Ascultă Radio România Constanța Live

festival scurtmetraj

REPORTAJ | 23 de filme și 22 de fotografii s-au înscris în concurs la cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Scurtmetraj pentru Liceeni FilmMic  

REPORTAJ | 23 de filme și 22 de fotografii s-au înscris în concurs la cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Scurtmetraj pentru Liceeni FilmMic  

Publicat de Adina Sîrbu, 4 mai 2023, 12:43 / actualizat: 9 mai 2023, 17:20

Tema din acest an a Festivalului FilmMic este „Diametral opus“, pentru că tinerii au nevoie de pârghii de implicări și schimbări sociale. Premierea filmelor și fotografiilor câștigătoare va avea loc vineri, 12 mai 2023, de la 12.30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Juriul este compus din actori, critici de film, regizori. Președintele juriului este regizorul Toma Enache, iar președinte de onoare este criticul de film, Irina Margareta Nistor.

În postura de actori, regizori, scenariști sau operatori, liceeni din întreaga țară participă la festivalul de film și fotografie.  FilmMic a ajuns la ediția cu numărul 15 și în fiecare an abordează câte o temă. Prima ediție a avut loc în anul școlar 2007-2008, la inițiativa Liceului Teoretic „Traian” Constanţa. Proiectul a fost inclus în Calendarul Naţional al Activităţilor Extracurriculare al Ministerului Educaţiei Nationale. Activităţile derulate au fost susţinute financiar prin sponsorizări şi parteneriate încheiate de către şcoală, patru ediții din cele paisprezece beneficiind de finanțare din partea MEN. Ideea festivalului a fost receptată cu entuziasm de către comunitatea locală, dovadă fiind numărul mare de instituţii implicate. Un alt indicator important este numărul foarte mare de participanţi (aproximativ 1.800 de elevi şi cadre didactice din peste jumătate din judeţele ţării). Un reportaj realizat de Liliana Fustanela.

Pe elevii Amalia Vișan, Călin Rareș, Călin Timofte, Diana Sfetcu, Darius Șerban și pe bibliotecara Angelica Crețu i-am întălnit în sala bibliotecii Liceului Teoretic „Traian” din Constanța. Puneau la cale ultimele detalii legate de organizarea Festivalului Național de Scurtmetraj FilmMic.

Rep: „FilmMic”, dar cu oameni care vor fi mari în curând! Ești coordonatoarea proiectului?

Amalia Vișan:  Da, mă numesc Amalia și, din fericire, anul acesta sunt coordonatoarea din cadrul elevilor, să zicem a voluntarilor FilmMic.  Într-adevăr,  este un festival foarte frumos, ce are un impact mare, din punctul meu de vedere, asupra elevilor și liceenilor. Am apucat acest festival încă de când eram în clasa a V-a. Țin minte atunci, când am văzut prima dată la festivitate filmele premiate, primul meu gând a fost ”wow, vreau și eu să fiu la liceu și să fac parte dintr-un asemenea film!”. Am talent muzical, dar nu și talent actoricesc. Nu sunt eu cea care a realizat un film, dar m-am implicat, am avut norocul de a putea să ajut la organizarea lui și până la urmă să iau parte la acest proiect.

Rep: Este un proiect care a avut continuitate?

Amalia Vișan: Proiectul a avut continuitate, însă din păcate, din cauza perioadei pandemice,  s-a desfășurat și online, din punct de vedere al participării fizice, am avut, din păcate, o mică întrerupere.

Rep.:  Să cred că tu ești operatorul și realizezi filmele?

Călin Timofte: Sunt fost participant. Anul trecut am obținut premiul pentru cel mai bun scenariu alături de echipa mea, iar anul acesta dorim să participăm din nou. Pot spune că este o experiență care dă startul carierei de actor și regizor, mai ales ținând cont că filmele din România nu sunt la un nivel excelent și consider că este necesară promovarea unui asemenea festival în rândul tinerilor pentru viitorul artistic al țării.

Rep: În ce clasă ești?

Călin Timofte: Clasa a XI-a.

Rep.: Ce tematică a avut filmul tău de anul trecut, ce a abordat?

Călin Timofte:  Tema festivalului anul trecut a fost „Emoțiile”, iar filmul nostru a fost despre trei adolescenți care, din anumite motive, nu mai pot fi prieteni și se ceartă, iar apoi se împacă într-un mod dramatic.

Rep.: Un alt băiat! Tot scenarist?

Călin Rareș: Nu. Eu fac parte din comitetul de organizare al festivității și pot vorbi din poziția de organizator, în sensul că suntem politicieni și lăsând arta și veleitățile la o parte toți suntem în căutare de a ne face viitorul, cât mai favorabil, astfel căutăm diploma, căutăm voluntariate, iar FilmMic este o ocazie excelentă pentru „traianiști” și nu numai de a face treaba asta. Prin organizarea asta am învățat o groază de logistică. Am fost pus în relații cu foarte mulți oameni, mai ales din liceu, dar și din afară. Și pot spune că este „great edition” pentru liceul nostru.

Rep.: Cum explici faptul că Liceul Traian este un liceu teoretic, un liceu cu profil informatic. Filmul este o artă, este și o poartă spre educație. De ce film la Liceul Traian?

Călin Rareș: Păi, cum aș putea să spun? De ce n-ar fi?  Ion Barbu a scris poezii, dar era matematician. Eu cred că, pe lângă partea artistică, noi suntem foarte buni și la partea tehnică, iar aici avem cu siguranță oameni care să le facă pe ambele.

Rep.: Am ajuns la tine, ultima dintre organizatori.

Diana Sfetcu: Să spunem voluntari. Este primul meu an, în echipa FilmMic. Mi-am dorit foarte mult atunci când am intrat la liceu, să iau parte în astfel de proiecte, să întâlnesc oameni minunați și să mă dezvolt. Anul acesta, cu ajutorul doamnei Angi, am reușit să iau parte. A fost minunat, este o muncă foarte grea, dar am reușit să luăm contact cu o mulțime de oameni. Am învățat să comunicăm, să ne descurcăm ca viitori adulți, mai ales atunci când căutam, spre exemplu, sponsorizări sau în organizarea workshop-urilor, pentru că trebuia să sunăm și să ne luăm angajamente, să ne dăm cuvântul și a fost un proces foarte frumos, din care cu siguranță cu toții am învățat ceva.

Rep.: Doamna Angelica Crețu, dumneavoastră îi coordonați pe acești tineri minunați. Este ediția a XV-a. Câte filme s-au înscris anul acesta?

Bibliotecar Angelica Crețu: Anul acesta avem înscrise 23 de filme. Noi avem și o secțiune de fotografie, avem și acolo înscrise 22 de fotografii. Este o secțiune care a prins foarte bine la tineri, la adolescenți, și sperăm să repornim acest proiect care, din păcate, a fost puțin frânat de pandemie, dar cu ajutorul acestor copii minunați sunt convinsă că vom reuși.

Rep.: Cine sunt realizatorii acestor filme?

Angelica Crețu: Sunt adolescenți, liceeni din toată țara. Ei scriu scenariile, ei regizează, ei sunt actori și fac lucruri din ce în ce mai bune și de-a lungul timpului, foarte mulți, foști participanți și premiați, sunt acum absolvenți de UNATC, sunt actori, sunt regizori, directori de imagine și chiar au menționat de-a lungul timpului că acest proiect le-a schimbat practic viața.

Rep.: Este un proiect național sau a devenit internațional?

Angelica Crețu: Este un proiect cu participare națională. În 2019, am avut participarea internațională și a fost anul de vârf, aș putea spune al acestui proiect. Am avut atunci participarea tinerilor din Spania, Croația, Italia, Republica Moldova. Din păcate, virusul ne-a c-am „faultat” puțin ca să spun așa, dar cu siguranță vom reuși să repornim acest proiect.

Rep.: Acum sunteți în faza în care vă pregătiți pentru festivitatea de premiere.

Angelica Crețu: Da, așa este pe data de 12 mai, la Centrul Multifuncțional pentru Tineret Jean Constantin vom avea festivitatea de premiere, unde vor fi prezenți finaliștii, membrii juriului și sperăm să fie o activitate deosebită pentru toți liceenii din Constanța și nu numai.

Rep.: Speră Liceul Traian la un premiu mare?

Angelica Crețu: Da, ne dorim din tot sufletul, mai ales că avem trei echipe înscrise în concurs, dar cel mai bun să câștige.

Rep.: De ce „Diametral opus” este tema din acest an?

Angelica Crețu: Tema din acest an a fost propusă de copiii, chiar de Rareș aici de față, probabil pentru că într-o societate în care totul pare diametral opus, suntem provocați să găsim soluții întotdeauna.

Rep.: Nu are legătură cu conflictul între generații? Diferența de a gândi și acționa la vârste diferite?

Călin Rareș: Tema are o mulțime de valențe. Inițial a fost gândită ca o chestie utopică combinată cu un adolescent nevolnic poate, dar poate fi avut abordată și din punct de vedere emoțional și social și generațional și tocmai multilateralitatea acestei teme ne-a permis să o dezvoltăm.

Rep.:  Darius hai, să-mi spui câteva cuvinte despre tot ce a însemnat partea asta tehnică, de montaj, de editare, a filmului „Contraste și stereotipuri”, unul dintre cele trei filme înscrise în concurs de Liceul Traian.

Darius Șerban: Este o parte care necesită multă muncă. Nu e neapărat grea, cât este mult de făcut, de la subtitrări, la corectarea culorilor, la audio, care trebuie corectate. E pur și simplu, doar mult de muncă. Nu pot să zic că a fost ceva care m-a pus în dificultăți, cât timpul care a trebuit să îl folosesc o zi întreagă, numai în fața unui calculator, pauză numai pentru mâncare și și toaletă. N-am făcut nimic altceva în acea zi.

Rep.: Cine te-a învățat să descopere aceste taine?

Darius Șerban: Singur, am învățat. Am mai intrat în proiect și în anii trecuți și de la fiecare proiect pot să zic că am învățat ceva. Am învățat cum să pun subtitrări, în alt proiect, cum să corectezi culorile…. așa puțin, câte puțin, am învățat această artă a editării și a montajului care -a culminat în acest punct când am făcut filmul „Contraste și stereotipuri”. Și anul trecut ne-am înscris la film, dar atunci nu m-am ocupat pe partea de montaj, atât de mult pe cât mi-aș fi dorit.  Anul acesta m-am implicat direct și chiar sunt mândru de cum a ieșit filmul.

Rep.: „Diametral opus” este tema ediției a XV-a a Festivalului FilmMic, un festival pentru liceeni. Doamnă director, cum ați gândit, această ediție?

Director Liceul Traian, prof. Zoia Gabriela Bucovală: Credem că va fi o ediție, poate nu opusă, poate diametrală, oricum o ediție frumoasă, o ediție jubiliară aș putea să spun. A XV-a ediție, un număr rotund, mathematic, ar trebui să ne gândim la candoarea și la bucuria acestor tineri care au învățat și le place să-și exprime trăiri, sentimente, opinii, idei, pe peliculă. Este un început, aș putea spune frumos, poate pentru o carieră extraordinară mai departe.

Rep.: Pentru că, până la urmă și filmul poate face educație.

Prof. Zoia Gabriela Bucovală: Absolut! Și filmul poate face educație. Bineînțeles, filmul educativ. Ce ne bucură foarte mult este că, deși după pauza( nu voită, ci nevoită) de 2 ani, anul acesta,  avem în concurs filme ale unor tineri din țară. La anul vom aștepta mai mulți și poate vom primi și din străinătate.

***

Liceul Teoretic ”Traian” Constanța, inițiatorul și organizatorul Festivalului de Scurtmetraj pentru Liceeni ”FILMMIC”, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”, organizează festivitatea de premiere a ediției a XV a.

Evenimentul a va avea loc vineri, 12 mai 2023, începând cu ora 12: 30, la Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” , unde vor fi premiate cele mai bune creații, filme și fotografii.

Filmele înscrise în concurs sunt evaluate de un juriu format din specialiști din industria cinematografică, din media și din educație.

Componența juriului: critic de film, Irina Margareta Nistor, președinte de onoare al juriului; regizorul Toma Enache, președintele juriului; actorul Bogdan Farcaș; actrița Alexandra Corlan; actorul Ciprian Loghin; director imagine Alexandru Nițu; regizor și scenarist Amalia Barna; reprezentant IȘJ Constanța, Marinela Natalia Mrejeru; metodist CCD, Flavia Alexandra Petrov.

De-a lungul anilor, filmele câştigătoare au fost promovate în rândul comunităţii locale, impresionând prin mesajul transmis. Festivalul a fost premiat la secţiunea „Cel mai bun proiect educaţional”, la Premiile în Educaţie (2010). Scurtmetrajele premiate de-a lungul timpului au fost prezentate în cadrul Festivalului TIFF- 2015 și FHTHC 2018. Mulți dintre foștii concurenți se pregătesc pentru o carieră în domeniul artistic, fiind studenți la teatru și film, atât în România, cât și în străinătate. Detalii se pot găsi pe paginile Instagram și Facebook ale proiectului FILMMIC.

Reportaj realizat de: Liliana Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu

 

 

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări