La radio, despre arta fotografică
Publicat de , 29 mai 2015, 15:45
Fotografia de artă te poate ajuta să înțelegi ce se află dincolo de aparențe: o esență a clipei, o clipă a mișcării și iată, autorul îți dezvăluie lucruri neștiute, pe care, poate, nici nu le bănuiai. Ce poți vedea? Un portret altfel al celui drag, al prietenului, al artistului preferat, al călătorului necunoscut sau un peisaj redescoperit de ochiul magic al aparatului.
Sub asaltul permanent al imaginilor de tot felul fotografia artistică îți poate dezvălui o lume care își păstrează farmecul în ciuda unei atitudini panicard-pragmatice pe care o adoptă destul de multe persoane astăzi.
Rândurile de mai sus sunt o introducere pretext la o emisiune radiofonică despre fotografie (vai, radioului îi trebuie totuși imagine). Doi artiști fotografi Lucia Tarase și Vladimir Brișcariu ( discipolul şi magistrul) au fost invitați în studioul de emisie Radio Constanța, la emisiunea „Stil de viaţă” realizată de Steliana Bajdechi și au povestit cu sinceritate și emoție despre o pasiune comună.
Cu câteva zile în urmă, la Constanța, a fost prezentată pentru prima dată o expoziție cu fotografie de concert.
Artiştii români şi străini din domeniul muzical au fost redescoperiţi prin intermediul imaginilor, în ipostaze emoţionante, surprinse de Lucia Tarase. Ea studiază din anul 2013 fotografia de concert, sub îndrumarea renumitului fotograf, Davide Susa din Italia, specializat pe subgenul de fotografie de jazz, cu numeroase premii JazzIt Awards. Tot din 2013 este fotograf voluntar la Asociaţia “Dăruieşte aripi” din Constanţa. A urmat cursul de fotografie în cadrul Şcolii Foto Professional (Constanţa), lector Vladimir Brişcariu (2012). A renunțat la o slujbă bine plătită într-o companie multinațională din București, pentru a se întoarce în orașul natal și a-și urma vocația.
Vladimir Brișcariu și-a deschis propria afacere cu aparatură electronică de fotografiere ultraperformantă la începutul anilor 90, când pe piață nu exista nimic asemănător. A dezvoltat afacerea, alături de fratele său, fără ezitări, cu eforturi uriașe, cu credite bancare într-o vreme de mare instabilitate financiară și a reușit nu numai să se impună în această zonă ci și să formeze o școală. Acolo a studiat, cum spuneam și Lucia Tarase:
Aşadar, fotografia devine artă atunci când autorul ei îmbină câteva conditii esenţiale: simţul estetic şi o tehnică impecabilă, la care se adaugă o sensibilitate aparte şi ştiinţa de a surprinde clipa magică, transformând-o în eternitate. Ceea ce, iată, la Constanţa se întâmplă!