Prima pagină » exponatul saptamanii la muzeul de arta populara constanta
exponatul saptamanii la muzeul de arta populara constanta
Prima pagină » exponatul saptamanii la muzeul de arta populara constanta
„Față de masă (aromâni)”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Publicat de Doina Sirbu,
16 septembrie 2024, 15:29
Aromânii au confecționat din lână majoritatea textilelor de interior și a pieselor de port. Lâna a constituit principala materie primă folosită la țesut, datorită îndeletnicirii de căpetenie a aromânilor, păstoritul.
Fața de masă din lână este o piesă cu funcție decorativă. Se compune din două foi de țesătură din lână, cu urzeală din bumbac, lucrată în două ițe și este decorată prin două tehnici: alesul printre fire și cu tăieturi.
Piesa prezintă un câmp central cu fond roșu și două chenare cu fond negru și roșu. Motivele decorative sunt reprezentări stilizate vegetale și avimorfe dovedind capacitatea de abstractizare a elementelor compoziției. Pe margini sunt introduși cu croșeta franjuri din lână.
Fața de masă denumită local „misali” a fost lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea de aromânii viryani din Grecia. Prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 99, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică FOND.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Muzeul de Artă Populară Constanța
O piesă de port specifică aromânilor este „cândușea”, purtată de mire în cadrul ceremonialului nunții. Haina este țesută în patru ițe din lână albă, dată la piuă. Are o croială amplă, cu 18 clini evazați plasați în partea din spate, fără mâneci, cu buzunare laterale și este deschisă în față pentru a se vedea piesele de port de pe dedesubt.
Pe piept, umeri și la răscroiala gâtului este decorată cu găitan vișiniu, albastru, negru și alb, iar la buzunare este ornamentată cu găitan alb.
Haina de mire a fost lucrată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în Bulgaria. A intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 1977. Prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 56, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Muzeul de Artă Populară Constanţa
Vesta cu mâneci lungi denumită „mintan ̓u di catifé” face parte din categoria veșmintelor îmbrăcate la ocazii festive de tinerele fete și femei aromânce. Este lucrată din catifea bleumarin dublată cu pânză învărgată. Piepții prezintă o răscroială adâncă și se încheie cu nasturi la baza bustului și la mâneci. Manșetele sunt evidențiate cromatic prin mătase imprimată cu carouri.
Decorul constă în aplicații de găitane din fir metalic auriu și bumbac negru, care conturează linia croiului.
Piesele de costum ale aromânilor erau confecționate în ateliere specializate, sau de către croitori ambulanți cunoscuți sub numele de „araftu”, care lucrau la comandă atât hainele obișnuite, cât și pe cele de sărbătoare și ceremonial.
Vesta prezentată a fost confecționată în primul sfert al secolului al XX-lea și aparține aromânilor grămosteni din Bulgaria. Prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 70, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică Fond.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Muzeul de Artă Populară Constanţa