Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului se va desfășura între 9 și 12 mai 2024, în Sarighiol de Deal, Beidaud și Municipiul Tulcea. Deschiderea va avea loc joi, 9 mai 2024, la ora 17.00, cu participarea Ansamblului Aromân „Dor”, organizatorul evenimentului, dar și cu prezența Ansamblului bulgăresc „Asiga” din Ceamurlia de Jos și a Ansamblului „Prhalipen” a Partidei Romilor din Tulcea.
În prima zi de festival vor mai evolua, Ansamblul Folcloric „ Cununița” din Topolog și Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei”.
Vor fi prezente ansambluri etnice ale rușilor lipoveni, grecilor, turcilor și meglenilor, alături de ansambluri din Olt, Vălcea, Bistrița Năsăud, Alba, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Suceava, Tulcea. Vin de peste graniță un ansamblu din Balcik, Bulgaria și altul din Republica Moldova.
În cadrul festivalului vor avea loc sâmbătă, 11 mai, un simpozion și o expoziție gastronomică cu produse păstorești specifice zonei, realizate de gospodinele armâne din comuna Beidaud.
Ansamblul Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal, organizatorul evenimentului, a fost înființat în anul 1978, la inițiativa profesorului inginer Dumitru Caimacan Popescu. Structurat pe două secțiuni: cântece și dansuri aromâne și tradiții și obiceiuri aromâne, ansamblul și – a făcut cunoscut repede repertoriul în întreaga țară și străinătate, dar și în diverse emisiuni de radio și televiziune. Prima ediție a Festivalului Internațional al Păstoritului de la Sarighiol de Deal, a avut loc în anul 2003.
Mai multe detalii despre programul din 2024 al Festivalului, aici.
Prima pagină » festivalul international multietnic al pastoritului
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, Sarighiol de Deal-Tulcea 2018
Publicat de Liliana Fustanela,
13 mai 2018, 00:45 / actualizat: 13 mai 2018, 15:19
Dobrogea de Nord este zona verde a ținutului dintre Dunăre și mare și acest verde crud al lunii mai i-a stimulat pe aromâni să se oprească cu turmele de oi, la Sarighiol de Deal, în urmă cu peste 50 de ani.
Dobrogea de Nord
Dobrogea de Nord
La Sarighiol de Deal, comuna Beidaud, județul Tulcea lua ființă în 1978, Ansamblul Aromân „Dor”la inițiativa profesorului inginer Dumitru Caimacan Popescu care s-a identificat cu primele vise și aspirații ale celor 40 de tineri entuziaști dansatori, soliști vocali și instrumentiști. Structurat pe două secțiuni: cântece și dansuri aromâne și tradiții și obiceiuri aromâne, ansamblul și – a făcut cunoscut repede repertoriul în întreaga țară și străinătate, dar și în diverse emisiuni de radio și televiziune. Numai în perioada 2016- 2018, a fost prezent în peste 90 de spectacole și festivaluri atât în țară, cât și în Albania, Macedonia, Bulgaria. Pentru că cei în locurile unde a ajuns cu ansamblul erau dornici să le întoarcă vizita, prof. Caimacan a hotărât să organizeze și la Sarighiol de Deal, un festival. Așa, în 2003, a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului, ajuns în 2018, la cea de XVI-a ediție și desfășurat între 10 și 14 mai atât la Sarighiol de Deal, cât și la Teatrul Jean Bart din Tulcea.
Ansamblul Aromân Dor
Ansamblul Aromân Dor
Ansamblul Aromân Dor
Ansamblul Aromân Dor
În 2018, Ansamblul Aromân „Dor”, la 40 de ani de la înființare și-a așteptat oaspeții, ansambluri din peste 30 de localități cu pâine și sare, după datina străbună, precum și cu momentul: „Pornitul turmelor, stâna sacră, primul muls”:
Reprezentanții ansamblurilor folclorice invitate au venit și ei cu minunatele costume populare, dar și cu diferite daruri din zonele lor de proveniență. Un moment deosebit l-a avut în cea de-a treia zi de festival, când s-au reunit la simpozionul: „Păstoritul între tradițional și modern”, Maria Murgoci și Ansamblul „Țara Vrancei” prin interpretarea baladei „Miorița” cea mai frumoasă baladă pastorală, descoperită la Soveja, în Vrancea, de Alecu Russo.
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
Maria Murgoci și Dumitru Caimacan Popescu
Ansamblul Țara Vrancei
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
În jur de 15 bătrâni ai satului au împărtășit în prima zi de festival din experiențele lor din anii tinereții în care au străbătut Grecia, Macedonia, Bulgaria până s-au stabilit în România, în căutarea de locuri bune de pășunat. Peste 1350 de artiști din Bulgaria, Serbia și România au susținut spectacole cu acces liber, atât la Sarighiol de Deal, cât și la Tulcea, la Teatrul Jean Bart, în 4 zile de festival(10-14 mai 2018). La Izvorul Tâmăduirii din comuna tulceană Beidaud, sâmbătă 12 mai, oaspeții au fost așteptați cu o expoziție gastronomică din care nu au lipsit „mielul la cocă”, pastrama de oaie, brânza, cașul, plăcinte și alte preparate culinare aromâne.
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului 2018
Peste 6000 de sarmale au pregătit organizatorii pentru toată durata festivalului, doi porci fiind sacrificați doar pentru petrecerea câmpenească de sâmbătă, când s-a încins și o primă horă a prieteniei.
Duminică, 13 mai 2018, la prânz se va încinge din nou Hora prieteniei, apoi vor evolua 700 de dansatori până spre miezul nopții, în ultima zi de festival.Programul ultimei zile de festival este următorul:
Ora 9.00 – Deplasarea la Sarighiol de Deal a fomaţiilor participante la festival
Ora 10.30 – primirea ansamblurilor la Sarighiol de deal de oficialităţile comunei Beidaud
Ora 11.30 – Hora prieteniei cu toţi participanţii la festival, la „Izvorul Tămăduirii”
Ora 12.00 – scena din aer liber de la “Izvorul Tămăduirii”, Beidaud spectacol susţinut de ansamblurile participante la festival:
Ansamblul folcloric aromân „Dor”, obicei de păstorit „ Pornirea turmelor, stâna sacră, primul muls.
Ansamblul folcloric “Grupul Bogdana” din Bogdanesti, jud. Suceava
Ansamblurile folclorice „Balada”, Cetina, Rapsodia trşcaşilor” din Judeţul Bistriţa- Năsăud
Ansamblul folcloric bulgăresc „Bosilce”, din Târgovişte, Judeţul Dâmboviţa
Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului” din Galaţi, Judeţul Galaţi
Ansamblul de cântece și dansuri populare ,, KRUNA“ din OBRENOVAȚ, SERBIA
Ansamblul folcloric al ruşilor lipoveni „Lotca” din Tulcea
Ansamblul folcloric grecesc „Zauzounia” din Tulcea
Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri populare sârbeşti, KUD ,,SVETI GEORGE “din satul Stanciova, judeţul Timiş
Ansamblul folcloric „Izvoare Dobrogene” din Constanţa, judeţul Constanţa.
Ansamblul folcloric „Altona” din Cerna, Judeţul Tulcea
Ansamblul folcloric al ruşilor lipoveni „Moladţ” din Tulcea
Ansamblul folcloric „Flori de Măr” din Curtişoara, judeţul Olt
Ansamblul folcloric „Astra” din Săcele, judeţul Braşov
Ansamblul folcloric „Chave-Zurale”, Partida rromilor Tulcea
Ansamblul folcloric Hodăceanca din comuna Hodac, Judeţul Mureş
Ansamblul folcloric turcesc al UDTR Tulcea
Ansamblul de copii „Sarenokolance- brâuletul pestrit” din Kavarna, Bulgaria
Ansamblul „Vladimirova” din satul Vladimirov -Dobrici care interpretează cântece și dansuri populare din Dobrogea de nord.
Ansamblul folcloric „Plaiurile Dumbrăviţei” din Dumbrăviţa, judeţul Braşov
Ansamblul folcloric grecesc „Odisseya” din Tulcea
Ansamblul folcloric bulgăresc „Sfitlina” din Vişina, județul Tulcea
Ansamblul folcloric „Egreta”al casei de cultura Isaccea
Recital Nicolae Panciu din Sarighiol de Deal
Durata reprezentaţiilor pentru fiecare ansamblu este de 15 minute.
ORGANIZATORI: CONSILIUL JUDEŢEAN TULCEA, MINISTERUL CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE, INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN TULCEA, CENTRUL CULTURAL „JEAN BART” TULCEA, PRIMĂRIA COMUNEI BEIDAUD, CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI BEIDAUD, ASOCIAŢIA CULTURALĂ AROMÂNĂ „DOR”, ANSAMBLUL FOLCLORIC AROMÂN „DOR”,COLEGIUL AGRICOL „NICOLAE CORNĂŢEANU” TULCEA, ŞCOALA GIMNAZIALĂ SARIGHIOL DE DEAL
PARTENERI MASS-MEDIA: TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, RADIO CONSTANȚA, ZIARUL TIMPUL CONSTANȚA
A XV-a ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului, desfășurat în perioada 10 – 14 mai, la Sarighiol de Deal, în județul Tulcea, a ajuns în ultima zi de spectacole.
Organizatorii au decis duminică (14 mai) ca activitățile artistice să nu se mai desfășoare în aer liber pe scena amplasată la Izvorul Tămăduirii din cauza avertizărilor meteo de vreme rea și vânt puternic. Astfel, spectacolul s-a mutat la Casa de cultură din Sarighiol.
Pe scenă vor urca:
Ansamblul folcloric aromân „Dor”, obicei de păstorit „ Pornirea turmelor, stâna sacră, primul muls.
Ansamblul folcloric „Sălcioara” din Babadag, jud. Tulcea
Ansamblul folcloric „Doiniţa Covurluiului” din Galaţi
Ansamblul folcloric „Cununa Bodului” Braşov.
Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, judeţul Suceava
Ansamblul folcloric din Vidin „Ave”, Republica Bulgaria
Ansamblul folcloric, Hora Florilor din Osica de Jos, jud. Olt
Ansamblul folcloric Idicelul din comuna Idicel, judeţul Mureş
A XV-a ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului (10-15 mai) continuă astăzi, 13 mai, la Sarighiol de Deal, în județul Tulcea, cu o întâlnire a profesorilor, a specialiştilor în domeniul folclorului și a conducătorilor de grupuri folclorice invitate în festival.
De la ora 10.00 este deschisă la Centrul Cultural Sarighiol de Deal, Expoziția de lucrări pastorale, desene și obiecte din cadrul concursului naţional: „Tradiții și obicieiuri de păstorit”.
După momentul: „Pornirea turmelor, stâna sacră, primul muls”, spectacol tradiţional păstoresc prezentat de Ansamblul folcloric aromân „Dor”, invitații vor participa la simpozionul intitulat: „Muntele şi câmpia, legătură strânsă a păstoritului românesc”. Simpozionul este realizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea. Participă profesori de geografie, biologie, istorie, educaţie tehnologică din judeţele: Tulcea, Constanţa, Olt, Braşov, Galaţi, Mureş, Suceava, Sibiu şi Bucureşti, bătrâni din sat şi localităţile învecinate, oameni de cultură.
Tot astăzi va fi lansată cartea : „ Un fenomen numit Festivalul Păstoritului”, iar de la ora 14.00 este programată Expoziţia gastronomică cu preparate specifice zonei Sarighiol de Deal – Beidaud care se va desfășura la „Izvorul Tămăduirii”, cunoscut de localnici ca „Izvorul Licuvita”.
În același interval orar membrii ansamblurilor folclorice vor vizita obiective culturale din oraşele Tulcea şi Babadag, iar de la ora 17.00 vor evolua în primul spectacol al zilei, în fața Teatrului „Jean Bart”din Tulcea: Ansamblul folcloric „Cununa Bodului” Braşov, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, judeţul Suceava, Ansamblul folcloric din Vidin „Ave”, Republica Bulgaria, Ansamblul folcloric, Hora Florilor din Osica de Jos, jud. Olt, Ansamblul folcloric Idicelul din comuna Idicel, judeţul Mureş, Ansamblul folcloric „„Dunărenii”din Brăila, Ansamblul folcloric din Balcic Republica Bulgaria, Ansamblul folcloric al Primăriei Vădastra, jud. Olt.
Apoi, de la ora 20.00, pe scena din faţa Centrului Cultural SARIGHIOL DE DEAL , vor evolua în spectacol: Ansamblul folcloric meglenoromân „Altona” din Cerna, județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Cununa Bodului” Braşov, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, judeţul Suceava, Ansamblul folcloric din Vidin „Ave”, Republica Bulgaria, Ansamblul folcloric, Hora Florilor din Osica de Jos, județul Olt, Ansamblul folcloric Idicelul din comuna Idicel, judeţul Mureş, Ansamblul folcloric „Kud Saveti George”din Stanciova, judeţul Timiş, Ansamblul folcloric „Dunărenii”din Brăila, Ansamblul folcloric al Primăriei Vădastra, județul Olt.
Ora 22.00 – Dineu şi seară de dans oferite ansamblurilor participante la festival.
Mâine, în ultima zi de festival , ansamblurile participante în festival vor fi primite de oficialităţile comunei Beidaud (ora 11.30), apoi vor încinge Hora prieteniei în aer liber, la “Izvorul Tămăduirii”(ora 12.30).De la ora 13.00 , cântă și dansează pe scena amplasată la “Izvorul Tămăduirii”: Ansamblul folcloric aromân „Dor”, obicei de păstorit „ Pornirea turmelor, stâna sacră, primul muls, Ansamblul folcloric „Sălcioara” din Babadag, județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Doiniţa Covurluiului” din Galaţi, Ansamblul folcloric „Cununa Bodului” Braşov, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, judeţul Suceava, Ansamblul folcloric din Vidin „Ave”, Republica Bulgaria, Ansamblul folcloric, Hora Florilor din Osica de Jos, județul Olt, Ansamblul folcloric Idicelul din comuna Idicel, judeţul Mureş, Ansamblul folcloric „Kud Saveti George”din Stanciova, judeţul Timiş, Ansamblul folcloric „Hora Pleşoaiei” din Dăieni, judeţul Tulcea. Ansamblul folcloric „Juravelii” din Jurilovca, județul Tulcea, Ansamblul folcloric al UDTR România, Filiala Tulcea, Ansamblul folcloric „Chave-Zurale” Partida rromilor Tulcea, Ansamblul folcloric bulgăresc „Sfitlina” din Vişina, județul Tulcea, Ansamblul folcloric grecesc „Odisseya” din Tulcea, Ansamblul folcloric grecesc „Zauzounia” din Tulcea, Ansamblul folcloric al Primăriei Vădastra, județul Olt, Ansamblul folcloric „Katuşa”, din Mahmudia, județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Dobrogeanca”din Sulina județul Tulcea, Ansamblul folcloric „Armânamea” din Ovidiu, județul Constanţa, Ansamblul folcloric „Dobrogeanca” din Ovidiu, județul Constanţa, Ansamblul folcloric din Balcic, Republica Bulgaria.
Radio România Internațional și Radio Constanța sunt parteneri media ai evenimentului.