Ascultă Radio România Constanța Live

Festivalul-Concurs

TULCEA. Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”

TULCEA. Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 august 2020, 12:30

Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Local Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează la Tulcea, în intervalul 5-7 august, a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”.

Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Șerbănescu, care s-a născut pe plaiuri tulcene.

Natalia Șerbănescu s-a născut în 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean. Vocea sa deosebită, cu o vibrație caldă, a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a. Înzestrată cu calități muzicale aparte, Natalia Șerbănescu s-a afirmat cu ușurință în acest domeniu. Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene. În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare. A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța, dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea, colaborând cu alte multe ansambluri din țară. S-a stins din viață la 21 martie 2007 și, în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialitățile municipiului Tulcea organizează an de an Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu” (folclor-romanesc.ro).

Prin întreaga activitate și prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ținutul cuprins între Dunăre și Mare, ținut pe care l-a cântat cu dragoste, dor și dăruire.

„În semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice, considerăm că este o datorie de onoare a județului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit și în care s-a întors și reîntors mereu, să o aducă în neuitare, să arate generațiilor de azi că ceea ce are valoare dăinuie peste timp”, precizează maestrul coregraf Ștefan Coman.

Scopul acestei manifestări este descoperirea și promovarea de talente interpretative, punerea în scenă a cântecului popular autentic, introducerea în circuitul valorilor spirituale românești, prezentarea autentică a frumuseții costumului popular din diferite zone etnografice ale țării, rememorarea și transmiterea către generațiile viitoare a valorilor etnografice românești.

Câștigătorii edițiilor precedente sunt:

– 2010 – Emilia Dorobanțu (Olt);

– 2011 – Daniel Pop (Sălaj);

– 2012 – Georgiana Păduraru (Bacău);

– 2013 – Elena Iulia Geanovu (Vâlcea);

– 2014 – Andreea Ioana Chisăliță (Suceava);

– 2016 – Florin Mihalache (Caraș-Severin);

– 2017 – Elena Nistor (Tulcea);

– 2018 – Ionuț Cocoș (Ialomița);

– 2019 – Stelian Păun (Giurgiu; foto – primul din stânga, alături de ceilalți premianți ai ediției de anul trecut).

Concursul este deschis artiștilor amatori, soliști vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani, pe două categorii de vârstă (9 – 15 ani, respectiv 16-40), iar la ediția din acest an s-au înscris 44 de concurenți.

Soliștii vocali vor prezenta în concurs trei cântece, un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) și un cântec cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”. Pe lângă acestea, concurentul va mai pregăti o piesă cu acompaniament din repertoriul Nataliei Șerbănescu.

Importanța incontestabilă a festivalului este dată, pe de o parte, de valoarea individuală a participanților, concurenți din toată țara – cu palmaresuri impresionante – râvnind la marele premiu de la Tulcea. Pe de altă parte, juriul este format, an de an, din personalități proeminente din lumea folclorului și a muzicii populare românești; spre exemplu, cei care au decis anul trecut clasamentul au fost Elise Stan, doctor Etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR, Maria Tănase Marin, doctor, interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, Eugenia Florea, doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TV, Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog la Casa de Discuri „Electrecord” București, Gabriela Rusu Păsărin, conf. univ. doctor, redactor și realizator de emisiuni folclorice la Radio România Oltenia Craiova, prof. Aurelian Croitoru, dirijor în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, și prof. Coman Ștefan, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Concursul se va desfășura astfel:

• 6 august – zi de concurs,

• 7 august– festivitatea de premiere și gala concursului.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori prin tragere la sorți, ținându-se cont de reprezentarea diversificată și echilibrată a zonelor folclorice din care provin.

În contextul actual de prevenire a răspândirii noului coronavirus precum și a normelor în vigoare în cadrul festivalului -concurs se vor respecta următoarele măsuri de protecție:

• se va respecta distanța socială de minim 1,5 m;

• se vor purta măști de protecție care vor acoperi atât nasul cât și gura pe toată durata evenimentului;

• se va accepta trierea epidemiologică la începutul evenimentului;

• persoanele care prezintă simptome de boală nu vor fi acceptate în cadrul evenimentului;

• este strict interzis crearea de situații accidentale care duc la formare grupurilor spontane și nesecurizate de persoane.

Organizatorii au solicitat participanților să prezinte la sosirea în Tulcea rezultatul negativ al unui test covid-19 făcut cu cel mult 72 de ore înainte de data începerii festivalului sau un aviz epidemiologic efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de eveniment.

Ediția a X-a a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu” se va desfășura la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea, programul artistic începând în fiecare seară de la ora 19.00.

Juriul acestei ediții va fi compus din președinte, prof. dr. Maria Tănase Marin – interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, și membri: Ileana Vieru – realizator emisiuni folclorice, Radio România „Antena Satelor”, prof. dr. Cristian Obrejan – dirijor al Orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare dobrogene” al Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada” din Constanța; prof. Ștefan Coman – maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”; prof. Aurelian Croitoru – dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Prezentator: Ionuț Dulgheriu.

Recitaluri: Maria Stoianov și Grupul „Ethnos”, Constantin Enceanu, „Fetele din Botoșani”, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și Stelian Păun, câștigătorul Marelui Premiu al ediției precedente.

Redactor – Daniel Țăndăreanu

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 07:51

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Statul Major al Forțelor Navale Române organizează, în perioada 20 – 21 noiembrie, conferința internațională anuală pe tema...

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța