Deschiderea sesiunii de sprijin pentru fermierii mici, așteptată din aprilie, se amână pentru luna septembrie
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 mai 2018, 19:24
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sprijină și anul acesta fermierii care au exploatații mici să obțină o finanțare nerambursabilă. Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil și este în valoare de 15.000 de euro.
În ultimii ani măsura a fost accesată mai mult decât la început, datorită promovării și informării fermierilor mici, deși, în general, aceștia sunt sceptici în ce privește sprijinul acordat.
Sesiunea depunerii dosarelor așteptată încă din luna aprilie se va deschide abia în septembrie, până la epuizarea fondurilor disponibile, iar din informațiile pe care le avem acesta este ultimul an în care mai sunt fonduri pentru submăsura 6.3. din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, dar urmează PNDR 2020- 2026, menționează directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Dorin Opreanu.
De anul trecut au scăzut dimensiunile comerciale ale fermelor de la care se poate accesa linia de finanțare pentru ferme mici.
Și fermele de câteva hectare și vaci vor putea accesa fonduri europene de 15.000 de euro.Pe lângă această măsură au fost create și alte facilități. Depunerea dosarelor durează doar 4 sau 5 luni prin comparație cu 1 an și jumătate, cum era înainte de 2017, ceea ce a condus la depunerea de proiecte de către mai mulți solicitanți și la accelerarea derulării programului. O modificare esențială vizează dimensiunea economică a fermei eligibilă pentru finanțare, care s-a diminuat de la 8.000 euro S.O. la 4.000, până la 11.999 euro S.O.
Pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale există un tabel, unde fiecare fermier poate calcula la ce măsură se încadrează, în funcție de mărimea exploatației.
Depunerea Cererilor de finanțare pentru sM 6.3 se realizează online pe pagina oficială de internet a Agenției, www.afir.info. Această modalitate de depunere a proiectelor vine în sprijinul solicitanților care nu mai sunt nevoiți să meargă la sediul Oficiilor Județene din țară să depună întreg Dosarul cererii de finanțare.
„Alocarea financiară, pentru septembrie 2018 nu a fost stabilită încă. În această perioadă fermierii să își pregătească documentația necesară”, adaugă directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Dorin Opreanu.
- Ascultați un interviu realizat de Carmen SECUIU cu directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Dorin Opreanu: