Luni, 16 noiembrie, are loc, în orașul Ovidiu, recepția finală a proiectului privind realizarea unui debarcader pe malul lacului Siutghiol. Proiectul a constat în construirea şi amenajarea pe malul lacului, pe o suprafaţă de 1.616 mp, a două pontoane plutitoare pentru ancorare, un punct de servire a mesei, căi de acces pietonale şi auto. Valoarea totală a proiectului este de 1.782.065,95 lei, însumând fonduri acordate de bugetul de stat, fonduri acordate din Fondul European pentru Pescuit, dar şi 729.440,95 lei de la bugetul local al Primăriei Ovidiu, după cum a precizat primarul orașului, George Scupra.
Stadiul implementării proiectelor depuse în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată “Dobrogea Nord – Pământul Sălbatic dintre Ape”
Grupul Local Dobrogea Nord a organizat marți, 31 martie 2015, la Hotel IBIS, începând cu ora 11.00, conferința de presă referitoare la stadiul implementării Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată “Dobrogea Nord-Pământul Sălbatic dintre Ape”, cofinanțată din Fondul European pentru Pescuit prin Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013.
La eveniment au participat, în calitate de invitați, Sorin Chiriță – Coordonatorul polului de creștere Constanța, Damian Dumitru – Directorul executiv al Organizației Pescărești de Producători Ghindărești – Cernavodă, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai societăţii civile şi ai asociaţiilor patronale, jurnaliști, precum și membrii Grupului Local Dobrogea Nord.
Prin organizarea conferinței de presă, Grupul Local Dobrogea Nord a adus la cunoștință publicului interesat stadiul implementării proiectelor contractate prin Strategia de Dezvoltare Locală Integrată “Dobrogea Nord – Pământul Sălbatic dintre Ape”.
Numărul total al proiectelor aflate în execuție prin Strategia de Dezvoltare Locală Integrată “Dobrogea Nord – Pământul Sălbatic dintre Ape” este de 15, în valoare totală nerambursabilă de 10.613.345,78 lei.
Valoarea totală nerambursabilă alocată Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată “Dobrogea Nord – Pământul Sălbatic dintre Ape” a fost de 13.263.076,00 lei, structurată în 13 operațiuni de finanțare.
Astfel, până la acest moment, în cadrul Măsurii 1 “Puncte de debarcare, descărcare şi primă comercializare a peştelui” se află în execuție un număr de 2 proiecte, implementate de unitatea administrativ teritorială (U.A.T.) Oraș Hârșova și U.A.T. Oraș Ovidiu cu o valoare nerambursabilă de 1.047.906,00 lei, respectiv 1.052.625,00 lei.
Beneficiarul U.A.T. comuna Mihai Viteazu implementează un proiect cu o valoare nerambursabilă de 265.695,00 lei în cadrul Măsurii 4 “Protecţia mediului la nivelul zonei pescăreşti Dobrogea Nord”.
Un număr de 2 proiecte cu o valoare totală de 1.388.498,00 lei, depuse în cadrul Măsurii 5 “Întărirea capacităţii de guvernare şi reprezentativitate a tinerilor şi femeilor din cadrul comunităţilor pescăreşti”, respectiv a Măsurii 6 “Acţiuni de promovare a sectorului piscicol din zona pescărească Dobrogea Nord” sunt implementate de către U.A.T. comuna Ghindărești.
De asemenea, în cadrul măsurilor 2 “Prelucrarea şi comercializarea peştelui în vederea realizării de produse tradiţionale”, 3 “Amenajări eco-turistice pentru pescuit”, 7 “Ateliere de confecţionat unelte pescăreşti, construcţie bărci, valorificare de noi resurse”, se află în execuție un număr de 10 proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 6.858.621,78 lei, implementate de beneficiari privați în oraș Năvodari, oraș Hârșova, comuna Mihai Viteazu, comuna Topalu, comuna Corbu, Cap Midia (port) – comuna Corbu, sat Sinoe, Mamaia Nord.
“Datele tehnice de astăzi ne arată că din cele 18 proiecte depuse la DGP-AM POP a fost contractat un grad de 100%, iar în execuție se află un număr de 15 proiecte dintre care 13 sunt proiecte care presupun investiții, 1 proiect de instruire și 1 proiect de expoziții. Au fost depuse în total 10 cereri de rambursare, dintre care 7 de către beneficiari privați și 3 de către beneficiari publici.
Ne așteptăm că în perioada următoare gradul de absorbție în luna aprilie să fie de aproximativ 30% din valoarea totală nerambursabilă alocată operațiunilor de finanțare din cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată “Dobrogea Nord – Pământul Sălbatic dintre Ape” .
“ De asemenea, țin să subliniez importanța implementării corecte a proiectelor depuse, asumarea și realizarea de către beneficiari a indicatorilor propuși cu o execuție exemplară pentru a putea avea la final un rezultat cu un impact deosebit în mediul economic și social”, a declarat Costin Răsăuţeanu, Managerul General al Grupului Local Dobrogea Nord.