Festivalul Național de Artă Dramatică de la Năvodari. Inițiatorul manifestării, actorul Latip Abdul- Cair, ne-a vorbit despre acest eveniment la Interviul Dimineții
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 mai 2022, 10:48
Arta și cultura stimulează publicul la educație și poate, cel mai important, la cooperare. Orașele țin oamenii într-un loc, dar cultura îi aduce împreună. Festivalul de teatru se adresează publicului năvodărean pentru a deschide o poartă de cunoaștere. Este vorba despre Festivalul Național de Artă Dramatică, se va desfășura sâmbătă, 4 iunie, la Casa de Cultură Pontus Euxinus Năvodari.
Organizator : Primaria Navodari – Casa de Cultură Năvodari.
Invitat în direct în studioul Radio Constanța, inițiatorul festivalului, actorul Latip Abdul- Cair, ne-a vorbit despre acest eveniment la “Interviul Dimineții.”
Latip Abdul- Cair: Festivalul a avut ediția inaugurală în anul 2019, iar acum, după o perioadă mai delicată în care publicul a emigrat din sălile de spectacol, ne bucurăm să organizăm a doua ediție.
Ce ne puteți spune despre acest festival național?
Latip Abdul- Cair: Este un festival de amploare, ne-am propus să realizăm prin intermediul spectacolelor și trupelor inițiale o radiografie a stării și dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei și coregrafiei. Un festival de teatru care găzduiește aproximativ 18 trupe de teatru, sunt implicați 174 de copii și adolescenți. Festivalul este împărțit în 4 secțiuni: monolog, teatru categoria de vârstă 7 – 14 ani, interpretare muzicală, teatru categoria de vârstă 15- 19 ani.Vor participa tineri din Buzău, Galați, Bârlad, Rm. Vâlcea, Mangalia, București, Constanța și Năvodari.
Scopul festivalului: atragerea elevilor spre artă teatrală, educarea acestora prin teatru și implicarea emoțională prin actul artistic, să socializeze, să ne cream o amintire. Este un proiect de suflet, de amploare pentru orașul nostru și în același timp ne-am propus să învățăm prin intermediul artei tainele teatrului, să avem așa o călătorie în această lume fascinantă. Actorul Vasile Muraru va fi președintele juriului, iar actrița Carmen Tănase- invitat onorific.
Mai vin copiii la teatru?
Latip Abdul- Cair: Vin copiii la teatru, sunt foarte receptivi, sunt foarte curioși. În același timp ei sunt și naivi, sinceri și la teatru asta se caută: această naturalețe, această puritate pe care ei o au. Eu am creat la Năvodari în anul 2000 o trupă de teatru pentru copii: “Paradox Company”. Această trupă pe care eu o coordonez va deschide festivalul de teatru de la Năvodari cu spectacolul “Atmosferă încărcată”, o adaptare după texte de Ion Luca Caragiale și Marin Sorescu. Munca aceasta cu cei mici nu este ușoară dar pentru mine a fost o provocare. Mie îmi plac provocările, sunt copii receptivi și deschiși să descopere, să încerce, le place pe scenă și de-a lungul timpului au căpătat și ceva experiență, sunt mai sociabili acum și vorbesc mai cursiv, știu toate exercițiile de dicție posibile. Am avut elevi care au dorit să treacă teatrul de la stadiul de hobby la un altul profesionist. Au urmat cursurile facultății de teatru iar acum sunt actori. Iar aceasta este o împlinire pentru mine.
Ce premii se vor acorda?
Latip Abdul- Cair: Festivalul va începe pe 4 iunie la ora 9 și se va termina undeva în jurul orei 20. Mâncăm teatru pe pâine, cum se spune. Avem premii pentru cel mai bun actor (rol masculin și rol feminin), trofeul festivalului, premiul special al juriului. Ne bucurăm că a mai rămas puțin timp până la eveniment, emoțiile încep să crească la Năvodari, sperăm să fie un eveniment așa cum ne-am propus.
Între 1 și 4 septembrie vom avea la Techirghiol prima ediție a Festivalului de Artă. Sunteți unul dintre membri juriului…
Latip Abdul- Cair: Da, a fost și este o provocare pentru mine, sunt aproape 5000 de filme înscrise. Mă bucur că fac parte din această echipă. Pentru aceia care iubesc și această linie cinematografică suntem acolo. Bineînțeles că încurajăm partea românească, încurajăm filmele ce vin de la noi din țară. Acesta este un festival internațional și mă bucur că după pandemia de coronavirus iată că sunt foarte multe înscrieri. Acest lucru ne spune că iubim teatrul, arta, cultura. Și asta este tot ce contează!
Interviu realizat de Larisa Calistru