Astazi, 6 octombrie, începe Festivalul folcloric ”Dan Moisescu”. Manifestarea de la Topalu, ajunsă la cea de-a 20-a ediție, va debuta la ora 18,00 cu o paradă pe străzile comunei.
Spectacolul scenic propriu-zis începe la ora 19,00 când vor evolua, în fața publicului, tinerii înscriși la concurs.
Amănunte despre festivalul ”Dan Moisescu”, ediția 2016, am primit în avans de la doamna Doina Voivozeanu, directorul Centrului Cultural ”Theodor Burada” din Constanța.
Sâmbată şi duminică, comuna Cumpăna a fost gazda Festivalului Naţional de Folclor ”Dor de cânt românesc” . Ediţia a 11-a a concursului destinat interpreţilor tineri (între 6 şi 18 ani) a reunit participanţi din toate zonele ţării.
Chiar de la început, manifestarea a primit binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. Prezent la deschidere, arhiepiscopul Tomisului a rostit un cuvânt despre sufletul acestui popor, reflectat la exterior prin creaţia sa folclorică.
Iată cuvântul pe care ierarhul l-a adresat publicului.
Pe acordurile din deschidere, Ansamblul folcloric „Româncuţa” din localitatea gazdă a oferit un moment dansant publicului adunat în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cumpăna. Cei peste patruzeci de de concurenţi, grupaţi pe trei categorii de vârstă, au încercat să convingă juriul care a fost prezidat de Elise Stan, cunoscuta realizatoare de televiziune.
Au reuşit să intre în analele festivalului următoarele nume care s-au clasat pe primele locuri la categoria lor de vârstă.
Secţiunea întâi (6 – 10 ani):
Mentiune – Caranfil Petru Mihail din localitatea Cogealac, judetul Constanta
Premiul III – Andreea-Denisa POPESCU din Slatina, judetul Olt
Premiul II – Cezara BORCEA din localitatea Iacobeni, judetul Sibiu
Premiul I – Bianca – Maria BĂISAN din localitatea Letea Veche, judetul Bacău.
Sectţiunea a doua (11 – 14 ani):
Mentiune – Robert Daniel VLAD din localitatea Berca, judetul Buzău
Mențiune – Elena Alexandra SIMOIU din Slobozia, judetul Ialomiţa
Premiul III – Elena SOCEANU din localitatea Stejari, judetul Gorj
Premiul II – Bianca Stefania LUZINSCHI din localitatea Cumpana, judetul Constanta
Premiul I – Luiza Elena TURCU din localitatea Mischii, judetul DOLJ
Secţiunea a treia (14 – 18 ani):
Premiul III – Robert – Adrian VARTIC din localitatea Vînători-Neamţ, judetul Neamţ
Premiul II – Georgeta Madalina LUPUPOPI din localitatea Vama, judetul Suceava
Premiul I – Elena NISTOR din localitatea Turcoaia, judetul Tulcea
Dar vocea care s-a distins determinând juriul să-i acorde trofeul festivalului a fost Cristina – Daniela TODOR din localitatea Ciugud, judetul Alba
Aşadar, trofeul merge anul acesta în localitatea Ciugud, locul de unde vine câştigătoarea concursului din 2016: Cristina Daniela Todor.
Evenimentul de la Cumpăna care, în acest week-end (14 şi 15 mai), a captat în cea mai mare măsură atenţia iubitorilor de folclor a adus în faţa publicului multe nume cunoscute ale scenei. Am fost acolo şi am stat de vorbă cu o parte dintre cei care au susţinut recitaluri. Mai întâi, Ion Drăgan.
Din judeţul Sălaj, am remarcat prezenţa Corneliei Neaga pe scena de la Cumpăna. Iată ce ne-a declarat.
Încă o prezenţă plăcută care a susţinut un recital în festivalul de la sfârşitul săptămânii: Leontina Fărcaş.
Toţi artiştii care au urcat pe scena festivalului folcloric „Dor de cânt românesc” au beneficiat de acompaniamentul orchestrei conduse de maestrul Cristian Năstase, cunoscut dirijor şi violonist.