Ziua Internaţională a Dansului. Oleg Danovski și trupa teatrului ce-i poartă numele, în elita baletului mondial
Publicat de Carmen Secuiu, 29 aprilie 2015, 11:45
„Ziua Internaţională a Dansului”; marchează naşterea coregrafului şi dansatorului francez Jean-Georges Noverre (n. 1727 – m. 1810), creator al baletului modern.
La două sute de ani distanță, balerinul care la 17 ani era cel mai tânăr coregraf din lume întemeiază școala românească de balet modern și a fondează primul teatru de balet din România, Oleg Danovski din Constanța.
Alcătuind un scurt istoric, Oleg Danovski, tânărul de atunci, după ce a colaborat cu marii artiști ai vremii, de la Opera din Paris, celebrul Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra Lacul lebedelor, capodopera sa, fiind printre cele mai bune montări cunoscute. Și-a format un ansamblu balerini și a devenit decanul Academiei de Balet.
În 1978, în drum spre Varna, unde urma să jurizeze un festival internațional de balet, a făcut un popas la Constanța, unde s-a întâlnit cu directorul Teatrului de revistă „Fantasio”, Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare.
Aici, Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană Lacul lebedelor, „Frumoasa din pădurea adormită” și Spărgătorul de nuci.
Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depășit pentru prima oară granițele țării.
Astfel, turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanța a ajuns o tradiție care continuă și în zilele noastre, ca o mărturie a ceea ce Oleg Danovski a transmis generațiilor viitoare de balerini.
Alte spectacolele care poartă amprenta geniului său coregrafic sunt „Cenușăreasa”, „Giselle”, „Rapsodia de Enescu” sau „Chopiniana” și de curând s-a pus în scenă pentru prima dată după 18 ani, ”Romeo și Julieta”. Balerina Eliza Maxim, este prim- solista corpului de balet actual, în rolul Julietei.
carmensecuiu@radioconstanta