Se anunță o recoltă bogată la grâu și rapiță în comuna SĂCELE
Publicat de , 25 mai 2017, 19:40
Dobrogea are un fond funciar deosebit de favorabil, cu trei sferturi din suprafață ocupată de terenuri arabile, orizontale sau înclinate și soluri care au o fertilitate mare. Terenul comunei Săcele deține un potențial ridicat pentru culturile mari.
Condițiile climatice sunt favorabile practicării unei agriculturi performante, cu condiția ca potențialul natural să fie exploatat folosind tehnologii noi, productive.
Inginer agronom Ionel Mărunțoiu:
”Săcele are aproximativ 7.000 de hectare de teren care se cultivă. Am tratat orzul, rapița cu fungicide pentru boli, cu insecticide pentru dăunători, suntem la ultimele suprafețe de grâu, am început ierbicidarea la floarea soarelui, urmează porumbul. Faptul că a plouat 60 de litri pe metru pătrat, în cele șase zile după Paști și pe urmă a fost vreme rece a dus la dezvoltarea bolilor, la rapiță și la grâu, cărăbușeii și ploșnița cerealelor și trebuie să intervenim pentru că vremea a fost bună, starea de vegetație este bună, apă este în sol, va fi un an bun agricol la cultura mare, care există, de fapt, cu preponderență în Săcele.
Cultura de grâu este cea mai mare, apoi este o zonă favorabilă rapiței și semințele de rapiță au și un preț bun, este o cultură avantajoasă, dacă nu va fi grindină sau vânt puternic. Nu a fost întoarsă această cultură după frigul din aprilie, decât pe suprafețe mici, unde s-a semănat târziu, la începutul lunii octombrie și unde s-a semănat pe teren prost pregătit.
Fermierii din Săcele au apelat la subvențiile europene și cele de la statul român. Fără acești bani, nu mulți agricultori ar face față. Avem mulți fermieri mici, dar mari, doar opt.
Mai avem muștar, pe o supragfață de 100 de hectare. Nu prea mai sunt procesatori, decât puțini, la fabrica de la Tecuci. Dacă nu ai contract semnat nu trebuie să semeni muștar, deoarece riști să rămâi cu el. Pe 300 de hectare s-a semănat și mazăre, o cultură care va avea succes în viitor, pentru că este foarte apreciată în zootehnie, pentru furaj. Bobul de mazăre conține 50% proteină, grăsime”.
Un reportaj de Carmen Secuiu