Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Publicat de Liliana Fustanela, 8 decembrie 2019, 13:52
Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui Iisus, în casele dobrogene din Măcin. Trofeul festivalului care a ajuns la a IV-a ediție, a fost câștigat de elevii Școlii Gimnaziale Ceamurlia de jos, județul Tulcea.
Aproape 250 de copii, din 13 școli din județul Tulcea, au adus pe scena Casei de Cultură „Grigore Kiazim”din Măcin, colinde tradiționale locale, tradiții și obiceiuri de Crăciun din zona de nord a Dobrogei și cântece de Crăciun specifice localității sau comunității etnice. Nu a lipsit frumusețea portului popular și bucuria copiilor de a fi protagoniștii acestui eveniment. Organizatorul manifestării este Clubul Copiilor Măcin care a pus preț și în acest an pe originalitate, interpretare, costume și autenticitate. Aceste criterii au făcut diferența în acordarea premiilor, astfel:
Trofeul Festivalului „Pe luceaua Dunării”- Școala Gimnazială Ceamurlia de jos
Premiul I la secțiunea Tradiții și obiceiuri de Crăciun pentru „Moșoaiele de la Luncavița”. Acestea reprezintă forme arhaice ale creștinismului și au rolul de a alunga relele care vor să pună stăpânire pe sfârșitul de an.
Premiul I la secțiunea Colinde tradiționale locale a fost acordat Grupului „Nihil Sine Deo” de la Dăieni și Grupului „Drăguța Siliștea” de la Școala Gimnazială Turcoaia.
Premiul I la secțiunea Cântece de Crăciun a obținut Corala Noviodunum de la Liceul Teoretic ”Constantin Brătescu” Isaccea.
„Festivalul de colinde Pe luceaua Dunării a devenit o tradiţie mult aşteptată, an de an, de oamenii din Măcin, şi nu numai. Glasurile copiilor inocenţi transformă acest eveniment într-un loc în care simţi că sufletul ţi se desprinde de trup. Este locul care te îndeamnă să laşi deoparte gândurile grele şi oboseala. Este serbarea care te face să te simţi mândru că eşti român. Tradiționalele colinde scoase din lada de zestre moștenită de la străbuni ne-au condus imaginar spre izvoare, spre rădăcini, din care ne-am plămădit ca popor creștin. „De Crăciun totul este frumos!”, a afirmat directorul Festivalului, prof. Laurențiu Gheorghe.
Redactor: Liliana Fustanela
Foto:Clubul Copiilor Măcin