CONSTANȚA: Marele premiu şi patru alte distincţii obţinute de reprezentanţii Facultăţii de Arte a Universității Ovidius la Concursul internaţional de Canto din Malaezia
Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius din Constanţa a fost reprezentată cu succes la cea de-a 11-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto, organizat de Hong Kong International Musician Association, la Kuala Lumpur (Malaezia).
În etapa finală a competiţiei, desfăşurată în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, Ana Maria Zota, cadru didactic asociat al Facultăţii de Arte – programul Interpretare muzicală – Canto, a obţinut Marele Premiu (2024 Hong Kong International Musician Award), Premiul I la secţiunea World Folk Songs, Premiul IV la secţiunea Art Songs şi Premiul IV la secţiunea Pop Songs.
Alături de aceasta, studentele Iustina Bogdan (Molagean) şi Lorena Babaşcu au obţinut premiile IV şi V la secţiunea World Folk Songs.
Este o mare bucurie pentru noi faptul că studenţii şi cadrele didactice din facultatea noastră se fac remarcaţi la concursuri de interpretare muzicală naţionale şi internaţionale. Anul 2024 a debutat cu premii importante pentru ei, ce reconfirmă valoarea şcolii constănţene de canto. Îi felicităm din suflet pentru rezultatele obţinute şi le dorim mult succes în continuare, a precizat prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultăţii de Arte.
La cea de-a cea 11-a ediţie a Concursului internaţional de Canto desfăşurat la Kuala Lumpur au participat peste 500 de interpreţi, în cadrul a nouă secţiuni, jurizate de specialişti din 19 ţări.
Anul acesta, Ziua Internațională a Cititului Împreună va fi sărbătorită pe 7 februarie, însă o primă activitate a avut loc deja, la Școala Nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța. Lectura pornește de la o dorință, apoi are loc deschiderea către noi lumi și personaje, în imaginația fiecăruia. Copilul are nevoie să înțeleagă și să simtă ce citește. Un reportaj de Liliana Moldoveanu.
Pentru a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Școala nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța, voluntarii Asociației Împreună pentru Viitor Constanța și ADAPTO Constanța au desfășurat o activitate de lectură cu elevii claselor I – IV.
I-am însoțit și, la o clasă întâi, ajutată de doamna învățătoare Valerica Rusu, am citit împreună „Povestea gâștelor” de George Coșbuc. Au participat studentele Maia Ursache, Andreea Bureschi, Andreea Steoleacă.
Daria Tănăsescu, din anul al II-lea, specializarea Artele spectacolului – Actorie, Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius Constanța:
Am avut o clasă cu elevi foarte inteligenți, se susțineau unii pe alții când citeau. Am observat că știau destul de multe informații despre Ion Creangă și despre viața lui, și mi-ar mai plăcea să mai repet odată experiența asta.
Pe lângă impresiile de după lectura împreună, conf. univ. dr. Dana Enache, de la Facultatea de Arte, ne-a amintit că propunerile UNATC de programe cu specific teatral au primit aprobare de la Ministerul Educației pentru a fi integrate în școli, însă deocamdată aceste activități nu se regăsesc în instituțiile de învățământ. Oare de ce?
Undeva se oprește. Eu știu că cei de la UNATC au rezolvat problema cu ministerul și lucrurile se opresc la nivel local. Copiii care au încercat să intre – absolvenți, masterazi – în școli, au spus „ne lovim de hârtii, prea multe hârtii ca să le facă cei din școală, ca noi să putem să intrăm”, acolo se oprește toată treaba,
Pentru că este o nevoie de lectură, de interpretare a lecturii…
Copiii au foarte mare nevoie să citească, să înțeleagă și să simtă!
Cum a fost ora de citit împreună pentru voluntari? Raluca Oancea din partea ADAPTO Constanța:
Copiii de la pregătitoare au fost foarte primitori, curioși și dornici să afle, să se implice. Mi-a plăcut foarte mult și dinamica cu doamna învățătoare, care a știut cum să le atragă atenția, cum să introducă momentul, și mi-a plăcut mult de tot.
Mihaela Căruțașu, președinte Asociația Împreună pentru Viitor Constanța:
Pentru noi a fost o noutate și o plăcere de a fi alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 40 și s-a pus la punct o viitoare activitate vizavi de lectura în clasă a copiilor.
Cu mulțumiri și cu posibilitatea de a dezvolta pe viitor un proiect împreună – voluntari, studenții de la teatru și școală – profesoara Ana Mihaela Sita, directoarea Școlii Nr. 40 Aurel Vlaicu:
Noi ne bucurăm tare mult că am reușit să derulăm această activitate astăzi, pentru Ziua Internațională a Cititului Împreună. Ne bucurăm că am avut parte de ajutorul atâtor voluntari de la Împreună pentru Viitor Constanța, de la ADAPTO Constanța, studenți de la Facultatea de Arte, care au interacționat cu copiii noștri de la clasele de învățământ primar și sperăm să fie începutul unei frumoase colaborări!
Reportajul integral îl puteți asculta aici:
Redactor și foto: Liliana Moldoveanu/ Redactor online: Adina Sîrbu