Cât de sigure sunt stingătoarele de incendiu de pe piaţă
Publicat de Bogdan Comșa,
13 noiembrie 2015, 19:00
Extinctoarele puse pe piaţă în România sunt sigure.
Asta este concluzia celor de la ISCIR, după ce au controlat toţi producătorii, importatorii şi distribuitorii de stingătoare, dar nu au găsit nereguli.
Anunţul vine după ce şeful Asociaţiei Producătorilor de Stingătoare declarase, săptămâna trecută că, în absenţa controalelor, piaţa a fost invadată de produse de proastă calitate, importate din China, care pot exploda oricând.
Cererea de stingătoare a crescut foarte mult în urma tragediei din Clubul Colectiv.
Acasă, la locul de muncă sau în oricare alt spațiu mobil sau imobil, extinctoarele sunt necesare și uneori chiar obligatorii.
Când am făcut ultimul instructaj contra incendiilor și la ce mod, practic sau doar teoretic? Cum ar reacționa unii dintre noi în cazul în care autoturismul ar lua foc, ori dacă am fi în tren? Sunt întrebări la care am primit răspunsuri, dar care conduc la alte întrebări.
”Am semnat, toată lumea semnează, hârțăgoria se face orice s-ar întâmpla, dar nu s-a făcut niciodată un instructaj serios. În schimb știu să-l folosesc deoarece locuiesc într-o casă mare, am copii și ne protejăm; dar la serviciu pe cine interesează? Și, mașina la fel. N-aș abandona-o! Aș folosi extinctorul”.
”Eu sunt pensionară, nu mai conduc, dar cred că nici nu aveam extinctor la mașină pe vremea aceea. Și nici la serviciu nu se făcea instructaj. Am lucrat la Institutul de Proiectări și aveam două scări și nu lucram cu materiale inflamabile, nu era necesar un instructaj împotriva focului. Nu era atâta mediatizare, dar se respectau legile mai mult decât acum”.
”Recent, după incidentul de la București a venit control de la ISU, la noi, la sevice-ul auto și ni s-a făcut un instructaj mai detaliat”.
”Eu fac instructajul, partea ce ține de lupta contra incendiilor. Sunt anumite planuri care trebuie să le urmărim. În primul rând locația tuturor semnalelor de alarmă. Important este să dai alarmă nu să te lupți singur cu focul. Oricum extinctoarele sunt făcute în așa fel, încât, să fie ușor de folosit în caz de urgență. Dacă aș fi în tren și aș vedea incendiu, în primul rând, aș încerca să-i alertez pe ceilalți călători și apoi,, aș încerca să mă lupt cu incendiul, dacă aș avea cum.
Am văzut extinxctoare în tren, cel puțin, garantez pentru ruta Constanța-București”, spune un tânăr care lucrează în domeniul maritim.
Pompierii vin cu o serie de sfaturi menite să ne protejeze de nenorociri, acum în prag de iarnă, de care ar fi bine să ținem seama și în primul rând de verificarea instalaţiilor de încălzire.