Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă anunță cu mândrie rezultatul nemaipomenit, obținut de echipa Axiopolis Robotics la competiția de robotică, „First Tech Challenge”, ediția 2019, etapa regională, desfășurată la Iași, în perioada 14-17 februarie.
Aceasta a obținut premiul al II-lea la secțiunea „Inovație”, cea mai importantă categorie a concursului.
Rezultatul elevilor este cu atât ma important cu cât aceștia, aflați la prima lor participare la această competiție, au concurat cu aproximativ 150 de echipe din toată țara, multe dintre ele cu experiență. Echipa, formată din elevii Alexandru Marian Dumitra, Teodor Cătălin Geambașu și Cosmin Negoiță și mentorii prof. ing. Lucia Ciobanu și prof. Valentin Marius Dumitrescu, s-a calificat la etapa națională a competiției, ce se va desfășura în perioada 20-24 martie.
O echipă de elevi de la Liceul „Carmen Sylva“ din Eforie Sud caută sponsori pentru a crea un robot care să uimească juriul competiției First Tech Challenge
Elevii constănțeni sunt deja renumiți pentru mințile lor sclipitoare și pentru premiile naționale și internaționale care au venit să le răsplătească eforturile intelectuale. Este și cazul elevilor de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud, de care au auzit inclusiv specialiștii de la Agenția Spațială Europeană.
Echipa Squid Squad (derivată din fosta echipă Nova Robotica a aceluiași liceu) reunește patru elevi talentați în domeniul fizicii, cu ambiții foarte mari de a cuceri lumea tehnologiei: Delia Eremia, Ana –Maria Olteanu, Alina Negraia și Cătălin Cremenciuc, coordonați de profesorul de chimie Laurențiu Bulgaru, un cadru didactic pasionat de munca la catedră, dar mai ales de inovație și care s-a străduit întotdeauna să le insufle și elevilor săi atracția față de miracolul tehnologiei, care, să recunoaștem, ne ușurează viețile într-o lume extrem de agitată.
„Interesul nostru comun este robotica , fiecare dintre noi dorind să urmeze o carieră în domeniul STEM (Science, technology, engineering and mathematics), care este în plină ascensiune în România la momentul actual“, se descriu, pe scurt, elevii de la Eforie.
Delia, Ana-Maria, Alina și Cătălin au trecut în clasa a X-a la profilul mate-info, la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“, iar deși școala încă n-a început, lor nu le stă gândul decât la calcule matematice și formule din domeniul fizicii. De ce? Pentru că vor să ducă mai departe prestigiul școlii și să își îmbunătățească ei înșiși competențele câștigând un nou trofeu în competiția de robotică First Tech Challenge.
„Pasiunile noastre comune ne-au adus la un loc, competiția First Tech Challenge fiind mijlocul prin care ne putem utiliza talentul, creativitatea și cunoștințele“, mai spun adolescenții, care până acum se pot lăuda cu rezultate remarcabile la competiții de specialitate precum: Exo-Ro 2018, Astro- Pi 2018, CanSat 2018 și nu numai.
Astfel, cel mai nou obiectiv al lor este să construiască un nou robot, cu care să impresioneze juriul competiției internaționale de robotică. Un singur amănunt îi desparte de o nouă victorie în domeniul științei: lipsa finanțării.
„Avem nevoie de fonduri pentru a putea achiziționa piesele cu care putem construi un robot apt să îndeplinească cerințele acestui sezon al competiției , iar pentru asta avem nevoie de ajutorul celor care susțin tinerii din domeniul STEM și care au posibilitatea să ne susțină în demersul nostru“, ne-au mai transmis elevii de la „Carmen Sylva“.
Dacă doriți să îi ajutați să atingă performanțe care să ne facă pe toți mândri și să puneți umărul la ascensiune unor viitori oameni de știință de succes, puteți contacta echipa Squid Squad de la Eforie Sud pe e-mail la adresa: squidsquad.ltcs@gmail.com.
For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) a fost fondat în 1989 pentru a inspira interesul și participarea tinerilor la știință și tehnologie. Înființată în Manchester, FIRST este o organizație non-profit care promovează programe inovatoare și accesibile, care îi motivează pe tineri să urmărească oportunități de educație și carieră în știință, tehnologie, inginerie și matematică, în timp ce își construiesc încredere în sine, cunoștințe și aptitudini în viață.
Elevii Centrului de Cercetări de la Colegiul „Mircea cel Bătrân” se pregătesc să cucerească lumea cu invenţiile lor.
Între 24 şi 26 martie, dar şi în perioada 19-23 aprilie, ei vor participa la două competiţii naţionale.
Dacă se vor clasa pe primele locuri, vor ajunge în faza internaţională a competiţiilor, în Statele Unite, unde îşi vor prezenta creaţiile.
La First Tech Challenge, elevii constănţeni vor prezenta un roboţel care aruncă bile la coş.
„Robotul nostru, care își îndeplinește misiunea completă, poate să capteze bilele, să le arunce, să detecteze semnalele luminoase și să le interpreteze. Alianța noastră are o anumită culoare și trebuie să aleagă acea culoare”, a precizat o elevă.
Succesul lor vine din învăţarea prin investigare, spune coordonatorul Centrului de Cercetări, profesorul Ion Băraru.
„Noi avem o temă. Trebuie să facem un robot care să arunce o bilă. Facem o problemă fizică pe care o rezolvăm cu un aparat matematic, apoi o programează cu cunoștințe de informatică, și pe care o rezolvă tehnic cu cunoștințe inginerești și tehnologice. Este cea mai potrivită pentru creierul, mintea și sufletul copilului contemporan. El poate să învețe prin investigație deoarece participă efectiv la învățare și este viitorul învățământului în general în toată lumea”, a precizat profesorul Ion Băraru.
Chiar dacă este vacanţă, mulţi copii au ales să-şi petreacă acest timp alături de profesori în sălile de curs.
La Centrul de Cercetări al Elevilor, de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, echipa de copii se pregăteşte intens pentru Concursul Naţional de Robotică.
„Profităm de aceste zile pentru a termina robotul pentru concursul First Tech Challenge. Robotul meu are mai multe sarcini, coectează mingii, le aruncă la coș, trebuie programat. Aici venim de plăcere, lucrăm toți de plăcere”, a declart o elevă care participă la concurs.
„Am zis de ce să nu vin să mai dau o mână de ajutor la robot. Chiar fac ceva productiv. De exemplu în vacanța trecută am venit aproape zilnic”, a mai precizat un alt elev pentru Radio Constanța.
„Vin aproape zilnic. Am intrat în această competiție în primul rând gandindu-ne că robotica, tehnologia vor domina. Face parte din cultura generală în ziua de azi să știm anumite lucruri de bază despre robotică”, a mai declarat pentru Radio Constanța o elevă, participantă la concursul First Tech Challenge.
Elevii sunt coordonaţi de profesorul Ion Băraru, directorul Centrului de Cercetări.
„Ceea ce învață ei la școală le folosește și nu prea. Și aici dau de lucruri de care nu s-au izbit niciodată. Învață prin descoperire, investigația este la ea acasă, ei vor să facă ceva ce alți nu au făcut și să aibă și succes”, a declarat profesorul Ion Băraru pentru Radio Constanța.
Într-o altă sală, din liceu, copii de clasa a VI-a se pregătesc pentru prima lor Olimpiadă la fizică, unde îl au ca dascăl coordonator pe profesorul Maria Neicu.