Istoricul și scriitorul Cristian Cealera vă invită la o întoarcere în timp, în Constanța de altădată
Publicat de Adina Sîrbu, 24 iunie 2024, 16:45
Până pe 22 septembrie 2024, MINAC organizează tururi de prezentare a istoriei Bulevardului Elisabeta și a istoricului cazinourilor din Constanța și Mamaia, clădiri emblematice ale arhitecturii de vilegiatură de la malul mării.
Toți cei care vor să afle povești interesante despre clădirile istorice ale orașului tomitan au la dispoziție tururi ghidate de către istoricul și scriitorul constănțean Cristian Cealera, autorul antologiei intitulate „Poveștile Mării Negre”.
Primele prezentări au avut loc la finele săptămânii și vor fi urmate de altele, după cum a anunțat Cristian Cealera, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie:
Am avut deja un prim weekend plin, cu patru tururi desfășurate sâmbătă și duminică seară. Săptămâna aceasta organizăm alte două tururi ghidate gratuite, joi, 27 iunie, și sâmbătă, 29 iunie, ambele de la ora 19.00. Vom vorbi despre istoria celor trei Cazinouri ale Constanței: Sala de Cură (1880-1892), Cazinul (1892-1910) și Cazinoul Comunal (1910 – prezent), despre Bulevardul Elisabeta și despre transformările prin care a trecut orașul, din sec. al XIX-lea și până în prezent. Plecările în tur se fac de la Farul Genovez. Vă puteți înscrie, sunând sau trimițând mesaj, la nr. 0735-105373.
Prezentările sunt organizate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în cadrul proiectului AFCN „Patrimoniul arhitectural de vilegiatură de la malul mării – Istoria Cazinoului din Constanța și a Cazinoului din Mamaia”.
Organizatorii precizează că tururile de prezentare nu includ vizite în interiorul clădirilor, cu atât mai mult cu cât Cazinoul din Constanța se află în plin proces de reabilitare, iar tururile din Mamaia vor avea loc în perioada 15 august – 22 septembrie.
Grupurile se pot forma din cel mult 25 de persoane pentru un tur, iar partenerul media al proiectului derulat de MINAC este Discover Dobrogea, prin Auris Luca.
Sursă: Cristian Cealera, MINAC/ Foto: Auris Luca, Discover Dobrogea/ Redactor: Adina Sîrbu