurile one2one de la Europa Liberă, că motivul îl constituie legislația neactualizată, cu referire la legile: Apărării Naționale, cea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, privind Regimul Armelor și Munițiilor și cea privind combaterea Mijloacelor Aeriene.
Redactor: Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, Poliția Națională a Ucrainei