Poliţia turcă a arestat joi 65 de suspecţi într-o operaţiune care vizează membri ai forţelor aeriene acuzaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen, despre care regimul de la Ankara susţine că a orchestrat puciul eşuat din iulie 2016, transmite Reuters, preluând o ştire a agenţiei Anadolu.
Procurorii au emis mandate de arestare pe numele a 96 de persoane, dintre care 91 fac parte din forţele aeriene.
Poliţia îi caută în continuare pe ceilalţi suspecţi.
Operaţiunea se desfăşoară în principal în oraşul Izmir, din vestul ţării, dar şi în 15 provincii.
Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.
Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor.
Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.
Tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 a fost cel mai grav act de teroare din istoria Turciei, a afirmat ieri, într-un interviu, ambasadorul turc la București, Osman Koray Ertaș.
„Pentru noi, 15 iulie nu a fost un puci militar tipic. A fost cel mai grav act de teroare din istoria Turciei. În acea noapte, puciștii au luat viața a 250 de cetățeni turci și au rănit mai mult de 2.000 de persoane. Au folosit materiale militare letale împotriva civililor nevinovați, au folosit avioane de luptă pentru a bombarda Parlamentul turc (…) și complexul prezidențial”, a declarat ambasadorul Osman Koray Ertaș, în cadrul unui eveniment organizat la reședința sa din București, cu prilejul împlinirii unui an de la evenimentele din 15 iulie 2016.
Potrivit ambasadorului, aceste momente au creat „o traumă uriașă” în societatea turcă, care încă se străduiește să o depășească.
Totodată, diplomatul a reluat ideea că în spatele acelei tentative s-ar fi aflat Organizația Teroristă Fethullah Gulen (FETÖ).
„Suntem hotărâți să apărăm democrația și să luptăm împotriva FETÖ și a altor organizații subversive. (…) De asemenea, luptăm cu cele mai periculoase organizații teroriste — PKK și DAESH (ISIS). În aceste momente critice, avem nevoie de sprijinul și încurajarea prietenilor noștri”, a mai afirmat ambasadorul.
De asemenea, Osman Koray Ertaș a mulțumit liderilor români pentru susținerea arătată în acele momente.
Recepția de la reședința ambasadorului a început cu intonarea imnurilor naționale turc și român. La recepție au participat membri ai corpului diplomatic acreditați la București, reprezentanți ai oficialităților române, precum și membri ai comunităților turcă și tătară.
În deschiderea recepției a fost vernisată o expoziție de fotografie a Agenției naționale de presă turce Anadolu, care a surprins în imagini evenimentele desfășurate pe teritoriul Turciei în noaptea de 15 iulie 2016. De asemenea, a fost proiectat un film cu imagini din timpul evenimentelor de anul trecut.
Potrivit Ambasadei Turciei la București, 15 iulie este sărbătorită în Turcia ca zi a democrației și a unității naționale.
Mii de polițiști, militari și angajați ai ministerelor au fost concediați ieri în Turcia, la un an de la tentativa de lovitură de stat, transmit agențiile de presă internaționale.
Potrivit cotidianului Hurriyet, citat de AFP, un decret al guvernului de la Ankara vizează 7348 de persoane, dintre care 2303 polițiști. Bilanțul anului care a trecut de la puciul eșuat din 15 iulie 2016 a trecut de 150.000 de concedieri, iar 50.000 de oameni au fost arestați sub acuzația de apartenență la rețeaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan îl consideră creierul tentativei de răsturnare a puterii din Turcia.
Gulen, care trăiește în Statele Unite, a denunțat într-un comunicat „vânătoarea de vrăjitoare” și „persecuția fără precedent” împotriva mișcării sale.
Cu câteva ore înainte de anunțul privind noul decret, Uniunea Europeană condamnase lovitura de stat, cerând totodată guvernului turc să respecte drepturile omului și statul de drept. Un comunicat comun al șefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, și al comisarului european pentru extinderea Uniunii, Johannes Hahn, insistă că „respectul pentru drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de partener cheie, țară candidată și membră a Consiliului Europei, Turcia a acceptat aceste principii”. Potrivit oficialilor UE, Turcia este îndreptățită să îi aducă în fața justiției pe participanții la puci, în mod individual.